Gebelik ve Akıl Hastalıkları

İlaçların etkilerindeki belirsizlikler nedeniyle nöroleptik denilen şizofreni ilaçlarını kullanan kadınlar gebe kaldıklarında gebeliği sonlandırmak sık başvurulan bir yöntem.

Aslında şizofreninin temel ilacı olan nöroleptiklerin kullanımında prolaktin (süt hormonu) yükselmeleri nedeniyle doğurganlık azalır. Son yıllarda yeni piyasaya çıkan düşük yan etkili nöroleptiklerin sık kullanılmaya başlamanması ile ilaç kullanımına eklenmiş gebelik daha çok görülür oldu. Ben de ilaç kullanmış bir hastam için kapsamlı araştırma yaptıktan sonra bu konuda yazma gereği duydum.

Gebelik sırasında nöroleptik kullanıldığı bildirilen 197 vakalık bir inceleme yazısı var. Görüldüğü kadarıyla ilaç kullanan gebelerde düşük yapma olasılığı kullanmayanlara göre daha yüksek değildir.

Gebeliği sırasında nöroleptik ilaçlar kullanan kadınlarda gebeliğin sosyal nedenlerle sonlandırılma olasılığı ilaç kullanmayanların 6-7 katı kadardır. Sonuçta şizofreni veya başka bir hastalık ile başı dertte olan birinin kürtaj isteme olasılığı pek tabii ki daha fazla olacaktır.

Nöroleptik ilaçlar üzerinde yapılan yukarıdaki çalışmanın sonuçlarına göre nöroleptik ilaç kullanmış olanların bebeklerinde hastalıklara rastlanma olasılığı iki kat artmıştır. Gözlenen hastalıklar her bebekte birbirine benzer hastalıklar değildi. Nöroleptik kullanan anne adaylarının bebeklerinde lökodistrofi, ayak anormallikleri, kriptorşidizm, adrenogenital sendrom, kasık fıtığı ve akciğer damarı tıkanıklıkları görüldü.

Gebelikte ilaç kullanımı durumlarında her zaman yapıldığı gibi ilk ve son kararı aileye bırakmak gerekir.