Hormonal Doğum Kontrol Yöntemleri

Ayrıntılı

Hamileliği önlemeye yardımcı olacak çeşitli yöntemler vardır. Hangi yöntemin sizin için doğru olduğuna karar vermek için, kolaylık, maliyet, olası yan etkiler ve gelecekteki hamilelik planlarınız dahil olmak üzere bir dizi konuyu göz önünde bulundurmalısınız.

Hormonal doğum kontrol yöntemleri ya östrojen ve progestin ya da sadece progestin içerir. Çoğu insan için hamileliği önlemenin güvenli ve güvenilir bir yoludur. Hormonal yöntemler arasında implant, rahim içi araç (RİA), enjeksiyonlar, haplar, vajinal halkalar ve cilt yamaları bulunur.

Bu sayfada, çeşitli hormonal doğum kontrol yöntemleri tartışılmaktadır.

Doğum Kontrol Yöntemi Seçimi

Eldeki seçeneklerin çeşitliliği nedeniyle hangi doğum kontrol yönteminin en iyi olduğuna karar vermek zor olabilir. En iyi yöntem, sürekli kullanılacak ve rahatsız edici yan etkilere neden olmayan yöntemdir. Dikkate alınması gereken diğer faktörler şunlardır:

  • Etkinlik (hamileliği önlemede ne kadar işe yarar)
  • Kolaylık
  • Kullanım süresi
  • Aylık döneminizi etkileyip etkilemediği ve nasıl etkileyeceği
  • Yan etkilerin türü ve sıklığı
  • Satın alınabilirlik
  • Gizlilik endişeleri
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlayıp sağlamadığı
  • Almayı bırakırsanız doğurganlığınız ne kadar çabuk geri dönecek?

Ayrıca, her gün bir hap almayı hatırla sorununuzu, eşinizi karara dahil etmek isteyip istemediğinizi ve gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinizi ve ne zaman isteyebileceğinizi de düşünmelisiniz. Hiçbir doğum kontrolü mükemmel değildir. Farklı seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını dengelemeli ve hangi yöntemin sizin için en iyi olduğuna karar vermelisiniz.

Doğum Kontrol İmplantları

İmplant, progestin hormonunu içeren küçük bir çubuktur. Doktor tarafından derinin altına üst iç kola yerleştirilir. En az üç yıl etkilidir, ancak hamile kalmaya karar verirseniz veya isterseniz daha erken çıkarılabilir. Yerleştirme ve çıkarma bir ofiste veya klinikte yapılabilir.

Doğum Kontrol İmplantları

Resimde implantın şeklini ve boyutunu gösterilmektedir. Hamileliği önlemeye yardımcı olan hormonları salgılar. Üst kola yerleştirilir.

İmplant en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Progestin yavaş yavaş çevre dokulara emildiği için hamilelikten en az üç yıl koruma sağlar. Adet döngüsü sırasında implantın ne zaman yerleştirildiğine bağlı olarak, yerleştirmeyi takip eden bir hafta boyunca ek doğum kontrolü (örneğin prezervatif) önerilebilir. Düzensiz kanama en rahatsız edici yan etkidir. Çıkarıldıktan sonra doğurganlık hızla geri döner.

Yan etkiler. İmplantın en yaygın yan etkileri düzensiz/öngörülemeyen kanamalardır.

Progestinli RİA

Levonorgestrel (bir tür progestin) adı verilen bir hormon içeren rahim içi araçtır (RİA). Markaya bağlı olarak 5-6 yıla kadar yerinde bırakılabilir. Tüm levonorgestrel RİA’ları hamileliği önlemede oldukça etkilidir.

Yan etkiler. Progestin RİA yerleştirilmesinden sonra başlangıçta düzensiz kanama yaygın olsa da, kanama zamanla azalma eğilimindedir. Devam eden kullanımda, Mirena kullanan kişilerde genellikle çok az kanama olur veya hiç kanama olmaz.

Doğum Kontrol İğneleri

Îğnelerden biri, depo medroksiprogesteron asetat veya DMPA’dır. DMPA, kalça veya üst kol gibi bir kas veya deri altına enjekte edilir. Her iki enjeksiyon türünde de bu kontraseptif üç ayda bir yapılır.

DMPA yumurtlamayı önler ve servikal mukusu kalınlaştırır, serviksten sperm geçişini önler. İlk DMPA dozunuzu adet döneminizin ilk yedi gününde yaptırırsanız, gebeliği önleme etkisi hemen başlar. İlk dozunuzu adetinizin yedinci gününden sonra alırsanız, yedi gün boyunca ikinci bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız. DMPA çok etkilidir ve tekrar enjeksiyonlar zamanında yapıldığında yüzde 1’den daha düşük bir hamilelik oranı vardır.

Yan etkiler. DMPA’nın en yaygın yan etkileri, özellikle kullanımın ilk birkaç ayında düzensiz veya uzun süreli kanama ve lekelenmedir. Kadınların yüzde 50 kadarında, bir yıllık DMPA kullanımından sonra adet dönemlerini tamamen durdurur (amenore). Aylık periyotlar genellikle son DMPA enjeksiyonundan sonraki altı ay içinde geri döner. Ancak bazen periyotların geri gelmesi daha uzun sürebilir. DMPA enjeksiyonları sırasında kilo alımına rastlanır.

DMPA iğnesi olan kişilerde kardiyovasküler komplikasyon veya kanser riskinde artış yoktur. DMPA kullanımı kemik mineral yoğunluğunda azalmaya neden olabilir. Ancak bu etki, enjeksiyonlar durdurulduktan sonra tamamen tersine döner. Geçmişte DMPA kullanan kişilerde kemik kırığı riski artmaz.

DMPA uzun etkili olduğundan, ilacı bıraktıktan kısa bir süre sonra hamile kalmak istiyorsanız ideal olmayabilir. Çoğunlukla 10 ay içinde gebelik olsa da, son enjeksiyondan sonra doğurganlık 18 aya kadar geri dönmeyebilir.

Doğum kontrol haplarına kıyasla faydaları. DMPA’yı hap yerine tercih eden çok sayıda insan vardır.

  • Her gün hap almayı hatırlamakta zorluk çekme
  • DMPA kullanımını gizlemek daha kolaydır
  • Östrojen içermez
  • Doğum kontrol hapları gibi sara ilaçlarının etkisinde azalmaya neden olmaz.

DMPA’nın ek faydaları arasında uterus kanseri ve pelvik inflamatuar hastalık riskinin azalması yer alır.

Doğum Kontrol Hapları

Genellikle doğum kontrol hapları olarak adlandırılan çoğu oral kontraseptif, östrojen ve progestin kombinasyonunu içerir. Kombinasyon hapı hamilelik riskini şu şekilde azaltır:

  • Yumurtlamayı önleme
  • Rahim ağzındaki mukusunu kalınlaştırarak sperm geçişini önleme
  • Rahim iç tabakasını inceltme

Hap, adet kanamasının miktar ve süresini azaltırken daha düzenli hale getirir. Hapın diğer faydaları şunları içerir:

  • Adet ağrılarını azaltır
  • Yumurtalık kanseri veya endometrium kanseri riskini azaltır
  • Akneleri azaltır
  • Demir eksikliği anemisi (düşük demir seviyeleri nedeniyle kansızlık) riskini azaltır

Hapın potansiyel bir dezavantajı, etkinliği en üst düzeye çıkarmak için her gün, ideal olarak günün aynı saatinde almayı hatırlamanız gerekmesidir. Bazı insanlar bunu uygulamakta zorlanır.

Etkinlik. Doğru şekilde alındığında doğum kontrol hapları oldukça etkili yöntemlerdir; Ancak, hapları atlamak veya adetiniz olduğunda hapa yeniden başlamayı unutmak hamilelik riskini artırır. Bir yıl boyunca doğum kontrol hapı kullanan her 100 kişiden 9’u istenmeyen gebelik yaşayacaktır.

Unutulan haplar, hamileliğin yaygın bir nedenidir. Hormon içeren bir hapı almayı unutursanız, mümkün olan en kısa sürede almalı ve bir sonrakini normal zamanında almalısınız. İkiden fazla hapı unutursanız, yedi gün boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanın.

Yan etkiler. Hapın olası yan etkileri şunlardır:

  • Bulantı, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve ruh hali değişiklikleri. Bunlar genellikle hap almaya devam ederken iki ila üç ay içinde düzelir.
  • Düzensiz kanama. Ani kanama veya lekelenme olarak da adlandırılan düzensiz kanama, hapı aldıktan sonraki ilk birkaç ayda yaygındır. Neredeyse her zaman iki ila üç ay içinde herhangi bir tedavi olmaksızın düzelir. Hapı unutmak da ara kanamaya neden olabilir.

Doğum kontrol hapları kilo alımına neden olmaz.

Olası komplikasyonlar. Hap 1960’larda ilk kez piyasaya sürüldüğünde, her iki hormonun (östrojen ve progestin) dozları oldukça yüksekti. Bu nedenle, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve bacaklarda ve akciğerlerde kan pıhtıları gibi kardiyovasküler komplikasyonlar meydana geldi.

Bugün piyasadaki haplar, bu komplikasyon riskini azaltan çok daha düşük dozlarda progestin ve östrojen içerir. Günümüzde, doğum kontrol hapları çoğu sağlıklı, sigara içmeyen kişi için güvenilir ve güvenli bir seçenektir. Çok küçük bir kan pıhtılaşması riski olsa da, bu risk aslında hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonraki riskten daha düşüktür.

Hap ile meme kanseri riski arasındaki ilişkiyi üzerinde çok çalışılmıştır. Hap alan kişilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde meme kanseri riski, almayanlara göre biraz daha yüksektir. Ancak riskteki artış, özellikle gençlerde çok azdır. Yalnızca hamileliği önleme değil yumurtalık ve endometriyum kanseri riskinde azalma sağlar.

Kim hap almamalıdır?

Artan komplikasyon riski nedeniyle, aşağıdaki durumlarda hap almamalısınız:

  • 35 yaşında veya üzerinde ve sigara içiyorsanız (kan pıhtılaşması ve kalp krizi açısından yüksek risk).
  • Hamilelik şüphesi.
  • Geçmişte kan pıhtılaşması veya felç geçirdiyseniz (hap, kan pıhtılaşması riskinizi artırır).
  • Östrojene bağımlı bir tümör geçmişiniz varsa (örn. meme veya rahim kanseri).
  • Anormal veya açıklanamayan adet kanamanız varsa (bu durumda hapa başlamadan önce kanamanın nedeni araştırılmalıdır).
  • Aktif karaciğer hastalığınız varsa (hap karaciğer hastalığını kötüleştirebilir).
  • İnme riskini artıran belirli görsel veya diğer nörolojik belirtilerle (örneğin aura) ilişkili migren tipi baş ağrılarınız varsa.

Hap alıyorsanız, karın ağrısı, göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı, göz problemleri veya şiddetli bacak ağrısı yaşarsanız hemen doktorunuza bildirin. Bunlar, kalp krizi, kan pıhtısı, felç ve karaciğer veya safra kesesi hastalığı gibi birkaç ciddi sorunun belirtileri olabilir.

Bazı insanlar belirli koşullar altında hap kullanabilir, ancak yakından izlenmesi gerekir.

  • Yüksek tansiyonunuz varsa. Kan basıncınızda daha fazla artış yaşayabilirsiniz. Hap kullanırken daha sık izlenmelidir.
  • Sara ilaçları kullanımı. Nöbet ilaçları metabolize olma şeklini değiştirdiği için hap hamileliği önlemede yetersiz olabilir.
  • Şeker hastalığınız varsa. Şeker hastalığı ve böbrek hastalığı olan veya şeker hastalığından kaynaklanan damar komplikasyonları olan kişiler hap kullanmamalıdır.

İlaç etkileşimleri. Bazı ilaçlar doğum kontrol hapının etkisini azaltır.

Antikonvülsanlar. Fenitoin, karbamazepin, barbitüratlar, primidon, topiramat ve okskarbazepin dahil olmak üzere bazı antikonvülsanlar, doğum kontrol haplarının yanı sıra yamalar, vajinal halkalar ve implantın etkinliğini azaltır. Sonuç olarak, bu antikonvülzanları alan kişiler hormonal doğum kontrol yöntemlerinden kaçınmalıdır. Depo medroksiprogesteron asetat (DMPA) ve progestinli RIA kullanılabilir.

Gabapentin, lamotrijin, levetiracetam, tiagabin ve valproik asit dahil olmak üzere diğer antikonvülzanların kontraseptif etkinliğini azaltmaz. Bununla birlikte, oral kontraseptifler lamotrijinin etkinliğini azaltır ve nöbet riskini artırır.

Antibiyotikler. Tüberküloz tedavisinde kullanılan rifampin, hormonal doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini azaltabilir. Sonuç olarak, rifampin alan kişiler DMPA ve progestinli RİA’lar dışında hormonal doğum kontrol yöntemlerinden kaçınmalıdır. Alternatif seçenekler arasında bakır RİA, prezervatif veya diyafram veya tüp ligasyonu (kalıcı doğum kontrolü) bulunur.

Popüler inanışın aksine, diğer (daha yaygın olarak kullanılan) antibiyotikler, hormonal doğum kontrol yöntemlerine etki etmez. Bu antibiyotikleri aldığınızda ek kontrasepsiyon gerekli değildir.

Sarı Kantaron. Sarı kantaron, bazen depresyon tedavisinde alınan bitkisel bir takviyedir. Doğum kontrol haplarının ve muhtemelen yama ve halkanın etkinliğini azaltabilir.

Hapa başlamak. İdeal olarak, hapı adetinizin ilk gününde almaya başlamalısınız. Bu şekilde ilk dozdan itibaren korunma başlamış olur.

Hamile olmadığınızdan emin olduğunuz sürece, menstrüel döngünüzün neresinde olursanız olun, hapa başlanabilir. Buna hızlı başlangıç yöntemi denir. Hızlı başlangıçtan sonraki ilk yedi gün için ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmanız gerekir.

Pek çok kişi, adetin başlamasından sonraki ilk Pazar günü hapı almaya başlar. Çünkü çoğu hap paketi bir Pazar başlangıçlı düzenlenmiştir. Bunu yaparsanız, Pazar başlangıcından sonraki ilk yedi gün için bir ek kontrasepsiyon (örn. prezervatif) kullanmanız gerekir.

Ne zaman kanama beklenir. Geleneksel olarak, hap, 21 günlük hormon haplarını ve ardından 7 günlük hormon içermeyen plasebo haplarını içeren 28 günlük bir döngüde alınır. Daha yeni formülasyonlarda daha uzun süreli hormon hapları (ör. 24 gün) ve daha az plasebo hapları (ör. 4 gün) vardır. Plasebo haplarını herhangi bir aktif bileşen içermediklerinden almak gerekli değildir, ancak birçok kişi 28 günlük döngünün tamamı boyunca günlük hap almaya devam ettiklerinde programa daha kolay uyum sağlar.

Hap paketinin dördüncü haftasında (yani, plasebo hapı aldığınız veya hap almadığınız hafta) kanama meydana gelir. Bununla birlikte, bazı kişilerde ilk birkaç ayda düzensiz ara kanama veya lekelenme olur.

Sürekli dozlama. Bazı insanlar, hormon içeren doğum kontrol haplarını, sürekli olarak almayı tercih eder. Bu, aylık periyodunuzun olup olmadığını ve ne zaman olacağını kontrol etmenizi önler. Ağrılı adet, endometriozis veya ruh hali değişiklikleri dahil rahatsız edici adet öncesi belirtileriniz varsa bu rejim iyi bir seçenek olabilir.

Geleneksel doğum kontrol hapları, aylık kanamalardan kurtulmak için sürekli olarak alınabilir. Bunun için, hap paketinin ilk üç haftasını alırsınız, ardından ertesi gün hemen yeni bir pakete başlarsınız (ara vermeden veya plasebo hapları almadan). Bu istenildiği kadar devam ettirilebilir. Sürekli kullanım için özel olarak tasarlanmış ilaçlar da vardır. 12 hafta boyunca her gün aktif bir hap, ardından yedi gün plasebo hapı alırsınız. Bu rejimle, sadece üç ayda bir kanama yaşarsınız. 84 günlük aktif hap ve 7 günlük düşük doz östrojen hapı içerir. Düşük doz östrojen haplarının eklenmesi, ani kanamayı ve muhtemel ruh hali değişiklikleri ve baş ağrıları gibi diğer semptomları azaltır.

Zamanla, sürekli doz rejimlerinin kullanılması, yılda daha az kanama epizodu (veya hiç kanama olmaması) ile sonuçlanır. Bununla birlikte, birçok insan sürekli doz rejimine başlarken öngörülemeyen ani kanamalar yaşar. Ara kanama sakıncalıdır ancak hapların daha az etkili olduğu anlamına gelmez.

Yalnızca progestin içeren haplar. Bazı haplar yalnızca progestin içerir (mini hap); bunlar östrojen alamayan veya almaması gereken kişiler için bir seçenek olabilir. Emzirenler veya migreni kötüleştirenler veya kombine doğum kontrol hapları ile yüksek tansiyonu olanlar tercih edebilir. Sadece progestin içeren haplar, her gün aynı saatte alındığında kombinasyon hapları kadar etkilidir. Ancak bunları almakta üç saatten fazla gecikirseniz, başarısızlık oranı artar. Bir hapı unutursanız veya almakta üç saatten fazla gecikirseniz, yedi gün boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Ara kanama veya lekelenme, yalnızca progestin içeren haplarda yaygındır.

Yalnızca progestin içeren hapların 28 günlük paketleri mevcuttur. 28 hapın tümü hormonu içerir, yani plasebo haftası yoktur.

Vajinal Halka

Bunlar östrojen ve progestin içeren esnek plastik halkalardır. Halka vajinaya yerleştirilir ve hormonlar yavaş yavaş vücuda emilir. Halkalar, hap gibi hamileliği önler. Halkayı üç hafta vajinanızda tutarsınız, sonra bir hafta boyunca dışarıda bırakırsınız, bu sırada kanamanız olur. Sonraki hafta, yeni bir halka takar veya öncekini yeniden takarsınız (bir halka türü yaklaşık bir yıl boyunca yeniden kullanılabilir, diğer türün ise her ay atılması ve değiştirilmesi gerekir). Vajina içinde kaldığı ve rahatsızlık vermediği sürece halkanın vajina içindeki konumu önemli değildir.

Vajinal Halka

Resimde doğum kontrol halkası görülmektedir. Halka vajinada 3 hafta kalır. Hamileliği önlemeyen hormonları vücuda verir.

Vajinal halkayı adet döngünüz sırasında istediğiniz zaman kullanmaya başlayabilirsiniz. Son adetinizin ilk gününden yedi günden fazla bir süre sonra başlarsanız veya son adetinizin ne zaman başladığından emin değilseniz, ilk yedi gün boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız.

Çoğu insan halkayı yerindeyken hissedemez ve çoğu durumda takıp çıkarmak kolaydır. İstenirse kısa bir süre için çıkarılabilir, ancak ilişki sırasında içeride olmalıdır. Partneriniz büyük ihtimalle halkayı hissetmez. Halkanın yerinde olduğunu doğrulamak için ilişkiden önce ve sonra parmakla kontrol etmelisiniz. Halka birkaç saatten daha uzun süre dışarıda bırakılırsa, hangi tür halkayı kullandığınıza ve adet döngünüzün neresinde olduğunuza bağlı olarak koruma etkisi azalabilir.

Her ay değiştirilen yüzüğü kullanırsanız:

  • Döngünüzün ilk iki haftasında halkayı tekrar takabilir ve normal programa devam edebilirsiniz. Halka tekrar yerleştirilmeden önce, sabun veya deterjan kullanılmadan soğuk veya ılık (ancak sıcak değil) suyla durulanmalıdır.
  • Üçüncü hafta yeni bir halka takıp hemen yeni bir döngüye başlayabilirsiniz, bu durumda adet görmezsiniz. Halka daha önce arka arkaya en az yedi gün boyunca yerindeyse, halkayı bir haftaya kadar dışarıda bırakmayı ve ardından yenisini takmayı da seçebilirsiniz.
  • Döngünüzün neresinde olursanız olun, halka üç saatten fazla çıkarılmışsa, sonraki yedi gün boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız. Kadın kondomu veya diyafram dışında herhangi bir yedek yöntemi kullanılabilir.

Her ay yeniden takılan yeniden kullanılabilir halkayı kullanırsanız (ülkemizde bulunmamaktadır), adet döngünüzün neresinde olursanız olun talimatlar aynıdır:

  • Halka iki saat veya daha kısa bir süre için dışarıdaysa, tekrar takabilirsiniz. Bunu yapmadan önce halkayı yumuşak sabunla yıkayın, suyla durulayın ve nazikçe kurulayın.
  • Halka sürekli veya toplam olarak iki saatten uzun süredir dışarıdaysa, halkayı temizleyip takmalısınız. Bununla birlikte, sonraki yedi gün için ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmalısınız.

Hapta olduğu gibi, hamileliği önlemede etkili bir yöntem olmasının yanı sıra vajinal halkanın başka potansiyel faydaları da vardır. Bunlar, adet ağrıları, demir eksikliği anemisi ve bazı kanser risklerinde azalmadır.

Riskler ve yan etkiler de oral kontraseptiflerinkine benzer.

Doğum Kontrol İçin Cilt Yamaları

Doğum kontrolü cilt yamaları, oral kontraseptiflere benzer şekilde östrojen ve progestin içerir. Hamileliği önlemedeki etkinlik açısından hapa benzer. Yama tercih etmenin en önemli nedeni her gün bir hap almayı hatırlamak gerekmemesidir. Öte yandan, cildinizde görünür bir yama olmasını istemeyebilirsiniz. Yama, vücut kitle indeksi (BMI) 30 kg/m2 veya daha yüksek olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Yama bir hafta boyunca omuz, sırtın üst kısmı, karın veya kalçaya takılır. Bazı markalar üst kola da takılabilir. Bir hafta sonra eski yamayı çıkarıp yenisini uygularsınız; bu üç hafta boyunca yapılır. Dördüncü hafta boyunca yeni bir yama uygulamazsınız. Bu süre zarfında kanama yaşayacaksınız.

Yama

Resimde, sırtın üst kısmında doğum kontrol yaması görülmektedir. Yamayı omzunuza, sırtınıza, karnınıza veya kalçanıza takabilirsiniz. Üst kola takılan yamalar da bulunmaktadır.
Yama, hamileliği önleyen hormonları vücuda verir.

Yama ideal olarak adetinizin ilk gününde yapıştırılır. Bu yaklaşım, hemen koruma sağlar. İsterseniz, menstrüel döngünüzün neresinde olursanız olun (hızlı başlangıç) yamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunu yaparsanız, ilk yedi gün için ek bir doğum kontrol yöntemi (örn. prezervatif) kullanmanız gerekecektir.

Hapda olduğu gibi, hamileliği önlemede etkili bir yöntem olmasının yanı sıra, yamanın başka faydaları da vardır. Bunlar, adet ağrıları, demir eksikliği anemisi ve bazı kanser risklerinde azalmadır.

Etkinlik hapa benzer olsa da, yama daha yüksek östrojen dozu verir. Bu, oral kontraseptiflerin (hap) kullanımına kıyasla kan pıhtılaşması riskini artırabilir.

Hormonal Doğum Kontrol Yöntemleri Sonrası Gebelik

Hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullandıktan sonra hamile kalmanın süresi, hangi yöntemin kullanıldığına ve bazı bireysel faktörlere bağlıdır.

Çoğu insan bir veya iki ay içinde normal doğurganlık seviyelerine döner. Bazılarında, adetlerin (yumurtlama zamanları dahil) düzenli hale gelmesi ve hamile kalma birkaç ay alabilir. Doğum kontrolüne başlamadan önce adetleri düzensiz olan kişilerde gebeliğin gecikmesi daha olasıdır. Ancak hormonal doğum kontrolü kısırlık riskini artırmaz. Genel olarak:

  • Hap, cilt bandı veya vajinal halka kullanan kişiler genellikle doğum kontrolünü bıraktıktan bir ila üç ay sonra düzenli olarak tekrar yumurtlamaya başlarlar.
  • Enjekte edilebilir depo medroksiprogesteron asetat ile doğurganlığın geri dönüşü gecikebilir. Hamile kalmak isteyen kişilerin yaklaşık yarısı, DMPA’yı bıraktıktan sonraki 10 ay içinde hamile kalır. Ancak bazı kişiler 18 aya kadar adet görmez.
  • İmplant veya rahim içi araç (RİA) takılan kişiler, genellikle cihaz çıkarıldıktan sonra bir ay içinde tekrar yumurtlamaya başlar.

Acil Kontrasepsiyon

Korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz veya doğum kontrolüyle ilgili bir sorununuz varsa (örneğin, bir hapı unuttuysanız, cilt yamanız veya vajinal halkanız düşerse), hamilelik riskinizi azaltmak için acil kontrasepsiyon kullanabilirsiniz. Bakır rahim içi araç (RİA) ve haplar olmak üzere iki tür acil kontrasepsiyon vardır. Acil kontrasepsiyon, cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede, ideal olarak 120 saat (beş gün) içinde alınmalıdır.

Posted in: