Gebelikte Alkol Tüketimi

Gebelikte Zararlı Alışkanlıklar

En doğrusu gebelikte hiç alkol almamaktır.

Gebelik planladığınız ilk günden itibaren alkol alımını tamamen kesmelisiniz.

Gebe kaldığınızdan haberiniz olmayıp alkol almış olabilirsiniz. Bunun bebeğiniz ne kadar zarar vereceği kestirilemez. Yapılacak en iyi şey gebe olduğunuzu öğrenir öğrenmez alkol alımını kesmek olacaktır.

Gebeliğin ilerleyen aylarında alkol kullanacaksanız haftada 2 defa 1 porsiyon*dan fazla alkol almamalısınız. Gebelikte alkol alımının güvenilir bir dozu olmamakla birlikte yukarıda bahsedilen dozlarda alımının bebek için tehlike içerdiğine dair bir bulgu yoktur.

Özellikle gebeliğin ilk üç ayında alkol kullanımı düşük tehlikesinde belirgin artışa neden olur. Bu nedenle alkol kullanma alışkanlığı olan kadınlar gebelikten önce alkol kullanımını bırakmalıdır.

Gebelikle alkol kullanımı, bebekte gelişimsel kusurlara yol açar.

*1 porsiyon: 200 ml bira veya 125 ml şarap

Gebelik süresince alkol kullanırsam neler olabilir?

Hamilelik sırasında alkol veya bazı ilaçları almak sizin ve bebeğiniz için ciddi sorunlara neden olabilir. Hamile kalmayı düşünen herkes, denemeye başlamadan önce alkol almayı bırakmalıdır. Bunun önemli nedenleri aşağıda verilmiştir

  • Alkol ve uyuşturucu maddeler az miktarda alınsa bile gebeliğe zarar verebilir.
  • Hamileliğin ilk bir kaç haftasında gebelik bilinmiyor olabilir.

Hamile kalmak istiyorsanız , doktorunuzla almanız gereken ilaçlar hakkında ayrıca konuşmalısınız. Bazı ilaçlar gebelik sırasında zararlı olabilir.

Hamilelik sırasında alkol alan annelerin bebeklerinde fetal alkol bozukluğu spektrumu (FABS) görülebilir. Bu durum beyin hasarı ve büyüme sorunlarına neden olur. Normal bebeklerle karşılaştırıldığında, FABS’lu bebekler daha az ağırlık, daha küçük kafa ve telaşlı davranışa eğilimli olur. Büyüdüklerinde, düşünme ve davranış problemleri olabilir. Hamilelik sırasında alkol almak da düşük veya “ölü doğum” riskini artırabilir. Hamilelik kaybı olarak adlandırılan düşük, hamileliğin 20 haftadan önce sona ermesidir. Ölü doğum, bir bebeğin doğmadan önce, gebeliğin ikinci yarısında ölmesidir.

Bu riskler nedeniyle, hamilelik sırasında alkolden kaçınmalısınız. Hamilelik sırasında en güvenli olan hiç alkol almamaktır.

  • Hafif Alkol Alımı

    Gebelikte alkol alımının güvenli bir miktar veya türü yoktur. Her gün alkol kullanmak miktar az (günde bir porsiyon) bile olsa bebeğinizde yaşam boyu sürecek doğumsal kusurlara yol açabilir. Tabii ki bu sorunlar, yüksek miktarda alkol kullanımına göre daha hafif olacaktır. Hafif bile olsa alkol kullanımı ile riski artan sorunlar;

    • Koordinasyon bozuklukları
    • Davranış bozuklukları
    • Dikkat eksikliği
    • Öğrenme zorluğu
    • Anlama bozuklukları
    • Plasentanın erken ayrılması
    • Düşük (abortus)
  • Fetal Alkol Sendromu (FAS)

    Alkolün bebek üzerinde yarattığı en ileri sorun Fetal Alkol Sendromu olarak tanımlanır. Günde 3 veya haftada 7 porsiyondan fazla alkol alımı Fetal Alkol Sendromu olarak adlandırılır. FAS, bebeğinizde ciddi doğumsal kusurlara neden olur. FAS; kalıtsal olmayan zekâ geriliğinin en sık rastlanılan ve en kolay önlenebilen sebebidir.

    • Beyin gelişiminde sorunlar
    • Uzama ve kilo alımında yetersizlik
    • Normalden daha küçük kafa boyutu
    • Yüzde görüntü bozuklukları
    • Düşük doğum ağırlığı
    • Davranış bozuklukları

Alkol ile ilişkili doğumsal kusurlar alkol almayarak tamamen önlenebilir.

Kadınlarda alkol kullanımı kısırlık (infertilite) riskinde artmaya neden olur.

Anne adayı alkol aldığında alkol hızla kana karışır. Plasenta yoluyla doğrudan bebeğin kanına geçer. Alkol teratojen bir maddedir yani gelişmekte olan bebek üzerinden zararlı etkileri vardır. Tüm hücrelerin büyüme ve bölünme sürecine zarar verir.

Gebeliğin erken dönemlerinde alınan alkol doğrudan embriyo üzerinde olan etkisiyle düşüğe, organ gelişimi döneminde hücreler üzerindeki etkileriyle çeşitli organlarda gelişim kusurlarına, gebeliğin ikinci üç ayından itibaren hücre çoğalmasının hızlı olduğu dönemde hücrelerdeki zehirli etkisiyle santral sinir sistemi hasarlarına yol açabilir. Gebeliğin her döneminde alkolün etkisine bağlı olarak bebeğin ölme riski artar. Günlük alınan alkol miktarı arttıkça bebekte istenmeyen durumların oluşma riski artar.

Yararlanılan Kaynaklar

 ACOG UpToDate

Posted in: