Rahim Myomlarının Tedavisi

Myomlarınız varsa veya geçmişte olduysa, düzenli kontroller yaptırdığınızdan emin olun. Myomların belirtilerine sahipseniz hemen doktorunuzu görün. Myomlar ilişki sırasında ağrıya sebep olmadıkça cinsel aktivitenizi kısıtlamaya gerek yoktur.

Tıbbi Tedavi

Myomlar ilaç veya cerrahi ile tedavi edilebilirler. Tedavi seçimi sizin kendi istekleriniz ve doktorunuzun myomların büyüklüğü ve yerleşimi hakkındaki tıbbi önerileri gibi etkenlere bağlıdır.

Gonadotropin Salgılatıcı Hormon Agonistleri

Gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) agonistleri gibi, myomları cerrahiye hazırlık için geçici olarak küçültmede ve kanamayı kontrol etmede kullanılabilirler. Bu yöntemde uzun vadede kemik erimesi dışında kısa vadede sıcak basmaları gbi yan etkiler bulunur.

Hormon Salgılayan Spiraller

Bunlar zaten adet kanamasında azalma yaparlar. Adet kanamasını azaltan etkisini myoma bağlı olarak artmış adet kanamsında kullanmak mümkündür.

Seçici Progesteron Algılayıcı Düzenleyicileri

Orijinal adı ile selektif progesteron reseptör modülatörleri (SPRM) üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bunlardan biri olan ulipristal asetat (UPA) 2020 yılında bazı ülkelerde satışa sunulmaya hazır olacaktır. Progesteron normal koşullarda östrojen etkilerini azaltarak myomların büyümesini önler, hatta küçültebilir. Yapılan ilk klinik çalışmalarda üç ay kullanıldığında UPA’nın myomları küçülttüğü ve şiddetli kanamayı önlediği saptanmıştır. İlacın kullanımı bırakıldığında 1 ay gibi kısa bir zamanda adet düzeni normale dönerken küçülmüş olan myomun tekrar büyümesi 6 ay sürer. İlacın neden olduğu başka bir sorun saptanmamıştır. Myom küçüleceğinden ağrı ve benzeri pek çok belirti de ortadan kalkar. Altı ayın sonunda myomlar tekrar büyüdüğünden her altı aylık ilaçsız dönemden sonra üç ay ilacın kullanılması ameliyat gereksiniminde ciddi azalma sağlayabilir.

Cerrahi Tedavi

Myomektomi

Myomektomi rahmi yerinde bırakarak myomların cerrahi çıkarılmasıdır. Kadın rahmini muhafaza ettiği için çocuk sahibi olabilme şansı vardır. Bir kadın gerçekten myomektomiden sonra gebe kalırsa sezaryanla doğum yapması gerekebilir (bebek annenin karnına ve rahmine yapılan cerrahi bir kesiden doğurtulur). Ancak bazen myomektomi kısırlığa yol açabilecek rahim içi veya dışı yara izlerine neden olur.

Myomlar çıkarıldıktan sonra tekrar gelişebilir. Tekrarlamanın olasılığı myom sayısı ile yakın ilişkilidir.

Myomektomi birkaç değişik yolla yapılabilir:

  • Laparotomi
  • Laparoskopi
  • Histeroskopi
  • Kullanılan metot myomların yerleşimi ve büyüklüğüne bağlıdır. Laparotomi için karına bir kesi yapılır. Myomlar daha sonra bu kesiden çıkarılır. Myomlar ayrıca karnın içini görmede kullanılan laparoskop yoluyla da çıkartılabilir.

Uterin Arter Embolizasyonu

Bu uygulama genellikle bir hastanede özel olarak eğitilmiş bir radyolog tarafından gerçekleştirilir. Bazı vakalarda ayaktan bir uygulama şeklinde yapılır. Diğer durumlarda, hastanede bir gece geçirmeniz gerekebilir.

Kendinizi rahatlamış hissetmenizi sağlayacak ilaçlar verilir. Kasık bölgenize küçük bir insizyon (kesi) yapılır. Daha sonra kateter denen küçük bir tüp rahmin iki arterinin (atardamar) her birinden geçirilir. Kateter ile myoma kan taşıyan arterlerin içine küçük partiküller (yaklaşık kum tanesi büyüklüğünde) enjekte edilir. Bu myoma olan kan akışını durdurur ve küçülmesine neden olur.

Pekçok kadın işlemden sonra birkaç saat ağrılı kramplar yaşar. Bazı kadınlarda bulantı veya ateş olur. İlaçlar sıklıkla bu belirtilerin tedavisine yardımcı olur.

Nadir olsa da UAE ile bazı komplikasyonlar olabilir. Komplikasyonlar enfeksiyon ve rahmin yaralanmasını içerir. Kadınların çoğunda düzenli adet periyotları işlemden kısa süre sonra geri döner. Ancak nadir durumlarda adet yeniden başlamaz ve menopoz başlar. Bu, uygulama zamanında 45 yaş ve üzerinde olan kadınlarda daha sıklıkla görülür. UAE’nun bir kadının üretkenliği, çocuk sahibi olması üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Çocuk sahibi olmayı isteyebilecek kadınlar diğer tedavi şekillerini düşünmek isteyebilirler. Bu yöntem her tür myoma uygulanamaz. Bu seçeneği denemek isteyen hastaların bu yönteme uygunlukları açısından bir Kadın-Doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Doktorunuzla UAE’nun sizin için bir seçenek olup olmadığını konuşunuz.

Histerektomi

Histerektomi rahmin çıkarılmasıdır (histerektomi başlığında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz). Yumurtalıklar çıkarılabilir veya çıkarılmayabilir.

Bu işlem için, rahim karındaki bir kesiden veya vajinadan çıkartılabilir. Kullanılan yöntem myomların büyüklüğüne dayanır. Ağrı duyulmaması için, genel anestezi verilebilir, bu sizi uyutur, yada bölgesel anestezi kullanılabilir, bu vücudunuzun alt tarafındaki duyu hissini ortadan kaldırır. Bu işlemden sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Histerektomi aşağıdaki durumlarda gerekebilir:

  • Ağrı ya da anormal kanama devam ederse
  • Myomlar çok büyükse
  • Diğer tedaviler mümkün değilse
  • Doktorunuz histerektomi yapılmanız gerektiğini düşünürse, öncelikle endometriumun (rahmin iç tabakası) hastalıkları gibi rahimle ilgili diğer sorunları dışlayacaktır. Histerektomi yapıldıktan sonra bir kadın artık çocuk sahibi olamaz.

Myomlar kadınlarda oldukça sık görülen iyi huylu büyümelerdir. 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört ya da beş kadından birinde bulunur. Myomlar hiçbir belirtiye neden olmayabilir ve tedavi gerektirmeyebilir.

Myomlarınız varsa ya da geçmişte olduysa, doktorunuz tarafından düzenli bir şekilde kontrol edilmelisiniz. Düzenli kontroller yaptırmak ve uyarıcı belirtiler hakkında dikkatli olmak tedavi gerektirebilecek değişikliklerden haberdar olmanıza yardımcı olacaktır.