Yumurtalık Kanseri Taraması

Sorularla

Yumurtalık kanseri taraması nasıl yapılır?

Yumurtalık kanseri taraması, her hangi bir belirtisi olmayan kişilerde yumurtalık kanserinin erken belirtilerini aramaktır. Yumurtalık kanserini taramak için CA 125 adı verilen bir kan testi ve ultrason ile görüntüleme yapılır. Bu testler ile tüm yumurtalık kanseri olgularına tanı koymak mümkün değildir. Yine de yumurtalık kanseri için yüksek risk altındaki kişiler tarama programına alınmalıdır.

Taramanın amacı, kanseri büyüme, yayılma veya sorunlara neden olmadan erken teşhis etmektir. Ne yazık ki yumurtalık kanseri, tarama konusunda en çok zorlandığımız kanser türüdür.

Yumurtalık kanseri taramasında neler yapılır?

Taramada, kan testi ve ultrason yapılır. En sık kullanılan, CA 125 testidir. Yumurtalık kanseri tanısında kullanılabilecek başka kan testleri de mevcuttur.

  • CA 125 kan testi. CA 125, yumurtalık kanseri olgularında kanda yükselen bir proteindir. Sorun şu ki, bu protein kanser içermeyen başka durumlarda da yükselir. Bu test bazı kişilerde yumurtalık kanserinin erken tanısına yardımcı olabilir, ancak kişide kanser olup olmadığını her zaman net olarak göstermez.
  • Pelvik ultrason. Yumurtalık kanserini değerlendirmek için pelvik ultrason vajinal yoldan yapılır.
    Ultrason ile yumurtalıkta anormal bir kitle görülebilir, ancak bu kitlenin kanserden kaynaklanıp kaynaklanmadığını söylemek her zaman mümkün değildir. Bazen bir kitle daha az ciddi sorunlar veya adet döngüsü sırasında meydana gelen normal değişikliklerden kaynaklanabilir.

Kimlere yumurtalık kanseri taraması yapılmalı?

Kimlere yumurtalık kanseri taraması yapılması gerektiğini net olarak bilmiyoruz.. Şimdilik, şu konuda fikir birliği vardır:

  • Yumurtalık kanseri riski düşük olan kişilerin taranmasına gerek yoktur. Ailesinde yumurtalık kanseri veya kanser geni öyküsü olmayan kişiler yumurtalık kanseri açısından düşük risk altındadır.
  • Yumurtalık kanseri için yüksek risk altında olan ve hala yumurtalıkları olan kişiler taranmalıdır. Ailesinde yumurtalık kanseri öyküsü olan veya yumurtalık kanserine yakalanma riskini artıran bir geni olan kişiler yüksek risk altındadır.

En yüksek risk, aşağıdaki genetik yatkınlıkları olan kişilerdir:

  • BRCA genleri
  • Lynch sendromu. Kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser (HNPCC)

Ailenizde yumurtalık kanseri öyküsü varsa veya sizde yumurtalık kanseri riskini artıran bir genetik mutasyon varsa, yumurtalık kanseri tarama programına dahil olmalısınız.

Yumurtalık kanseri taraması yaptırmanın yararları nelerdir?

Taramanın temel yararı kanseri erken teşhis etmektir. Erken tanı, tedaviyi kolaylaştırdığı gibi tedavi başarısını da artırır. Kısacası, yumurtalık kanserinden ölme riskinizi azaltır.

Yumurtalık kanseri taraması yaptırmanın her hangi bir sakıncası var mı?

Tarama yaptırmanın en büyük sakıncası, yanlış pozitifliklerdir. Yanlık pozitiflik, taramanın aslında olmadığı halde kanser olabileceğinizi gösteren sonuçlar vermesidir. Bu gereksiz endişe ve daha fazla test yaptırmanıza yol açabilir. Bazen bir yanlış pozitif test, gereksiz cerrahiye yol açabilir.

Tarama sonuçlarında ne çıkabilir?

Yumurtalık kanseri taraması sonucunda yumurtalık kanseri olma olasılığınızın yüksek olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Ya tarama testim anormal ise?

Test sonucunuz anormal ise panik yapmayın. Anormal sonuçları olan birçok kişi aslında yumurtalık kanseri değildir. Gerçekten kanser olup olmadığınızı öğrenmek için daha fazla teste ihtiyacınız olacak.

Anormal sonuçları olan çoğu kişide, yeni testlerden sonra kanser olmadığı ortaya çıkar. Ancak anormal sonuçları olan bazı kişilerde kanser olup olmadığından emin olmak için ameliyat yapılması gerekir. Bu ameliyat laparoskopi veya açık cerrahi şeklinde uygulanabilir.

Posted in: