Travay ve Doğum

Doğum esnasında neler olur?

Doğum esnasında doktorunuz ve ebeniz doğumunuza yardım edecektir. Bebeğiniz vajinadan gelirse buna vajinal doğum denir. Cerrahi bir operasyonla bebeği rahimden alınmasına sezaryen doğum denir.

Normal doğum sırasında rahim ağzı tamamen açılır ve siz güçlü bir şekilde ıkınarak bebeğinizi dışarıya itersiniz. Ikınmaya başlayacağınız zamanı size doktorunuz ve ebeniz söyleyeceklerdir. Çoğu durumda nasıl rahat ediyorsanız o pozisyonu tercih edebilirsiniz. Örneğin yan tarafınıza doğru uzanabilir, oturabilir, diz çökebilir yada çömelebilirsiniz. Bu süreç dakikalarca sürebilir. İlk doğumunuz ise daha uzun sürecektir.

Vajinal doğum

Vajinal doğum sırasında anne bebeği vajinadan dışarı itecek şekilde ıkınır.

Çoğu anne sorun yaşamadan ıkınarak bebeğini dünyaya getirir. Ancak bazen doktorlar bebeğinizin kafasına bir cihaz yerleştirerek dışarı çıkmasına yardımcı olur. Eğer bebeğin hemen doğması gerekiyorsa sezaryene alınır.

Doğum acı verir mi?

Doğum sancılı bir süreçtir. Hem kasılmalar esnasında hem de sonrasında bebeğin vajinaya gererek dışarı çıkmasıyla ağrı oluşur. Acının şiddeti herkes için farklıdır. İnsanların acıyla baş etmek için seçtiği farklı yollar vardır. Herkes için doğru yol kendisine en iyi gelenidir. Çoğu anne adayı doğal doğumu seçer. Doğal doğumda ağrıları geçilmek için hiçbir ilaç kullanılmaz. İlaçların yerine nefes egzersizleri gibi farklı yolları kullanırlar.

Anne adayı bazen acıyla baş etmek için ilaç kullanmak ister. Bu durumda doktorunuz muhtemelen doğumdan önce, travayda, size ilaç vermeye başlayacaktır. Ağrı için ilaçlar farklı yollarla alınabilir. Soluma yoluyla, damar içine ya da sırtınızda epidural yol ile ilaç verilebilir.

Bebeğim doğru pozisyonda değilse?

Doğumdan önce bebeğiniz rahimde farklı pozisyonlarda olabilir. Hamileliğin sonunda bebeğin kafası aşağı inerek vajinaya yaklaşır. Bazı bebekler doğuma yaklaştığında önde gelen kısımları kalça, omuz veya bacak olabilir. Kalça veya bacak kısmı önden gelen doğumlara makat geliş denir. Eğer bebeğinizin başı önde gelmiyorsa seçenekler hakkında konuşmak gerekir. Bu durumda sezaryen doğum önerebilir.

Makat Geliş

Doğum öncesinde bebek rahim içinde farklı pozisyonlarda bulunabilir. Çoğu bebek, üstteki şekilde başı aşağıda ve vajinaya yakın olarak yatar. Bu duruş şekline baş geliş adı verilir. Ancak bazı bebekler makat, bacak veya omuzu aşağıda olacak şekilde yatar. Bacakları veya makatın aşağıda ve vajinaya yakın yerleştiği duruşa makat geliş adı verilir.

Doğum yaptıktan sonra neler olur?

Doğumdan sonra bebeğiniz size veya acil kontrol gerektiren durumlarda bir pediatriste (çocuk doktoru) verilir. Sizin ve bebeğinizin sağlık durumu iyi ise göbek kordonu klemplenmeden 1 dakika kadar beklenir. Bunun nedeni plasentada kalan kanın bebeğe geçmesini beklemektir. Plasenta anne karnında bebeğin oksijen ve besin kaynağıdır. Bebeğin atıkları da plasenta ile uzaklaştırılır.

Sonra plasentanın rahimden çıkması beklenir. Normal şartlarda bebek doğumunda sonraki yarım saatte plasenta rahimden çıkar. Bazı durumlarda plasentanın çıkarılmasına yardımcı olunabilir.

Plasenta rahimden çıktıktan sonra vajina ve vulva kontrol edilir. Doğum sırasında yırtılma olduysa dikiş atılması gerekebilir.

Doğumdan sonra bebeğime ne olur?

Doğumdan sonra çocuk doktoru, bebeğinizin sağlık durumunu hızlı bir muayene ile kontrol eder. Bu kontrole Apgar testi denir. Bu test bebeğin kalp hızı, solunumu, cilt rengi, kas sıkılığı ve refleksleri kontrol edilir. Doğumdan sonra 1. ve 5. dakikalarda yapılır.

Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alacaksınız. İsterseniz hemen emzirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra rutin bazı tedaviler uygulanır. Göz enfeksiyonlarını önlemek için göz damlası ve anormal kanamalara karşı K vitamini uygulanır.

Hastaneden ayrılmadan önce bebeğinize şu işlemler uygulanacaktır;

  • Detaylı bir fizik muayene
  • Topuk kanı alınması
  • İşitme testi
  • Bir doz Hepatit B aşısı (Hepatit B’nin ciddi ve ölümcül sonuçları aşı ile önlenebilmektedir. Bir karaciğer enfeksiyondur.)

Doğumdan sonra doktorumu hangi durumlarda aramalıyım?

Hastaneden ayrıldıktan sonra aşağıdaki durumlar gerçekleşirse doktorunuzu aramalısınız.

  • Çok fazla vajinal kanama. Doğumdan sonra birkaç hafta kanama olması normaldir. Ancak artan kanama ve pıhtılar oluşursa doktorunuza bildirin.
  • Baş dönmesi ve baygınlık hissi
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Yeni bir karın ağrısı
  • Şiddetli baş ağrısı ve görme bozukluğu
  • Üzgün ve mutsuz (depresif) hissediyorsanız
Posted in: