Ağrılı Meme

Emzirme

Ağrılı meme nedenleri arasında memede dolgunluk (angorjman), tıkalı süt kanalları ve galaktoseller bulunur.

Memede Ağrılı Dolgunluk

Sık sık emzirmek, memelerinizde ağrılı dolgunluklar oluşmasını önler.

Memelerde oluşan ağrılı dolgunluğa angorjman denir. Bebek angorjman olan memeyi tutmakta zorlanır. Memelerde şişkinlik, sertlik, sıcaklık artışı, hassasiyet ve ağrı oluşabilir.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Sütünüz ilk kez gelmeye başladığı zaman dolgunluk hissi olabilir. Dolgunluk kısmen memelerin süt ile dolmasına, daha çok da destek dokuda ödeme bağlıdır. Süt gelmeden önce ek besin verilen ve uzun aralarla beslenme uygulandığında meme gerginliğine daha sık rastlanır. Bebeğinizle aynı odayı paylaşıyor ve bebeğiniz her uyanıp ağladığına emziriyorsanız memelerde ağrılı dolgunluk olma riski azalır.

Dolgunluk birkaç gün içinde kaybolur. Memelerde daha fazla süt üretildiği halde daha yumuşaktır. Dolgunluk varsa, sakin olmalı ve dolgunluk geçene dek emzirmeye devam etmelisiniz. Boşaltmadığınız taktirde, sütünüz azalabilir.

Bebeğiniz memeyi tutabiliyorsa emzirmeniz memenin boşalmasına ve angorjmanın azalmasına yardımcı olur. Bebeğiniz memeyi tutamıyorsa elle veya pompa ile sağarak boşaltmalısınız. Bebeğinizi emzirmeden önce biraz boşaltırsanız tutması kolaylaşacaktır. Sütü tamamını sağmanız daha çok süt üretimi ile sonuçlanıp angorjmanın tekrarlamasına neden olabilir.

Elle Sağma

Elinizi C harfi şeklinde memeye oturtun. Baş parmağınızı memeyi sağar gibi ileri geri hareket ettirin. Baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı yuvarlar gibi hareket ettirin. Süt meme başından dışarı gelecektir. Elinizi tüm memede dolaştırarak bunu farklı kısımlar için tekrarlayın.

Angorjmanı önlemek ve azaltmak için neler yapabilirim?

  • Bebeğinizin emme pozisyonu ve meme başını kavrama şeklini düzeltin.
  • Meme başını çevreleyen kahverengi kısım çok gergin olduğundan bebeğiniz etkin bir şekilde ememez, meme başını gerektiği gibi tutamaz. Bunun için emzirmeye başlamadan önce memeyi biraz boşaltmalısınız.
  • Dolgunluğu önlemek için, memelerden sütü boşaltmalısınız. Aslında, doğumdan itibaren sık emzirmek, dolgunluğun olmasını baştan önleyebilir. Memeyi elle sağabilir, emzirirken de sütün akışını masajla kolaylaştırabilirsiniz.
  • Bebeğiniz meme yumuşayıncaya dek yeterince ememiyorsa sağarak boşaltmalısınız. Eğer elle sağmak çok ağrılı ise pompa kullanılabilir. Ancak pompa ile uzun süreli sağma, tekrar süt üretimini uyararak memelerin hızla dolmasına neden olabilir.
  • Daha iyi boşaltabilmek için sağmadan önce ılık duş alın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.

Memelerin dolgunluğu sütünüzün azalmasına nasıl neden olabilir?

  • Meme ağrılı olduğu için uzun süre emziremeyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz yeterince emmediği için süt yapımı azalır.
  • Memenizde süt biriktiği için meme iltihapları ve abseleri olabilir.

Dolgunluk nedeniyle ağrı yapan bir memeyi nasıl boşaltabilirim?

  •  Eğer mümkünse bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizi emzirirken meme başının ağzına iyice girdiğine emin olmalısınız.
  • Bebeğiniz emmiyorsa sağılmış sütü kaşıkla veya fincanla verebilirsiniz.
  • Memelerinizde gerginlik (dolgunluk) düzelene dek olabildiğince sık sağmalısınız.
  • Bebeğinizin alabileceğinden daha çok sütünüz varsa bir başka bebeği emzirmeyi düşünebilirsiniz.
  • Memeyi soğutmak yararlı olabilir. Soğuk paket uygulayabilirsiniz.

Süt Ateşi. Memelerinizin dolgunlaşması ile birlikte 24 saat içinde ateşiniz yükselebilir. Bu, süt ateşi olarak adlandırılır. Bu ateş, sütten kana geçen bazı maddelere bağlı olabilir. Sütü boşaltmakla geçmiyorsa enfeksiyondan şüphelenilebilir.

Süt Kanallarında Tıkanma

Süt kanallarından biri tıkanırsa bu süt kanalının boşalttığı alanda ağrılı bir şişlik oluşur. Meme başında da beyaz bir tıkaç görülebilir.

Süt Kabarcığı

Süt kabarcığı, süt veren kadınların meme başında süt kanalını tıkayan sütün görüntüsüdür. Meme başının hemen yanında yer alan beyaz bir nokta gibidir ve hassastır. Eğer kanalın daha derin bir yeri tıkanmışsa beyaz nokta görülmez ama memenin bir bölgesinde ağrılı sert şişlik hissedilir. Eğer süt kanallarında tıkanıklık varsa bebeğinize memeyi doğru tutturarak uzun süre ve sık sık emzirmeli, memeyi tamamen boşaltmaya çalışmalısınız. Memeye yapacağınız yumuşak masaj ile tıkacı ilerleterek tıkanıklığı açabilirsiniz. Belirtiler 2 gün içinde düzelmiyorsa mutlaka muayene olmalısınız.

Süt kanalı tıkanmasının en önemli nedeni emzirme tekniğinin bozuk olmasıdır. Bunu, sıkı giysiler, yanlış seçilmiş sıkı sütyen, emzirmenin aniden kesilmesi veya azaltılması, angorjman ve bunu izleyen enfeksiyonlar izler.

Meme dokusu bir portakalın dilimleri gibi bölümlerden oluşur. Her bölüm ayrı bir boşaltma kanalı ile meme başına açılır. Bazen bu kanallardan biri tıkanabilir. Bu durumda o kısımdaki süt boşaltılamaz. Ağrılı bir şişlik ortaya çıkar.

Tıkalı kanal için ne yapmalıyım?

Tıkalı kanalın dikkatle tedavi edilmesi mastit veya meme absesi oluşmasını önler. Sorun birkaç günde ortadan kaldırılabilir.

  • Bebeğinizi sık aralarla emzirin. Bebeğinizin memeyi doğru tuttuğuna emin olun. süt yeterince boşalmazsa elle veya pompa ile sağarak boşaltın.
  • Bebeğin memeyi doğru kavramasını sağlayın. Bebeğin çenesinin tıkalı alanda olmasını sağlayabilirseniz o kısmı daha iyi boşaltacaktır.
  • Farklı emzirme pozisyonları deneyin. Böylece memenin tüm kısımlarını boşaltın.
  • Emzirmeye, kanalı tıkalı olan memeden başlayın.
  • Memeyi boşaltmak için pompa da kullanabilirsiniz.
  • Memeyi ılık kompres ile sararak veya ılık duş alarak kanalların gevşemesini sağlayın. Bunu takiben kanalın tıkalı ve dolayısıyla sert olan bölgeye çevreden meme başına doğru masaj yaparak boşalmasına yardımcı olun.
  • Emzirmekten kesinlikle vazgeçmeyin. Memeyi boşaltmazsanız angorjmana yol açarak daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Sakin olun, dinlenin ve bol sıvı alın.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
  • Sorun en geç iki gün içinde düzelmiyorsa muayene için gelmelisiniz.

Meme iltihabı ve abseyi önlemek için bebeğinizi sık aralarla emzirmelisiniz.

Süt Kisti (Galaktosel)

Bazen tıkalı süt kanalının gerisinde biriken süt bir kist halini alabilir. Buna galaktosel veya süt kisti adı verilir.

Galaktosel

Süt kanallarından biri tıkanırsa o kanalın boşalttığı meme bölgesinde ağrılı ve kızarık bir şişlik oluşur. Bu ağrılı şiş alan çevredeki meme dokusunu da gerer.

Bazen süt kistleri çok büyük boyutlara ulaşabilirse de enfekte olmadığı sürece ağrılı değillerdir. Süt kisti iğne ile boşaltılabileceği gibi ciddi durumlarda cerrahi yollarla da boşaltılabilir. Eğer geçmeyen bir kitleniz varsa mutlaka muayeneye gelmelisiniz. Süt verme sürecinde de meme kanserine rastlanabileceğini unutmayın.

Yararlanılan Kaynaklar

UpToDate

Posted in: