Vajinal Ring

Çok Seveceğiniz Bir Halka

Vajinal halka üst vajinaya yerleştirilen esnek, plastik bir halkadır. Östrojen ve progestin hormonları içerir. Halka vajinaya yerleştirilir ve hormonlar yavaş yavaş vücuda emilir. Vajinal halka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından reçetelendirilmelidir fakat uygulanmasını kişi kendi yapar.

NuvaRing çok yeni bir gebelikten korunma yöntemi. Oldukça özgür bir yöntem.

Ülkemizde östrojen ve progesteron içeren yeni bir yöntem olarak vajinal halkalar kullanıma sunulmuştur. Etkisini, doğum kontrol hapları gibi gösterir. Östrojen dozu doğum kontrol haplarından düşüktür.

Vajinal Halka

Resimde doğum kontrol halkası görülmektedir. Halka vajinada 3 hafta kalır. Hamileliği önlemeyen hormonları vücuda verir.

Vajinal Halkanın Kullanımı

Halka üç hafta vajinada kalır, çıkartılıp bir hafta sonra yenisi takılır. Bu sürede adet kanamanız olur. Halka vajina içinde kaldığı ve rahatsızlık vermediği sürece halkanın vajina içindeki konumu önemli değildir.

Vajinal halkayı adet döngünüz sırasında istediğiniz zaman kullanmaya başlayabilirsiniz. Son adetinizin ilk gününden yedi günden fazla bir süre sonra başlarsanız veya son adetinizin ne zaman başladığından emin değilseniz, ilk yedi gün boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız.

Aile planlaması isteği ile başvuran ve daha önce vajinal halkayı bilmeyen kişilere vajinal halka hakkında bilgi verildiğinde %27,7’si kullanmayı kabul etti.

Doğum kontrol yöntemlerinin ilişki sırasında uygulanıp sonra çıkarılması çok istenen bir özellik değildir. Bu nedenle Nuva Ring, prezervatiften daha iyi bir yöntemdir.

NuvaRing, tek başınıza kolayca uygulayabileceğiniz bir yöntem. Yani spiraller gibi doktor tarafından uygulanması gerekmiyor. İlk uygulama öncesi bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmanız yeterli. Kullanıcıların %43,8’i bu nedenle kabul ediyor.

Kullanmayı kabul etmeyenlere neden istemedikleri sorulduğunda %54,9’u kullanımının zor olduğunu düşündüğünü, %37,8’i kocasının tedirgin olacağını düşündüğünü belirtti.

Ancak kullanmayı kabul eden kadınlardan %20,5’i kocasına haber vermeden bu yöntemi kullanabiliyordu. Takıp çıkarmak da oldukça kolaydır.

Yan Etkileri

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Memelerde hassasiyet
  • Vajinal akıntı
  • Vajinal kaşıntı
  • Ara kanama. Olguların %28,2’sinin yöntem kullanımından sonra ara kanamaları olmuş. Ancak adet düzeninde bozulma saptanmamış. Kilo artışı veya sivilcelenmeden şikayetçi olan yoktu.

Kendiliğinden düşme oranı %2.5 olarak bildirilmiştir.

Halka yerindeyken genellikle hissedilmez. Partneriniz büyük ihtimalle halkayı hissedemeyecek. Cinsel beraberlikte fark edilme ve rahatsızlık durumunda, geçici olarak bir günde 3 saati geçmeyecek şekilde çıkartılıp kadının kendisi tarafından ayakta veya yatar pozisyonda tekrar yerleştirilebilir. Halka tekrar yerleştirilmeden önce, sabun veya deterjan kullanılmadan soğuk veya ılık (ancak sıcak değil) suyla durulanmalıdır. Halka üç saatten fazla dışarıda bırakılırsa, sonraki yedi gün boyunca yedek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız. Kadın kondomu veya diyaframı dışında herhangi bir yöntem kullanılabilir.

Halkanın yerinde olduğunu doğrulamak için seks öncesi ve sonrası parmaklarınızı kullanarak kontrol etmelisiniz.

Vajinal halkanın yerleşik olmadığı 7 gün içinde çekilme kanaması gelecektir.

Artan akıntı nedeniyle vajinal kuruluk yakınması olanlarda iyi bir seçenektir.

Kullanım devam ederken yapılan görüşmelerde kadınların hepsi kullanmaya devam edeceklerini belirttiler. Hiç biri halkaya dair vajinada batma veya rahatsızlık hissetmez. Ancak %10,7’si eşlerinin ilişki sırasında halkanın varlığını hissettiğini bildirdi. Acaba halka kullandığını eşine bildirmeyenlerden eşi hisseden olmuş mudur? Bilmiyorum.

Doğum kontrol hapları, adet düzeninizin mükemmel olmasını, adet kanamanızın az ve ağrısız olmasını sağlar. Rahim ve yumurtalık kanserinden korur. Bu etkiler NuvaRing’de de vardır. Üstelik daha az hormona maruz kalarak.

Kullanan hanımlardan %96,6’sı ilişki sıklığında bir değişiklik olmadığını bildirdi. Geri kalanın ilişki sıklığı arttı mı azaldı mı? Çalışmada bu konuda bilgi verilmemiş.

Vajinal halka kullanımı ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar genellikle üretici firma sponsorluğunda ve ağırlıklı olarak Hıristiyan kadın popülasyonunda yapılmıştır. Vajinaya yerleştirilen bir halka olarak kontraseptif etki gösteren vajinal halkanın Müslüman Türk popülasyonunda kabul görme oranı, yöntem kullanımına devamlılık, yönteme bağlı yan etki ve yöntemin meydana getirebileceği muhtemel değişimler ile bu değişimlerin yöntem kullanımı üzerine etkilerini ortaya koymak amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Farklı çalışmalarda hem vajinal halka hem de doğum kontrol hapları için doğum kontrolünde yüksek kabul edilebilirlik oranları gösterilmiştir. Bir doğum kontrol yönteminin başarılı olabilmesi için kabul edilebilirlik oranının yüksek olması önemlidir. Vajinal halkanın vajinal yoldan kullanılması toplumda kabul edilebilirliği belirleyen önemli bir etkendir. Danışmanlık verilen hastaların %28’i vajinal halka kullanmayı tercih etmişlerdir. Fakat vajinal halka kullanan hastaların tümü kullanmaya devam etmek istemişlerdir. Vajinal halkanın ilişki sırasında hissedildiğini bildiren kadınların oranı Avrupa ve Kuzey Amerika’da yapılan çalışmalarda benzer olarak %32 olarak bildirilmiştir. Bizim çalışmamızda vajinal halkanın kadınların %10.7’sinin eşi tarafından hissedildiği tespit edilmiştir. Roumen ve Dieben tarafından Hollanda’da 854 kadın üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışmada, vajinal halka kullanan kadınlarda kanama düzeni değerlendirilmiştir. Bu çalışmada daha önce doğum kontrol hapı kullanan ve ardından 3 ay vajinal halka kullanan kadınlarda adet düzensizlikleri ve lekelenme şikayetlerinin %32’den %16’ya düştüğünü göstermişlerdir. Bizim çalışmamıza katılan kadınların %28.2’si ara kanama veya lekelenmeden şikayet etmişlerdir. Roben ve Dieben’in çalışmasında memnuniyet için en sık bildirilen nedenler; bir defada bir aylık tedavi alınması (% 54), düşük hormonal doz (31%) ve kullanım kolaylığı (% 27) olarak belirtilmiştir. Bizim çalışmamızda ise vajinal halka kullanmayı kabul eden kadınların %43.8’i kendi başına uygulanabilir olması nedeniyle kabul ettiğini belirtmiştir. Aynı çalışmada memnuniyetsizlik için en sık bildirilen nedenler genel yan etkiler (% 16), halkanın vajinadan çıkması (% 8) ve/veya cinsel ilişki (% 7) sırasında rahatsız olunmasıydı. Bu çalışmada kadınların %54.9’u kullanım zorluğu, %37.8’i eşinin tedirgin olabileceğini düşündüğü için kullanmayı kabul etmediklerini ifade etmiştir.

Bir yıl vajinal halka kullanımından sonra daha iyi cinsellik yaşandığını belirten bir çalışmada, vajinal halka kullananlarda cinsel arzu ve seksüel tatmin (%75.5 ve %77.6, sırasıyla) doğum kontrol hapı kullanan gruptan (%26.5 ve %46.8, sırasıyla) anlamlı olarak fazla bulunmuştur. Bizim çalışmamızda kadınların %96.6’sının ilişki sıklığının değişmediği saptanmıştır.

Sonuç olarak araştırmaya katılan kadınlarda vajinal halka tercih oranlarının çok yüksek olmadığı, vajinal halka kullanan kadınların yönteme bağlı yan etki yaşamadıkları ve yönteme devam etmek istedikleri saptanmıştır.