Rahim Ağzının Kanser Öncülü (Prekanseröz) Lezyonlarının Tedavisi

Kanser öncülü lezyonların tedavisinde eksizyon veya ablatif tedaviler uygulanır.

  • Eksizyonel tedavi. Anormal alanları ortadan kaldıran tedavilerdir. Doku patoloji tetkikine gönderilmek için çıkarılır. Patolojik tetkik sonucunda gerçekten CIN olup olmadığı yanı sıra CIN’in derecesi de saptanır.
    • LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone). Anormal alan elektrikli tel yardımıyla çıkarılır. Bu teknik genelde servikse lokal bir uyuşturma işlemi sonrası uygulanır. Bu uygulaması kolay ve güvenli işlem çok iyi sonuçlar verir.
    • Konizasyon. Rahim ağzının koni şeklinde bir kısmının lokal veya genel anestezi altında çıkarılması işlemidir. Oldukça güvenli ve iyi sonuç veren yöntemlerden birisidir.
  • Ablatif tedavi. Anormal doku, tahrip edilir. Bu nedenle patolojik tetkike gönderilecek bir şey yoktur.
    • Koterizasyon. Rahim ağzının yakılması işlemidir. Yakmada elektrokoter veya lazer kullanılabilir.
    • Krioterapi (Dondurma). Rahim ağzının dondurulmasıdır. Dondurulan kısım dökülür.

Anomalinin yeri ve büyüklüğüne göre bir tedavi yöntemi yerine diğeri seçilebilir. Tüm tedavi yöntemleri büyük oranda etkilidir.

Tedavi Sonrası Bakım

Doktorunuzdan, işlem sonrası tek başınıza gidip gidemeyeceğiniz ve normal günlük işlerinize ne zaman devam edebileceğiniz dahil olmak üzere, kaçınılması gereken aktiviteler hakkında bilgi almalısınız. Tedaviyi takiben 1 ay, cinsel ilişkiden kaçınmalı, vajinaya herhangi bir şey yerleştirmemeli (örneğin, duşlar, tamponlar) ve birkaç hafta ayakta duş şeklinde banyo yapmalı veya yüzmemelisiniz. 

Eğer tedavi lokal anestezi altında uygulanmışsa anestezinin etkisi geçtikten sonra kramp şeklinde ağrı hissedilebilir. Ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

Eğer LEEP uygulandıysa tedavi sonrası bir süre lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu genellikle 2 hafta sonra geçer ancak 4-6 haftaya kadar uzayabilir. Kanama miktarı fazla olmamalı ve zaman içinde azalmalıdır. Normal bir adet kanamasından daha fazla kanamanız varsa (pıhtılar varsa, ped bir saatten daha kısa sürede ıslanıyorsa), şiddetli veya kötüleşen ağrınız, 38°C veya daha yüksek ateşiniz veya kötü kokulu vajinal akıntınız varsa doktorunuzu aramalısınız.

Tedaviden birkaç hafta sonra rahim ağzının iyileştiğinden emin olmak için muayene olmalısınız.

Takip

Tedaviden sonra lezyonun iyileştiğinden emin olmak için uzun süreli takip gereklidir. 6. ayda bir Pap testi ve 12. ayda Pap testinin yanısıra insan papilloma virüsü (HPV) testi yapılacaktır. Takip için en iyi programı doktorunuz belirleyecektir.

Kanser öncülü lezyon tamamen tedavi edildikten ve Pap testleri normale döndükten sonra, en az 25 yıl boyunca rutin tarama önerilir.

Tedavi Etkinliği

Yukarıda açıklanan tedaviler oldukça etkilidir, ancak vakaların yüzde 30’unda servikal kanser öncülü lezyonlar tekrarlayabilir. Özellikle yüksek riskli bir HPV tipi (tip 16 veya 18) varsa, sorun kalıcı olabilir, tekrarlayabilir veya ilerleyebilir. Bu nedenle uzun süre Pap smear ile takip önemlidir. Bazen ek tedaviye ihtiyaç duyulur. Ek tedavi kararı, görülen anormalliğin türüne, rahim ağzı kanseri riskinize ve gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlıdır.

Servikal Lezyonların Tedavisi Sonrası Gebelik

Anormal rahim ağzının kanser öncülü lezyonlarında tedavi sonrası kısırlık ve erken doğum risklerinden endişe duymanız normaldir. Doğurganlığı etkilemiyor gibi görünse de bazı tedavi türlerinde, gelecekteki bir hamilelik sırasında bazı komplikasyonların riski artar. Genel olarak, çalışmalar eksizyonel prosedürlerin erken doğum riskini artırdığını, ancak ablatif işlemlerin artırmadığını göstermektedir. Altta yatan tıbbi durumlar ve yaşınız gibi diğer faktörler de hamilelik sorunları riskinizi artırabilir.

Dokunun tamamen iyileşmesi için servikal ablasyon veya eksizyondan sonra gebelik için en az üç ay beklemeniz tavsiye edilir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

Posted in: