Ağrılı Meme Başı

Emzirme

Emzirmeye yeni başlayan kadınlarda meme başında ağrı sık rastlanan sorunlardan biridir.

Normal Meme Başı Hassasiyeti

Meme başında acı hissettiğinizde zedelenme ile meme başı hassasiyetini karıştırmamak gerekir. Hassasiyet, gebelik sürecinde şiddetlenir ve doğumdan ortalama 4 gün sonra doruk noktasına ulaşır.

Meme başının zedelendiği anı fark edersiniz. Bu yönü ile meme başının normal hassasiyetinden farklıdır. Normal meme başı hassasiyeti bebek emmeye başladıktan 30 saniye sonra hissedilir. Doğumdan 4 gün sonra doruk noktasına ulaşan hassasiyet giderek hafifler ve bir hafta içinde tamamen ortadan kalkar. Meme başında zedelenme olduğunda acı gün geçtikçe artacaktır. Doğumdan 1 hafta sonra halen geçmemiş ve şiddetlenmekte olan acı genellikle meme başının zedelenmesine bağlı oluşan çatlaklardan kaynaklanır.

Meme başında acının en önemli nedeni, bebeğin uygun olmayan emmesidir. Bebeğiniz meme başını çevreleyen koyu renkli alanı yeterince ağzına almaz, sadece meme başını ağzına alırsa acı oluşma riski artar. Bu durum pozisyona bağlı ağrılı meme başı olarak adlandırılır. Meme başı derisinde çatlak olmasa da çok ağrılı olabilir. Acı veya zedelenme hissederseniz emzirmeyi durdurmalı ve tekrar memeyi tutturmalısınız.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Emme sırasında memede çekilme ve basınç hissetmeniz normaldir. Ancak emzirme boyunca acı hissediliyorsa bir sorun var demektir. Meme başında çatlak, kabarcık veya çürük olabilir. Ağrılı meme başının en sık nedeni, bebeğin yanlış emmesidir. Bebek memeyi yanlış tuttuğu için dili rahatça hareket etmemektedir.

Ağrılı meme başı, anne sütünün azalmasına nasıl neden olabilir?

  • Emzirme sırasında ağrı olduğundan bebeğinizi daha seyrek ve daha kısa süre emzirmek istersiniz.
  • Bebeğiniz sadece meme başını emdiğinden, memeyi yeterince boşaltamaz.
  • Memenizde süt birikeceğinden yeni süt oluşumu azalır.
  • Ağrıyı olduğu için, beslenme süresini kısa tutmamalısınız.

Meme başı acısı nasıl tedavi edilir?

Acı ortaya çıktığında çatlak oluşmasını beklemeden tedavi edilmeye çalışılmalıdır.

  • Bebeğinizin emme şeklini düzeltirseniz acı derhal azalır. Emzirmeyi kesmek doğru değildir. Meme başın koruyucu krem kullanabilirsiniz.
  • Acı bir haftadan uzun sürmüşse bebeğinizin ağzında pamukçuk olup olmadığını kontrol edin, varsa tedavi için doktorunuzla temasa geçin.
  • fazlaca rahatsızlık veriyorsa kendiliğinden çözülene kadar birkaç gün parasetamol veya ibuprofen gibi hafif ağrı kesici haplar kullanabilirsiniz.

Meme Başı Zedelenmesi

Bebeğiniz uzun süre kötü pozisyonda emerse meme başı cildi zedelenir, çatlaklar oluşur. Bazen kullanılan emzirme pedlerinin meme başını kurutması veya tahrişinden kaynaklanan zedelenmeler de olabilir. Bakteriler bu çatlaklardan meme dokusuna ulaşırsa meme iltihabı ve abse olabilir. Bebeğinizi emzirmeye devam etmezseniz sütün birikerek sorun şiddetlenecektir.

Meme başı çatlağının önlenmesi

  • Beslenme pozisyonunu düzelterek emzirmeyi sürdürün.
  • Beslenme aralarında meme başı olabildiğince hava ve güneş ile temas etsin.
  • Meme başına ılık veya soğuk kompres uygulayın.
  • Meme başını korumak için emzirme aralarında göğüs pedi kullanmayın veya kullanmadan önce nemlendirici krem sürün.
  • Bebeğinizin emmesini zorlaştıran sorunları olduğunu saptarsanız çocuk doktorunuza danışın.
  • Bebeğinizin meme başını uygun biçimde ağzına almasına yardım edin. Emzirirken acı hissederseniz bebeğinizin doğru şekilde emip emmediğini kontrol edin.
  • Meme başınızı sabunla yıkamayın.
  • Emzirmenin sonun da memeyi bebeğinizin ağzından çekerken bebeğinizin memeyi bırakmasını bekleyin. Bekleyemeyecekseniz bir parmağınızı ağzına sokarak onu emmesine izin verin. Bu arada memenizi çekin.
  • Bebeğiniz büyüyüp dişleri çıkmaya başladığında emzirme sırasında meme başını ısırarak zedeleyebilir. Bu durumda bebeğinizin memeyi tutma pozisyonunu düzeltin. Ağzını iyice açarak emmesini sağlarsanız meme başını ısıramayacaktır. Yine de bebeğiniz ısırıyorsa parmağınızı ağzının kenarından sokup meme başınızı serbestleştirip sertçe hayır deyin. Başını biraz alçaltarak memeyi tekrar tutturun. Bebeğiniz ısırmaması gerektiğini öğrenecektir. Dişlerini kaşıması için bir diş kaşıyıcı kullandırabilirsiniz.

Çatlakların iyileştirilmesi

  • Bebeğinizi emzirmeye zedelenmemiş olan memeden başlamalısınız.
  • Beslenmeden sonra bir damla sütü meme başına yayın. Anne sütünün mikrop öldürücü özelliğinden yararlanın. Bunun yerine lanolin içeren çatlak kremleri (allerjiniz olmadığına eminseniz) kullanabilirsiniz. Kremi uyguladıktan sonra emzirme kalkanı kullanarak meme başının sütyene temasını kesmelisiniz.
  • Meme başında enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuzu görün.
  • Meme başına E vitamini veya bal sürmeyin. Bu, bebeğiniz için tehlikeli olabilir.
  • Asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Eğer çok ağrılı olduğundan bebeği emziremezseniz göğüste dolgunluk olur. Dolgun bir memeyi verseniz de bebeğiniz tutamayacaktır. Bu durumda sütün mutlak boşaltılması gerekir.

  • Sütün elle ya da pompa ile sağarak kap içinden kaşıkla bebeğinize verebilirsiniz.
  • Ya da bir yapay meme başı aracılığıyla bebeği doğrudan emzirebilirsiniz.

Meme Başı Egzeması

Bazen meme başında egzema görülebilir. Meme başında dermatit olarak da adlandırılır. Meme başında kaşınma, yanma, kızarıklık veya pullanma şeklinde belirti oluşturur. meme başında egzema görülen kişilerde vücudun başka yerinde de egzemaya sık rastlanır. Meme başının sabunla yıkanması, parfüm kullanılması veya emzirme pedleri de egzemayı kötüleştirebilir. Bazen de kullandığınız meme başı kremleri veya bebeğinizin emmeden önce yedikleri de allerjiye neden olabilir.

Meme Başında Egzema

Fotoğrafta meme renkli alanında egzema görülmektedir. Egzema durumunda genellikle kaşıntı, yanma, kırmızı pullanma gözlenir. Başlangıçta döküntülerden kanama olabilir. İlerledikçe meme cildi kuru, kalınlaşmış ve pullanmalı bir görünüm alır. Bu sorun, vücudunun diğer bölgelerinde de egzema veya dermatit olan kişilerde daha sık gözlenir. Bazen sabun, parfüm, lanolin veya diğer kremlere karşı allerji de egzemayı tetikleyebilir.

Meme başında pullanmalı döküntüler saptarsanız muayeneye gelmenizde yarar var. Bunun egzema veya başka bir cilt hastalığından kaynaklandığı belirlenmelidir. Egzema saptandığı taktirde egzemaya neden olan yukarıda bahsi geçen artırıcı faktörlerden uzaklaşılmalıdır. Steroid içeren kremler de egzema tedavisi için yararlı olur. Steroidli krem kullandığınızda emzirmeyi kesmenize gerek yoktur. Ancak emzirmeden önce memeyi nazikçe silerek kremi uzaklaştırmalısınız.

Meme Başında Renk Değişikliği

Meme başında beyaz, mavi renk değişikliği ortaya çıkabilir. Kan dolaşımı düzelince yerini kırmızı-pembe bir renge bırakır. Genellikle ağrı, yanma ve uyuşma belirtileri eşlik eder. Özellikle soğuğa çok duyarlı iseniz bu tarz bir sorunla karşılaşma riskiniz daha yüksektir. Ayrıca meme başının zedelenmesi hatta tek başına emzirmek bile renk değişikliğine neden olabilir.

Meme başında renk değişiklikleri genellikle, meme başını besleyen kan damarlarının daralmasından kaynaklanır.

Özellikle diğer olası acı yapan nedenler olmadığı halde üşüme ile artan acı duygusu damarsal sorunlardan kaynaklandığını gösterir.

İyileştirmek için;

  • Oda sıcaklığını yükseltin ve sıcak tutacak şekilde giyinin.
  • Emzirmeden önce ve sonra meme üzerini ılıtılmış örtü ile kapatın.

Bu sorunu artırabilecek bazı şeylere de dikkat edebilirsiniz.

  • Kafein alımını azaltın
  • Sigara ve benzeri tütün ürünlerini kullanmayın.
  • Migren ilaçları, soğuk algınlığında kullanılan ilaçlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için kullanılan ilaçlar ve bazı diyet ilaçları sorunu artırabilir. Bu ilaçlardan kaçınmalısınız.
Posted in: