Gebelik ve COVİD

Sorularla

COVID-19, 2019 Koronavirüs Hastalığı anlamına gelir. COVID-19 etkeni (SARS-CoV-2) hayvan kaynaklı bir virüstür. İnsandan insana damlacık, temas ve bazı durumlarda havada asılı kalan parçacıklar yolu ile bulaşır. SARS CoV-2 ile enfekte olan gebelerin büyük çoğunluğunun hafif ya da orta derecede soğuk algınlığı/grip benzeri hastalık geçirmesi beklenmektedir. Ancak gebeler, gebelik sırasında meydana gelen, azalmış akciğer kapasitesi, artmış oksijen tüketimi yanı sıra, bağışıklık sisteminde oluşan fizyolojik değişiklikler nedeni ile komplikasyonlar açısından yüksek risk altındadır. Mevcut bilgiler ışığında, COVID-19’un, gebelerde düşük veya bebeğin özürlü doğma riskini arttırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Anneden karnındaki bebeğe geçiş olasılığı ve ayrıca muhtemelen annedeki hastalığa yönelik tıbbi müdahalelerin bir sonucu olarak son üç ay içerisindeki erken doğum sıklığında yaklaşık olarak 3 kat bir artış vardır. Gebelerde COVID-19 nedeni ile ölüm oranları %0,4 ile %2 arasında değişmektedir. Bu oran gebe olmayanlara göre %70 daha yüksektir. Bununla birlikte, COVID-19 nedeni ile hastaneye yatırılan gebelerin, enfeksiyonu olan ve gebe olmayan kadınlara oranla yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatma olasılığı daha yüksektir.

COVID-19 gebeleri nasıl etkiler?

Gebelerin COVID-19’a yakalanma ihtimali genel toplumdan daha fazla olmamakla birlikte, COVID-19 gebelikte daha ölümcül seyrediyor. Gebe kadınların hastalığı ağır geçirme riski gebe olmayanlara göre oldukça fazla. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, akciğer hastalıkları, yüksek tansiyon, hipotirodi gibi hastalıkları olanlarda risk daha da artıyor.

COVID-19 olan gebeler, sağlıklı gebelere kıyasla daha fazla erken doğum riski altında.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), son zamanlarda COVID-19’a yakalanan gebe sayısının arttığı bildiriyor. Bu artıştan aşılama düzeylerinin düşük olması sorumlu.