İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

Sorularla

İnsan papilloma virüsü nedir?

İnsan papilloma virüsü veya HPV genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür.

HPV’nin birçok türü vardır. Farklı türleri farklı sağlık sorunlarına neden olur. Bu yazıda konumuz cinsel yolla yayılabilen HPV türleri hakkındadır.

İnsanlara nasıl HPV bulaşabilir?

Enfekte biri ile temas sonucunda HPV alabilirsiniz. Bulaşma çoğunlukla oral, vajinal veya anal seks yoluyla olur. Ancak HPV, cinsel ilişkiye girmeden bile yakın genital temas yoluyla yayılabilir.

Cinsel partner sayısı arttıkça HPV enfeksiyonu alma riskiniz artar. Pek çok insan bilmese de HPV taşıyor. Bu nedenle, farkında olmadan bulaşma gerçekleşebilir.

HPV enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bazı HPV türleri genital siğillere neden olur. Ancak HPV bulaşması sonrası çoğunlukla herhangi bir semptom görülmez. Ve çoğu zaman, enfeksiyon kendi kendine iyileşir. Ancak bazı insanlarda enfeksiyon kaybolmaz. Virüsün kaybolmaması, sorunlara yol açabilir.

Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

HPV enfeksiyonunun riskleri nelerdir?

Uzun süreli HPV enfeksiyonu olan kişilerde sorun olma riski oldukça yüksektir. Farklı HPV türleri, farklı sorunlara neden olabilir. Örneğin:

  • Cinsel organlardaki bir HPV enfeksiyonu, serviks (rahim ağzı kanseri), vajina (vajinal kanser) veya penis (penis kanseri) kanserine neden olabilir. Bazı HPV türleri ise genital siğillere neden olabilir.
  • Anüs çevresindeki bir HPV enfeksiyonu anüs kanserine (anal kanser) neden olabilir.
  • Ağız ve boğazdaki bir HPV enfeksiyonu ağız ve boğaz kanserine neden olabilir.

Bu sorunlar genellikle ilk bulaşmadan yıllar sonra ortaya çıkar.

HPV için bir test var mı?

Yüksek riskli HPV türleri için test yapılmaktadır. Siğilleriniz varsa, bu bir HPV enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bu, her zaman kanser riski yüksek olan tür HPV değildir.

Serviksi olan herkesin rahim ağzı kanseri taramasından geçmesi gerekir. 21 yaşından itibaren düzenli olarak Pap smear alınmalıdır. Bu sırada HPV için de test yapabilirler. Bazen, rahim ağzı kanserini taramak için tek başına HPV testi kullanılabilir.

Erkeklerde genital veya ağız boğazda HPV enfeksiyonunu kontrol etmek için herhangi bir test yoktur.

HPV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Bir kez HPV bulaştıktan sonra ilaçlarla tamamen kurtulmak mümkün değildir.

HPV enfeksiyonu için tedavi seçenekleriniz vardır.

HPV önlenebilir mi?

HPV’den korunmanın en iyi yolu HPV aşısı olmaktır. Aşı, HPV ile enfekte olmadan önce verilirse en yüksek derecede korunma sağlar. Bu yüzden aşınızı genç yaşta olmalısınız. 13 yaş sonrası çocukların aşı olması uygundur. Ancak her yaşta aşı yapılabiliriler, yaşlarda da yararlıdır.

Aşı, rahim ağzı ve vajina kanserine neden olabilen ve siğil oluşturabilen HPV enfeksiyonu türlerini önlemede yüksek derecede etkilidir. Diğer kanser türlerinin riskini de azaltabilir.

Aşının koruma oranı yüzde yüz değildir. Bazen, aşı olan kişilerde de bir HPV enfeksiyonu görülebilir. Ancak HPV riskini azaltmanın en iyi aşıdır.

Prezervatifler HPV’ye karşı tam koruma sağlamaz. Bunun nedeni, virüsün prezervatifle kaplanmayan deride de yaşayabilmesidir. Ancak prezervatifler, kendinizi cinsel yolla bulaşabilecek diğer hastalıklara karşı korumanın hala önemli bir yoludur.

Posted in: