Yumurtalık Kanseri

Sorularla

Yumurtalık kanseri nedir?

Yumurtalıkta normal hücrelerin değişerek anormal hücrelere dönüşüp kontrolsüzce çoğalması ile oluşan hastalıktır. Yumurtalıklar üreme sisteminizin bir parçasıdır. Hala adet görüyorsanız, yumurtalıklarınız ayda bir yumurtlar.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Yumurtalık kanseri en sık 50 ila 65 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Yumurtalık kanseri kalıtsal da olabilir.

Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri belirtileri şu şekilde sıralanır:

  • Karnınızın büyümesi veya şişkinlik hissi
  • Mide ağrısı
  • Tokluk hissetme veya yemek yemede zorluk çekme
  • Sık idrara çıkma veya acilen idrara çıkma ihtiyacı hissetme

Bu belirtiler yumurtalık kanseri olmayan durumlarda da sıkça görülür. Belirtileriniz birkaç gün içinde hafiflemiyorsa muayene olmalısınız.

Yumurtalık kanseri genellikle belirti vermez. Muayene sırasında yumurtalıkların içinde veya çevresinde anormal bir doku saptanınca tanı konur. Bazen başka bir nedenle yapılan pelvik muayene veya ultrason ile farkedilir. Yumurtalık bölgesinde şüpheli bir doku görülürse daha fazla test yaptırmanız gerekir.

Yumurtalık kanseri için bir test var mı?

Yumurtalık kanseri için bazı testler yapılabilir. Yumurtalık kanserinden şüphelenilirse, aşağıda testlerden bir veya birkaçı yapılır:

  • Ultrason veya diğer görüntüleme testleri. Bu testlerle yumurtalıklar görülür ve anormal kitleler gösterilir.
  • Kan testleri. Yumurtalık kanseri olup olmadığınızı kesin olarak söyleyebilecek bir kan testi yoktur. Ancak yumurtalık kanserinden şüphelenilirse, CA 125 yapılabilir. CA 125, yumurtalık kanseri olduğunda kanda yükselir. Ancak yumurtalık kanseri olmayan başka durumlarda da yükselebilir.
    CA 125 testi, çoğunlukla menopoza girmiş ve artık adet görmeyen kişilerde uygulanır. Bu test yumurtalık kanserine kesin tanı koydurmaz. Ancak daha fazlasını öğrenmek için ameliyat yapmak gerekip gerekmediğine karar vermemize yardımcı olur. Yumurtalık kanseri riskinizi daha iyi anlamak için başka kan testleri de yapılabilir.
  • Ameliyat. Bir kişinin yumurtalık kanseri olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu ameliyatla yumurtalığın alınmasıdır. Ameliyat devam ederken, bir patolog yumurtalıkları mikroskop altında inceler. Eğer kanser varsa, ameliyata devam edilecek ve mümkün olduğu kadar fazla çıkarılarak tedavi edilecektir. Çoğu zaman, salpingo-ooferektomi ile total histerektomi yapılır. Bu ameliyatta yumurtalıklar, yumurtalıkları rahme (fallop tüpleri olarak adlandırılır) bağlayan tüpler ve rahim çıkarılır. Kanser yakındaki diğer organlara yayılmışsa, bunlardan da temizlenir.
Abdominal Histerektomi Türleri

Abdominal histerektomide karnındaki bir kesiden rahim çıkarılır. Total histerektomide rahim ve rahim ağzı alınır. Subtotal veya supraservikal histerektomide, doktor rahim çıkarılır ancak rahim ağzı yerinde bırakılır. Bu ameliyat, bikini hattından yatay bir kesi ile yapılır. Bazen yukarıdan aşağıya dikey bir kesi ile de yapılabilir. Histerektominin bir parçası olarak yumurtalıklar ve yumurtalıkları rahme bağlayan tüpler de (fallop tüpleri) çıkarılabilir. Buna salpingo-ooferektomi denir.

Kanser evrelemesi nedir?

Kanser evrelemesi, bir kanserin ne kadar yayıldığını bulmalarının yoludur.

Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir?

Çoğu durumda kanseri mümkün olduğunca çıkarmak için ameliyat, tedavinin ilk kısmıdır. Daha sonra uygulanacak tedavi kanserin evresine ve belirtilerinize göre şekillenecektir. Bazı hastalar ameliyattan sonra ekstra tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Bu grup dışında kalan hastaların kemoterapi gibi ek tedaviler almaları gerekir. Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçlardır.

Ya bir gün hamile kalmak istersem?

Bir gün bebek sahibi olmak istiyorsanız, tedaviye başlamadan önce yumurta dondurmak gerekir. Yumurta dondurulmamışsa yumurtalık kanseri tedavisi gördükten sonra hamile kalmak genellikle mümkün değildir.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için sık sık kontrol edileceksiniz. Takipte kan testleri, muayeneler ve görüntüleme testleri yapılır. Ayrıca yukarıda sıralanan belirtiler açısından da kendinizi gözlemlemelisiniz. Bu belirtiler, kanserin tekrarladığı anlamına gelebilir. Herhangi bir belirtiniz varsa muayene sırasında belirtmelisiniz.

Kanser tekrar eder veya yayılırsa ne olur?

Kanser tekrarlar veya yayılırsa, yeni bir ameliyat veya kemoterapi gerekebilir. Ayrıca kanser büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek hedefe yönelik tedavi uygulanabilir.

Yumurtalık kanseri önlenebilir mi?

Ailenizde yumurtalık, meme, rahim veya kolon kanseri varsa, kanser riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler olabilir.

Başka ne yapmalıyım?

Muayene ve tetkiklerle ilgili tüm talimatlara uymanız önemlidir. Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya problem hakkında bilgi vermeyi unutmayın.

Yumurtalık kanseri tedavisi birçok seçim yapmayı gerektirir.

Bir tedavi teklif edildiğinde, şunlara yanıt bulmaya çalışmalısınız:

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olma ihtimali var mı? Belirtileri azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedaviden başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?
Posted in: