Serviks Kanseri Tanısı

Anormal hücreleri kanser öncesi aşamadayken tespit etmek için bir tarama testleri kullanılır. Tarama testi olarak Pap testinin yanı sıra insan papilloma virüsü (HPV) testi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ağzının kanser öncesi hücrelerinin tedavisi rahim ağzı kanserini önleyebilir.

Tarama testi anormal bir durum olduğunu gösteriyorsa, kanser hücrelerini aramak için biyopsi yapılır. Biyopsi, rahim ağzından küçük bir doku parçasının çıkarılmasıdır. Biyopsi, kolposkop adı verilen bir mikroskopla muayenehanede yapılır. Kolposkop (büyük bir büyüteç merceğe benzer) serviksin görünümünü büyütür. Bu, çıplak gözle görülemeyen servikal anormalliklerin yeri, kapsamı ve derecesinin daha iyi görmesini sağlar.

Biyopsi sırasında elde edilen doku, rahim ağzı kanseri hücrelerinin olup olmadığını görmek için mikroskopla incelenir. Bazı durumlarda biyopsi için serviksin daha fazlasının alınması gerekebilir. Bu, servikal konizasyon adı verilen bir operasyonla yapılır.

Servikal Konizasyon

Servikal konizasyon, serviksin koni şeklindeki bir bölümünün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu, rahim ağzı kanserini teşhis etmek veya kanserli bölgeyi çıkararak çok erken evredeki rahim ağzı kanserini tedavi etmek için yapılabilir.
İşlem vajina yoluyla, genellikle ameliyathanede, genel veya bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir.

Bu, ameliyathanede cerrahi olarak veya ofiste loop elektrocerrahi eksizyon (LEEP) şeklinde yapılabilir. LEEP, serviksin bir parçasını çıkarmak için elektrik akımı kullanan bir cihazla gerçekleştirilir. Biyopsi sonuçlarını genellikle biyopsi yapıldıktan bir ila iki hafta sonra alırsınız.

Biyopsiniz rahim ağzı kanseri gösteriyorsa, kadın üreme sistemi kanserleri konusunda uzmanlaşmış bir doktora, yani jinekolojik onkoloğa görünmelisiniz.

Posted in: