Rahim Myomlarının Belirtileri

Myomların çoğu (%50-80), büyük olanlar bile, hemen hiç belirti vermezler. Belirtiler olursa, bunlar sıklıkla şöyledir:

Adet düzensizlikleri: Myomların en sık rastlanan belirtisi kanama düzensizlikleridir. Myomlar rahim iç tabakasını yani her ay adet kanaması ile dökülen tabakayı genişleterek adet kanamasının daha şiddetli olmasına neden olabilir. Adet kanamasının şiddetli olmasına hipermenore denir. Rahimin kas tabakası, damarları büzüştürerek adet kanamasının bir an önce bitmesini sağlar. Kas tabakası arasına yerleşmiş olan myom odakları rahim kaslarının kasılma tarzını bozarak adet kanamasının süresini uzatır. Buna menoraji denir. Menoraji, myomdan kaynaklanan adet düzensizlikleri içinde en sık rastlanan düzensizlik tipidir. Zaman zaman adet dışı dönemde myomların baskı yaptığı rahim iç tabakası üzerinde baskıya bağlı oluşan yaralar kanayabilir. Bu adet dışı zamanlarda kanama oluşturur. Buna metroraji denir. Bazen adet düzensizlikleri ile ara kanamalar o kadar birbirine karışır ki ayırt edilemez. Bu durumun ade menometrorajidir. Bu düzensizlik kimi zaman beklenenden daha önce adet olma şeklinde ortaya çıkabilir. Bu tarz sık adet görmeye polimenore denir. Adet kanamasının uzun sürmesi, fazla olması, ara kanamalar, sık kanamalar nedeniyle kan kaybı artacağından kansızlık ortaya çıkabilir. Kansızlığın tıbbi literatürdeki adı anemidir

Ağrı: Ağrı, myomların kanama düzensizliklerinden sonra ikinci sıklıkta görülen belirtileridir. Adet kanamasının rahimden boşalmasını zorlaştıran myomlar adet kanaması sırasında ağrı ve kramplara neden olabilir. Adet ağrısına dismenore adı verilir. Bazen cinsel ilişki sırasında myomların devrilmesi veya sapının gerilmesi ağrı oluşturabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı olması disparoni olarak adlandırılır. Saplı myomların sapının gerilmesi keskin bir ağrı oluşturabileceği gibi rahimin şiddetle büyümesine bağlı olarak künt, derin ve sızı tarzında bir ağrı olur. Bu ağrının özelliği öğleye doğru başlayıp gece şiddetlenmesidir.

Baskı: Myomlar nadiren rahimi çok büyüterek dışarıdan karnın büyüdüğünün belli olmasına neden olacak şekilde irileşirler. Ayrıca myomlar rahimi çok büyütmese de etraftaki organlara baskı yapabilir. Ön yüzde büyüyen myomlar mesaneye baskı yaparak mesane kapasitesini azaltabilir. Yani mesane daha çabuk dolar ve sık tuvalete gidersiniz. Sık tuvalete gitme belirtisine pollaküri denir. Mesanenin boynuna baskı yapan myomlar idrar yapmayı zorlaştırabilir. Zor idrar yapmaya dizüri denir. Myom mesaneyi dolduran böbrekten gelen üreterlere baskı yapabilir. Bu durumda böbrekler içindeki idrarı mesaneye atamazsa böbrekte idrar birikir. Buna hidronefroz denir. Hidronefroz, belin yan üst kısmında ağrıya neden olur. Rahim, arka yüzünden kalın barsak ile komşudur. Kalın barsağın büyük tuvaleti biriktiren rektum adlı kısmına baskı yaparsa sürekli büyük tuvalet varmış hissi ile ıkınmalara neden olabilir. Buna tenezm denir. Yine bu baskıya bağlı makata bıçak saplanır tarzda ağrılar olabilir. Barsaklara baskı olursa barsak krampları ve barsak içeriğinin ilerlemesinde yavaşlamaya bağlı olarak kabızlık (konstipasyon) meydana gelebilir.

Kısırlık: Myomlar rahimi çok büyütüp iç boşluğunun şeklini bozarak veya içeriye doğru büyüyüp iç boşluğunu daraltarak gebeliğin yerleşememesi veya düşüklere neden olabilir. Diğer yandan yumurtalık kanallarına baskı yapan myomlar kanallardan geçişi engelleyerek gebe kalamamaya neden olabilir.

Myomların bozulmasına bağlı belirtiler: Myomların çoğu sorun oluşturmamasına karşın nadiren komplikasyonlar gelişebilir. Rahme bir sap ile bağlı olan myomlar sap etrafında dönebilir. Bu ağrı, bulantı yada ateş yapabilir. Myomlar enfekte olabilir (iltihaplanabilir). Pek çok olguda bu ancak o alanda zaten bir enfeksiyon varsa olur. Çok nadir olgularda myomun hızlı büyümesi ve diğer belirtiler kanseri gösterebilir.

Bu belirtiler başka sorunların da işareti olabilir. Bu yüzden herhangi bir belirti durumunda doktorunuzu görmelisiniz.