Yumurta Gelişimi

Ergenlik çağında bir kızı yumurtalığında bulunan yaklaşık 3 milyon yumurtadan yalnızca 300 tanesi yumurtlanacaktır. Her ay bir tanesi yumurtlanıp ortalama 30 yıl içinde 300 yumurta yumurtlanırken geri kalanlar yok olup gider. Bu nedenle şunu söyleyebiliriz. Her yumurtanın kaderi yok olmaktır. Aralarından çok azı yumurtlanma şansına sahip olur. Bunlardan çok azı döllenir ve birkaçı bir bebek haline gelip doğar.

Adet kanamasının başlamasından yaklaşık 3 ay öncesinden 500 kadar yumurta üç ay sonrası için hazırlanır. Bu yumurtalardan 30 kadarı, hiç bir hormon etkisinde olmaksızın belli bir büyüklüğe kadar ulaşıp yumurtalıklarda gözle görülebilecek kadar büyür. Biz, o adet döneminin başında yumurtalıkta bu otuz kadar küçük yumurtayı görebiliriz. Bunlara antral folliküller denir. Antral yumurtaların sayısı bize hastamızın ne kadar yumurtası olduğu hakkında fikir verir.

Bu andan itibaren yumurta uyarıcı hormon (FSH) etkisi ile bu yumurtalar büyür. Adet kanamasının başlamasından ortalama 10 gün sonra içlerinden biri diğerlerinden daha büyük hale gelir. Buna baskın (dominant) yumurta denir. Dominant yumurta daha da büyüyerek 14. günde yumurtlanırken geri kalan yumurtalar küçülüp yok olmuştur.

Yumurtaların hangisinin yumurtlanacağı, üzerindeki FSH algılayıcısı sayısına bağlıdır. Bu yumurtanın sağlıklı olup olmaması ile ilgili midir bilemiyorum. Ancak görünen o ki her ay bir tane kraliçe yumurtaya karşılık onun 500 kadar nedimesi yok olup gitmekte.