Beslenmenin Anne Sağlığına Etkisi

Düzenli bir beslenmeden yalnızca bebek değil, anne adayı da karlı çıkar. Her ne kadar anne adayları öncelikle bebeklerinin sağlığını düşünse de gebelikte düzenli beslenme kavramı yalnızca bebek için geliştirilmiş değildir. Beslenmeniz, gebelikte vücudunuza binen yük, doğum ve sonrasındaki toparlanma sürecini rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Rahat Bir gebelik

Kabul etmek gerekir ki anne adaylarının neredeyse hiç biri gebelik boyunca beslenme kuralları içinde kalamaz. İlk aylar genellikle yeşilliklerle geçer. Gebelik kusmaları, aysbergin görünen yüzüdür. Gebelikte yorgunluk, kabızlık, gaz, hemoroid, mide yanması, varisler, cilt değişiklikleri, diş eti rahatsızlıkları, bacak krampları ve aklıma gelmeyen çok sayıda soruna rastlanır. Bu sorunların çoğunun altında, gebeliğin yarattığı hormonal durum ve gebelikten kaynaklanan vücutta sıvı birikimi gibi nedenler bulunur. Bu nedenle bu sorunların bazıları kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler, iyi beslenme ile azaltılabilir, hatta bazen ortadan kaldırılabilir.

Örneğin kompleks karbonhidratların yeterince alındığı bir diyet, yorgunluğu azaltmak için birebirdir. Yağlı besinlerin azaltılması ile mide yanması önlenebilir.Lifli besinler ve yeterince sıvı alınması, kabızlığı önlemek için iyi bir yöntemdir. İçeriğinde yeterince B6 vitamini bulunduran bir diyet ile bulantı ve kusma azaltılabilir. Cilt problemlerini azaltmak için yeterli sıvı alınması gerekir.

Güvenli Bir Gebelik

İyi beslenen bir anne adayında, gebelik komplikasyonlarına daha az rastlanır. Belli besinlerin yetersizlikleri, gebelik komplikasyonlarına kapı aralar.

Örneğin, gebeliğin en sık rastlanan sağlık problemi olan anemi (kansızlık), yetersiz demir alımının sonucudur. Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) de anne adayının beslenmesi ile doğrudan ilişkili bir hastalıktır. Yüksek miktarda alınan şeker ve çoklu doymamış yağ asidleri preeklampsi riskini artırır. Diğer yandan C vitamininin yetersiz alınması da preeklampsi riskini iki katına çıkaracaktır. E vitamini ve magnezyum yetersizliğinde de preeklampsiye sık rastlanır.

İşe ters tarafından da bakılabilir. Vitamin, mineral ve diğer besin gruplarının yeterli ve dengeli alınması, gebelik komplikasyonlarının azaltılması için en doğal yoldur.

Doğum

Düzgün beslenme, yalnız rahat ve güvenli bir gebelik değil, iyi bir doğuma da yardımcı olur. Her şeyden önce, düzenli beslenme, erken doğum riskini azaltır. Çinko, A vitamini, C vitamini ve magnezyum eksiklikleri erken doğum riskini artırır.

Diğer yandan doğum çok büyük miktarda enerji harcanmasını gerektiren bir süreçtir. İyi beslenen bir atletin daha hızlı ve daha dayanıklı olması gibi iyi beslenmiş bir anne adayı da normal doğumun zorlukları ile daha kolay başa çıkabilir.

Doğum Sonrası İyileşme

Doğumdan sonra bebek için en önemli gereksinim annesidir. Doğumunuz ister kolay ister zor geçmiş olsun, doğumun etkilerini üzerinizden atmanız zordur. Vücudunuz, günler, haftalar ve aylar içinde toparlanmaya çalışırken ciddi bir enerji gereksinimi ile karşı karşıyadır. Doğumda enerjinin yanında kan kaybedilmiştir. Bir yandan vücudun zedelenen yerleri tamir olurken, bir yandan siz bebeğinize bakmaya gayret ediyorsunuz. Bu dönemde hızla toparlanıp iyileşmek ve bebeğinize en iyi şekilde bakıp süt verebilmek için iyi beslenmeye dikkat edilmelidir.

Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda annede görülebilecek sorunlar

  • Kansızlık (anemi)
  • Kemik dokusu bozuklukları (osteomalasia)
  • Gebelik zehirlenmesi (toksemi)
  • Ödem
  • Ağırlık kazanımının yetersiz olması ile birlikte bebek ve anne sağlığının bozulması

Gebelikte ve sonrasında iyi beslenme, ileride hipertansiyon, diyabet ve hatta kanser riskin azaltmak için önemlidir. Gebelikte oluşturacağınız düzgün beslenme alışkanlıkları, sizin ve ailenizin ömür boyu sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Posted in: