Serviks Kanseri Tedavisinin Sonuçları ve Tedavi Sonrası İzlem

Rahim ağzı kanseri tedavisi gören çoğu kadın, kısa ve uzun vadeli sağlık ve kanserin tekrar ortaya çıkma riski konusunda endişelenir. Tedavi bittikten sonra da bu endişe uzun yıllar devam eder.

Bireysel danışmanlık, destek grupları ve internet tabanlı tartışma grupları dahil olmak üzere hem tedavi sırasında hem de sonrasında çeşitli destek seçenekleri bulabilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri Prognozu

Prognoz her olguda farklıdır ve sizi gelecekte neyin beklediğini tahmin etmek zordur. Tedavi şansını tartışırken, bu sayıların ortalamaları temsil ettiğini ve başınıza ne geleceğini kesin olarak göstermediğini hatırlamak önemlidir.

Serviks kanserinde prognoz (iyileşme şansı) hastalığın evresi, tümörün tipi ve tümörün boyutuna bağlıdır. Tedavi seçenekleride hastalığın evresi, tümörün boyutu, hastanın çocuk isteyip istememesine ve hasta yaşına bağlı olarak değişmektedir. Hamilelik sırasında teşhis edilen serviks kanserinin tedavisi gebelik süresi ve hastalığın evresine bağlıdır. Gebeliğin son üç ayında teşhis edilmiş erken evre serviks kanserinde tedavi gebelik sonrasına ertelenebilir.

Standart tedavi gören erken evre rahim ağzı kanseri olan kadınların hayatta kalma oranları mükemmeldir. Erken evrede (Evre IA) tedavi edilenlerde beş yıl sonra hayatta kalma oranı yüzde 95 civarındadır. Ölüm nedeni mutlaka kanserle ilgili olmasa da, olguların yüzde 5’i hayatını kaybeder.

Daha ileri evre olgularda (Evre IB1, kanserin serviksle sınırlı olduğu ve 2 cm’den küçük olduğu anlamına gelir), tanıdan sonraki beş yıl içinde sağ kalım yaklaşık yüzde 90 civarındadır.

Lenf bezlerine yayılmışsa kanserin tekrarlama, diğer organlara yayılma ve hayati tehlike oluşturma riski artabilir.

Tedavi Sonrası Takip

Rahim ağzı kanseri tedavisinden sonra periyodik takip testleri ve muayene önerilir.

  • İlk üç yıl boyunca her üç ayda, sonraki 3 yılda altı ayda bir ve daha sonra yılda bir muayene olmalısınız.
  • Muayene sırasında servikovajinal sitoloji (Pap smear) yapılır.
  • Kontrollerde kanserin tekrar ettiği şüphesi varsa kan testleri, pelvik ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), pozitron emisyon tomografili (PET) BT ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi diğer testler yapılabilir.

Tedaviden sonra cinsel sorunlar. Rahim ağzı kanseri tedavisinden sonra, vajina kısalır ve daralır, vajinal nemlilik azalır. Tedaviden önce menopoz öncesi olanlarda, pelvik radyasyon, yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması veya kemoterapinin bir sonucu olarak menopoz başlayabilir. Yani, aylık adetleri kesebilir ve artık yumurtalık fonksiyonları ortadan kalkar. Bu fiziksel değişiklikler cinsel yaşamı etkiler. Cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinanın daralması veya kısalması nedeniyle cinsel ilişkiye girmekte zorlanma, cinsel istekte azalma ve orgazm olma zorluğu görülebilir.

İlişki sırasında vajinal nemlendirici veya kayganlaştırıcı kullanmak bu rahatsız edici belirtileri hafifletebilir. Ayrıca bazı belirtileri hafifletmek için hormon tedavisi kullanılabilir. Bu, diğer faktörlerin yanı sıra tanı yaşınıza da bağlıdır. Radyasyon tedavisi görüyorsanız, kısalma veya daralmayı önlemek için vajinal dilatör (vajinaya haftada birkaç kez yerleştirilen bir cihaz) kullanılabilir. Cinsel ve/veya psikolojik zorluklar için danışmanlık da yardımcı olabilir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

Posted in: