Rahim Kanseri

Sorularla

Rahim kanseri nedir?

Rahim kanseri, rahimdeki normal hücreler anormal hücrelere dönüştüğünde ve kontrolden çıktığında ortaya çıkar. Rahim, gebelikte bebeğin içinde büyüdüğü organdır. Rahim ince bir iç tabaka ve kalın bir kas tabakadan oluşur.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

Rahim kanserinin farklı türleri vardır, ancak çoğu rahim kanseri, iç tabakada (endometrium) başlar. Rahim kanseri her yaştaki kadında ortaya çıkabilir, ancak menopoza girmiş kadınlarda daha sık görülür. Menopoz, yumurtaarın tükenip adet kanamalarının durduğu dönemdir.

Rahim kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim kanserinin en sık görülen belirtisi anormal vajinal kanamadır.

  • Ara kanama. Adet dışı kanama
  • Şiddetli adet kanaması
  • Menopoza sonrası vajinal kanama

Bu belirtiler kanser dışı sebeplerden kaynaklanabilir. Ancak kanama ile ilgili sorunlarınız varsa muayene olmalısınız.

Rahim kanseri için bir test var mı?

Anormal vajinal kanamanız varsa, rahim kanserini kontrol etmek için endometrium biyopsisi yapılır. Yani rahim iç tabakasından (endometrium) küçük bir doku örneği alır. Bir patoloji doktoru, kanser olup olmadığını görmek için alınan dokuya mikroskopla bakacaktır.

Menopozsonrası, rahim kanserini kontrol etmek için yılda bir kez ultrason yapılmalıdır. Ultrason ile, rahim iç tabakasının kalınlığı ölçülür.

Kanser evrelemesi nedir?

Kanser evrelemesi, kanserin ne kadar yayıldığını bulmanın bir yoludur.

Sizin için uygun tedavi, büyük ölçüde kanserinizin evresine ve ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olacaktır. Tedaviniz ayrıca yaşınız ve diğer tıbbi problemlerinize de bağldır.

Rahim kanseri nasıl tedavi edilir?

Rahim kanseri tedavisinde rahim, yumurtalıklar ve yumurtalıkları rahme bağlayan tüpler (fallop tüpleri) çıkarılır. Bu ameliyata histerektomi denir. Ameliyat sırasında kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için rahim etrafındaki alan ve organlar da kontrol edilir. Anormal görünen diğer organlar çıkarılabilir.

Abdominal Histerektomi Türleri

Abdominal histerektomide karnındaki bir kesiden rahim çıkarılır. Total histerektomide rahim ve rahim ağzı alınır. Subtotal veya supraservikal histerektomide, doktor rahim çıkarılır ancak rahim ağzı yerinde bırakılır. Bu ameliyat, bikini hattından yatay bir kesi ile yapılır. Bazen yukarıdan aşağıya dikey bir kesi ile de yapılabilir. Histerektominin bir parçası olarak yumurtalıklar ve yumurtalıkları rahme bağlayan tüpler de (fallop tüpleri) çıkarılabilir. Buna salpingo-ooferektomi denir.

Vajinal Histerektomi

Vajinal histerektomide rahim ve rahim ağzı vajinadan çıkarılır. Görünür yara izi yoktur. Yumurtalıklar ve yumurtalık kanalları da aynı anda alınabilir (salpingo-ooferektomi) veya yerinde bırakılabilir.

Ameliyatla kanserli dokunun tamamını alınmışsa sonrasında başka bir tedavi gerekmeyebilir. Ancak tüm doku alınamamış ise şu tedaviler uygulanır:

  • Kemoterapi. Kemoterapide, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçlar kullanılır.
  • Radyoterapi. Radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Radyoterapi dışarıdan veya vajina içinden uygulanabilir.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra, kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için sık sık kontrole gitmelisiniz. Muayenede belirtiler sorgulanacak, bazı kan testleri ile birlikte ultrason ve tomografi yapılacak.

Ayrıca anormal vajinal kanama, ağrı veya geçmeyen öksürük gibi belirtiler açısından dikkatli olmalısınız. Bu belirtiler varsa hemen muayeneye gelmelisiniz. Kanserinizin tekrar ettiği anlamına gelebilir.

Kanser tekrar eder veya yayılırsa ne olur?

Kanser tekrar eder veya yayılırsa, ameliyat, radyoterapi veya kemoterapi görmeniz gerekebilir.

Çocuk sahibi olmak istersem?

Histerektomi veya radyasyondan sonra gebe kalmanız mümkün değildir.

Başka ne yapmalıyım?

Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya problem olursa hızla muayeneye gelmelisiniz.

Rahim kanseri tedavi seçenekleri. Tedavi seçenekleri için karar verirken;

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Yaşamımı uzatma şansı var mı? Belirtileri azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Bu tedavi dışında başka seçenekler var mı?
  • Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?
Posted in: