Gebelerde kan hacmi artar, solunum sayısı ve kalp hızı artar, akciğerlerin alanı daralır. Gebelikte gerçekleşen bu fizyolojik değişiklikler nedeniyle gebelerde sıcak havalarda kolayca nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gelişebilir.
Yaz dönemi yüksek ısı ve terleme nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının yeterince yerine konmaması tansiyon düşmesi ve bayılmaya yol açabilir. Bu nedenle yaz döneminde:
- Gebeler günde 2-3 litre gerekirse daha fazla temel olarak su ağırlıklı sıvı almalı
- Saat 11-16 arası direkt güneşe maruz kalmamalı,
- Çok sıcak çok nemli günlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır.
- Serinlemek amacıyla aşırı soğuk su tüketilmemelidir.
- Vücut ısısını düşürmek için ara ara ılık su ile ayaktan duş yapılabilir.
- Denize sabahları saat 11 den önce girilmelidir. Temiz ortamda havuza girilebilir. Uzun süre ıslak mayo ile kalınmamalıdır.
- Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yüksek koruma faktörlü yüz ve vücut kremleri kullanılabilir.
- Güneş gözlüğü, geniş kenarlı şapka ve şemsiye güneşten korunmakta yararlı olabilir.
- Yaz dönemi terleme arttığından havalanması iyi olan ince pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Gebeliğin artmış doğal akıntısına nem ve sıcak eklenince kolayca enfeksiyon gelişebilir. Bu nedenle pantolon yerine etek tarzı kıyafetler tercih edilmeli, pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, nemli bir ortam yaratan günlük petlerden kaçınılmalıdır.
- Gebelikte kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artması nedeniyle özellikle yazın bacaklarda şişlikler artabilir. Gün içinde ara ara uzanmak bacakları hafif yukarı kaldırarak dinlendirmek yararlı olur. Gerekirse bir numara büyük ayakkabı kullanılabilir. Ayakta burkulma ve düşmeye neden olabilecek topuklu, yüksek tabanlı açık ayakkabılardan kaçınılmalıdır.
- Yaz dönemi ishal, besin zehirlenmesi riskini arttıracağı için gebeler açıkta satılan gıdaları tüketmemelidir. Sindirimi zor olan acı, baharatlı ,kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Pastörize sütten yapılmış dondurma tüketilebilir.