Tromboembolik Hastalıkta Gebelik Öncesi Danışma

Gebe kalma olasılığı olan (15-49 yaş arası) tüm kadınlar tromboembolik hastalık riski konusunda değerlendirilmelidir. Özellikle daha önce tromboembolik hastalık geçirmiş iseniz gebelikte tromboembolik hastalık geçirme riskiniz daha fazla artar. Tromboembolik hastalık geçirmiş kişilerde gebelik veya doğum kontrol yöntemi konusunda kararlar çok dikkatle verilmelidir.

Daha önce tromboembolik hastalık geçirdiniz ve gebelik planlıyorsunuz;

  • Gebelik sırasında tromboembolik hastalık geçirme riskiniz çok artar.
  • Geçirmiş olduğunuz tromboembolik hastalığın da gebeliğinize etkileri olacaktır.
  • Tromboembolik hastalığı önlemek için kullandığınız ilaçlar var. Bunlar, bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle ilaçlarınızın hamilelik öncesinde değiştirilmesi gerekir. Gebelik sırasında ilaç dozlarında da değişiklik gerekliliği olduğundan doktorunuzla sıkı diyalog içinde olmalısınız.

Gerek gebelik öncesi, gerek gebelik sırasında, gerekse doğumdan sonra kadın hastalıkları ve doğum doktoru yanı sıra kalp damar cerrahı ile de sıkı diyalog içinde olmalısınız.

Tromboembolik hastalık geçirmiş olanlarda gebe kalmadan önce antifosfolipid sendromu ve trombofili  testleri yapılmalıdır. Bunun için şu testler yapılır.

  • Faktör V Leiden mutasyonu
  • Protrombin G20210A mutasyonu
  • Antitrombin III
  • Protein C
  • Protein S

Gebelik mutlaka planlı olmalıdır. Planlanan gebelikten en az 6 hafta önce ilaç değişimleri yapılmalıdır. Var sayalım tromboz riskiniz çok yüksek olduğu için hamile kalana kadar ilaç değişikliği yapılamıyor ve hamilelik başlar başlamaz ilaç değiştirilecek… Her ay beklenen adet tarihinden 1 gün sonra gebelik testi ile takip edilerek test pozitif çıktığı zaman ilaç değiştirilmelidir.

Gebelik öncesi Varfarin kullanmakta olan hastalar gebe kalmaya karar verdiğinde DMAH’e geçirilir. Uygulanacak DMAH dozu risk seviyesine göre değerlendirilir.

Bebekte oluşabilecek anormallikleri en aza indirgemek için gebe kalmadan önce folik asit desteği başlanmalı ve en az gebeliğin 10. haftasının sonuna kadar sürdürülmelidir.