Gebelikte Vajina ve Dış Üreme Organlarında Oluşan Değişiklikler

Gebeliğin oluşması ile vajina duvarlarındaki elastik dokuda artış meydana gelir. Damarlar çoğalır. Epitel tabakasındaki artış sebebiyle mukoza kalınlaşır.

Hazne duvarındaki elastik liflerin artışı, ona daha esneklik kazandırır. Bu özellik doğum esnasında bebeğin geçişini kolaylaştırma amacına yönelmiştir. Damar artımı sebebiyle hazne duvarları morumtrak bir renk gösterir; bu renk gebelik ilerledikçe daha da belirginleşir. Bazı gebelerde damar artımının yanı sıra haznede geniş varisler dikkati çeker. Bunların incinmesi şiddetli kanamalara sebep olabilir.

Gebelik esnasında haznede salgı artışı söz konusudur. Bu salgı koyu kıvamda olup beyazımtrak renktedir ve asit özelliği gösterir.

Akıntı. Gebeliğiniz süresince artan hormonların ekisiyle vajinadan zaman zaman akıntı gelebilir. Renksiz ve kokusuz ise normaldir. Gebeliğinizin sonlarına doğru bu akıntı iyice artar. Vajinal akıntı krem kıvamında ve krem rengindedir. Kendine özgü bir kokusu vardır. Ancak kötü kokulu ve koyu sarı, yeşil veya kahverengi akıntı olursa bu bir iltihap (enfeksiyon) belirtisi olabilir. Pamuklu çamaşır kullanın. Sık çamaşır değiştirin (en az günde bir kez). Günlük duş alın. Genital bölgeyi önden arkaya doğru temizleyin. Hiçbir zaman vajinal duş (haznenin içinin yıkanması) yapmayın.

Deri renginde geçici koyulaşma olur. Kan dolaşımının artması ve hormonal yapının değişmesine bağlı farklılıklar ortaya çıkar.

Gebelikte kadın dış üreme organlarında damarlanmanın artması ve gelişen uterus baskısı ile varislere eğilim artar. Pigmentasyonun (deride renk koyuluğu) artması ile dış üreme organları daha koyu renk alır, doğumdan bir süre sonra yine eski normal rengine döner.

Posted in: