Gebelik sırasında vücudumuzda başlıca bağışıklık sistemi, hormonal sistem, metabolik sistem ve damar yapılarında olmak üzere deriyi de etkileyen değişiklikler oluşur. Bunlar fizyolojik olmakla birlikte endişe uyandıran cilt değişikliklerdir. Gebelikte gelişen cilt sorunlarının bazıları çoğu gebede görülür. Bunlara fizyolojik değişiklikler diyoruz. Nadiren gebeliğe özel gebelik dermatozları dediğimiz bir grup kaşıntılı, döküntülü hastalıklarda oluşabilir.
Derinizdeki ter ve yağ bezlerinin çalışması artar. Bu nedenle terlemeniz fazladır. Saçlarınız kuruyabilir veya parlaklaşıp canlı bir görünüm alabilir. Vücuttaki kıllar daha belirgin hale gelebilir.
Terleme ve isilik. (Gebeliğin ilk 3 ayından sonra) Cilde kan akımının artmasına bağlıdır. Sık sık banyo yapın. Vücudunuzu nemli bırakmayın. Bol ve pamuklu giysiler giyin. Bol su için. Cilt bakım losyonları kullanabilirsiniz.
Damarsal Değişiklikler
Gebelikte oluşan damarsal değişikliklere bağlı olarak ellerde, yüzde, bacaklarda, ödem, şişmeler, varislerde artma, travmayla morarmaların kolay oluşması, terlemede artış, yüzde kırmızı renkte örümcek gibi spider anjiom denilen kılcal damar gelişmeleri oluşabilir. Gebelik döneminde avuç içlerinde kızarıklıklar sık gözlenir kızarıklığa bazen kaşıntıda eşlik edebilir. Kaşıntı şiddetliyse uygun kremlerle tedavi edilebilir.
Spider
Damarsal spiderler, beyazlarda daha sık rastlanmak üzere son üç aylık dönemde sıklıkla ortaya çıkar. Bunlar genellikle ense, boğaz, yüz ve kollarda görülür. Bunlar, postpatum 7. haftada geriler. Dolaşımdaki yüksek östrojen seviyelerinin bu lezyonlara neden olduğu düşünülmektedir.
Palmar Eritem
Palmar eritem, karaciğer hastalığı, hipertiroidizm ve kollajen damar hastalıklarında olduğu gibi gebelikte de sıktır. Beyazlarda daha sık olmakla birlikte gebelerin neredeyse yarısında görülür.
Kıllar ve Tırnaklar
Kıllarda hamilelik süresince artış olur. Tırnaklar incelip daha kolay kırılabilir hale gelir. El ve tırnaklara nemlendirici sürülmesi, deterjan ve kimyasal maddelerden uzak durulmasında fayda vardır.
Benler
Gebelikte mevcut benlerin sayısı artabilir, melanom (cilt kanseri) olasılığı düşük olsa bile hızla büyüyen, değişen benlerin değerlendirilmesinde fayda vardır.
Sivilceler
Sivilcelerde artma veya daha önce sivilcesi olmayanlarda yeni sivilce oluşumu görülebilir. Bazen var olan sivilcelerde azalma olabilir.
Gebeliğin Mevcut Deri Hastalıkları Üzerine Etkileri
Gebelikte bazı deri hastalıklarının seyrinde artış görülebilir. Sedef hastalığı, atopik dermatit, ürtiker, bağ dokusu hastalıkları, pemfigus gibi hastalığı olanlarda hastalıklarında alevlenmeler olabilir. Deri tümörleri hızla büyüyebilir, bağışıklık sisteminin değişmesine bağlı olarak virüslerle oluşan uçuk, siğil gibi hastalıklar ve mantar hastalıkları daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder.
Gebelik Dermatozları
Gebelikte görülen bazı deri hastalıkları sadece gebelerde görülmeleri nedeniyle gebelik dermatozları olarak adlandırılır. Bunlar kaşıntılı kızarık, deriden hafif kabarık döküntülerin olduğu bir grup hastalıktır. Çoğunlukla iyi seyirlidir ve doğumdan sonraki birkaç haftada kendiliğinden kaybolur.
Gebeliğin Poliformik Erupsiyonu
100 ile 300 gebede bir görülür. Hastalık çoğunlukla ilk gebelikte, çoğul gebeliklerde, aşırı kilo alan gebelerde ve gebeliğin son üç ayında ortaya çıkar. Karındaki çatlakların üzeri veya çevresinden başlayıp kalçalara, uyluklara, kollara yayılabilen kaşıntılı kırmızı, deriden kabarık döküntüler şeklindedir. Ortalama 6 hafta sürer kendiliğinden iyileşir sonraki gebeliklerde genellikle tekrarlamaz, bebeğe zararı yoktur. Tedavi için kaşıntıyı azaltıcı kremler ve nemlendiriciler kullanılabilir.
Gebeliğin Atopik Döküntüsü
Kendisinde veya ailesinde atopi (alerji) öyküsü olan gebelerde egzema benzeri kaşıntılı, kızarık döküntüler olur. Gebeliğe özel cilt hastalıklarının içinde en sık rastlanılanıdır. Gebeliğin 4. Ayından itibaren başlayabilir. Genellikle yüz, boyun, kol ve bacağın iç yüzlerinde yaygın egzemalar görülür, cilt kuruluğu sıktır. Anne karnındaki bebeğe zarar vermez, sonraki gebeliklerde tekrarlama eğilimindedir. Uygun tedavi ile şikayetler belirgin şekilde azalır.
Penfigoid Gestasyones
Gebelikte hormonların ve bağışıklık sisteminin değişmesine bağlı olarak göbek çevresinden başlayıp gövde kol ve bacaklara yayılan kızarıklıklar oluşur daha sonra bunlar içi sıvı dolu kabarcıklar haline dönüşür. Hastalaın çoğu doğumdan birkaç hafta veya aylar sonra kendiliğinden iyileşir. Oldukça nadir görülen bir hastalıktır.
Gebeliğin İntrahepatik Kolestazı (Gebeliğin Nedeni Bilinmeyen Tekrarlayan Sarılığı)
10.000 ile 1000 gebede bir görülür. Hepatit-C geçirenler, safra kesesi taşı veya ameliyatı olanlarda, çoğul gebelikler ve anne yaşının ileri olması durumları riski artırır. Gebeliğin son 3 ayında görülür. Deride safra tuzlarının birikimine bağlı olarak annede şiddetli kaşıntı vardır. Ama yukarıda anlatılan diğer hastalıklardaki gibi döküntü yoktur. Deride şiddetli kaşıntıya bağlı sıyrıklar yaralar oluşabilir. Kaşıntı geceleri artar, bazı gebelerde sarılık gözlenebilir idrar rengi koyulaşabilir. Bu hastalıkta bazen anne karnındaki bebek etkilenebileceği için bazı tetkiklerin yapılması gerekebilir. Bu gebelerin gebelikleri süresince sık takip edilmeleri uygun olur.