Gebelik Zehirlenmesine Bağlı Bebek Ölümleri

Gebelik zehirlenmesinde bebek ölüm oranları diğer gebeliklere göre oldukça yüksektir.

Gebelik zehirlenmesinin tetiği gebelik oluşurken çekilmesine karşın hastalığın belirtileri 20 haftadan önce başlamaz. Bu nedenle gebelik zehirlenmesinin tanısını erken koymak ve önlemek çoğunlukla olanaksızdır. Bebek ölümü riski; hastalığın temellerinin atıldığı ilk aylarda değil, gebelik zehirlenmesi belirtileri oluşmaya başladıktan sonra ortaya çıkar.

Gebeliğin erken haftalarında gebelik zehirlenmesi oluşacağını öngörmek için çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Önceden gebelik zehirlenmesi olacağına dair hiç bir belirtisi olmadığı halde anne adaylarının %5’inde gebelik zehirlenmesi ortaya çıkar. Gebelik zehirlenmesi çoğunlukla erken doğum ile sonuçlanır. Bu durumda her 1000 bebekten 5 tanesi kaybedilir. Bu, gebelik zehirlenmesi olmayanların 1,5 katı kadardır. Gebelik zehirlenmesi ne kadar erken haftada ortaya çıkarsa bebek ölüm oranı o kadar daha fazla olacaktır.

Gebelik zehirlenmesi, 20 yaş altı ve 35 yaş üstü anne adaylarında daha sık görülür. Özellikle kilolu gebe kalan veya gebeliğinde normalden fazla kilo alanlarda gebelik zehirlenmesine rastlanma oranı artmıştır. Bu nedenle gebelikte aşırı beslenmekten kaçınma ve egzersiz önem kazanır. Anne adayı için kışın yürüyüş ve yazın yüzme çok yararlı egzersizlerdir.

Gebelik zehirlenmesi başladıktan sonra anne ve bebeğe zararı net olduğundan öncelik anne hayatına verilir. Anne sağlıklı olmadığı sürece bebek de sağlıklı olamayacaktır. Bu nedenle çok erken haftalarda gebeliğin sonlandırıldığı olur.

Günümüzde gebelik zehirlenmesini önleyebilecek kadar önceden tanı koyma olanağımız olmadığından bebek ölümlerinin hala önleyemediğimiz önemli bir nedenini oluşturmaktadır.