Gebelik ve Myom

Gebe kadınların %1-2 gibi küçük bir kısmında myomlar vardır. Gebeyseniz ve myomlarınız varsa, muhtemelen siz veya bebeğiniz için problem yaratmayacaktır.

Gebelikte myomların büyüyeceği yolunda düşünceler olmakla birlikte genellikle aynı boyutta kalırlar. Myomların %60’ı aynı boyda kalırken %10-20’si küçülür. Geri kalanlar büyüyebilir. Genellikle 5 cm altında olan myomlar gebelik ilerledikçe görünmez hale gelirken 5 cm üzerindeki myomlar değişmeden kalırlar. Bu büyümenin büyük kısmı rahme gelen kan akımından kaynaklanır. Myom büyümelerinin çoğu, ilk 12 haftada gerçekleşir. Myomların büyümesi ağrıya ve hatta bazen hastaneye yatırmayı gerektirecek kadar ciddi ağrılara neden olabilir.

Myomların büyümesi rahatsızlık, baskı hissi, yada ağrı oluşturabilir. Hastaların çoğunluğunda gebelikten sonra myomların boyutunda küçülme olur.

Gebelikte myomlar genellikle komplike olmaz. Myomların %10’u dejenere olup ağrı, lökositoz ve hafif ateşe neden olabilir. Yatak istirahati ve ağrı kesicilerle tedavi edilir.

Myomlar şunların riskini artırabilir:

  • Düşük. Gebeliğin 20 haftadan önce sona ermesi durumudur. Özellikle rahim içine doğru büyüyen myomlar tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilir. Düşük başlar ancak tamamlanmazsa buna inkomplet abortus denir. İnkomplet abortus olguları kürtaj yapılarak rahim içinde parça kalmaması sağlanmalıdır. Bazen myom nedeniyle bozulmuş rahim iç boşluğu tam boşaltılamayabilir. Bu durumda kalan parçalar kanamaya neden olabileceği gibi enfekte de olabilir.
  • Erken doğum. Myom çapı 3 cm ve altında ise erken doğuma neden olmaz. 5 cm ve üzerindeki myom olgularının %30’unda erken doğum görülür.
  • Erken su gelmesi
  • Plasenta ayrılması
  • Bebekte büyüme yavaşlığı
  • Makat doğum (bebeğin baş aşağı durmak dışında bir pozisyonda olması)
  • Myomlu gebeliklerde sezaryen oranı daha yüksektir. Aslında doğum kanalında olup 5 cm. Üzerinde olan myomlar dışında sezaryen gerekli değildir. Sezaryen sırasında kanamanın fazla olmasına bağlı histerektomi gerekliliği riski artar. Nadiren, büyük bir myom rahim ağzını kapatabilir yada bebeğin doğum kanalından geçişini engelleyebilir. Bu durumda sezaryen doğum yapılır. Olguların çoğunda, büyük bir myom bile gebelik sırasında rahim genişledikçe bebeğin yolundan çekilecektir. Büyük myomları olan kadınlar doğumdan sonra daha fazla kan kaybı yaşayabilirler.
  • Doğum sonrası kanamalar.

Sıklıkla, myomların gebelik sırasında tedavi edilmeleri gerekmez. Ağrı yada rahatsızlık gibi belirtileriniz oluyorsa, doktorunuz istirahat verebilir. Bazen myomları olan gebe bir kadının ağrı, kanama yada erken doğum tehdidi nedeniyle bir süre hastanede kalması gerekebilir. Çok nadiren, gebe bir kadında myomektomi yapılabilir. Myomektomiden sonra sezaryen doğum gerekebilir.