Ne Zaman Pes Edeceksiniz

Çocuk sahibi olmak için doğum kontrol yöntemini bırakan çifti uzunluğu hiç bilinmeyen bir macera bekler. İnfertilite (kısırlık) veya subfertilite (üreme yeteneği azlığı) gün geçtikçe daha sık rastlanan bir sorun haline geldi. Artık insanların çocuk sahibi olmaları için geçen süre eskisinden daha uzun.

Anne adayının yaşı arttıkça gebe kalma şansı azalır.

  • 30-35 yaş arasındaki kadınların %10’u gebe kalma sorunu yaşar.
  • 35 yaş üzerindeki kadınların %15’i gebe kalma sorunu yaşar.

Tabii ki yaş her zaman bir sorun oluşturmayabilir. 50’li yaşlarında gebe kalanlara bile rastlanmıştır. Guinness rekorlar kitabına göre, tedavisiz gebe kalan en yaşlı kadın 57,5 yaşındadır. Ama kabul etmek gerekir ki 40’lı yaşlardan sonra kendiliğinden gebe kalma şansı çok azdır.

Thomas Bayes’in 18 yüzyılda bulduğu olasılık hesabından yola çıkılarak Warwick Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Londra Ekonomi Üniversitesi ortaklığı ile bir matematiksel model ortaya kondu. Bu metod ile, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin gebe kalma oranları hesaplanabiliyor. Çiftin ne kadar süredir çocuk sahibi olmak istediklerinden yola çıkarak gelecekte gebe kalma oranları hesaplanıyor.

Çocuk isteyen çiftler iki şekilde ele alınabilir.

Birincisi, tamamen rastlantısal. Gebe kalma olasılığı belli ve birbirinin aynıdır. Bu ay bu olasılık dahilinde çiftlerin bir kısmı gebe kalır.

İkinci grup ise çiftin bazı karakteristikleri gebe kalma olasılığını belirler. Basit bir deyişle bazı çiftler diğerlerinden daha üretkendir. Ancak çiftler arasındaki bu farklılık olasılık hesaplarını ortadan kaldırmaz. Örneğin A çifti B çiftine göre daha üretken olsun. Belli sayıda siklus sonrasında A’nın gebe olma olasılığı B’ye göre daha fazladır. Ancak bu süre sonunda yine de B gebe olup A olmayabilir.

Londra Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Peter Sozou şöyle dedi.

Pek çok çift gebe kalma olasılığının tamamen şansa bağlı olduğundan habersizdir. Çoğu, korunmadıklarında hemen gebe kalabileceğini zanneder ve kalmayınca çok şaşırıp ümitsizliğe kapılır. Bu çiftlerde çiftin ne zaman doktora başvurmaları gerektiğini belirlemek çok iyi bir adım olacaktır. Tedavinin belli bir aşamasında gebe kalan çift için biz ne kadar yararlı olduk? Acaba çift kendiliğinden gebe kalacak mıydı? Analiz yöntemi, biz bir şey yapmasaydık bu çiftin gebe kalmış olma oranını da bize gösterecek.

Genç çiftlerin çoğunda doğurganlık ile ilgili bir sorun yoktur. Bunların ilk aylarda gebe kalamamış olmaları tamamen şanssızlık eseridir. Denemeye devam ettikleri taktirde gebelik için şansları olacaktır. İleri yaştaki çiftlerde ise gebe kalma şansında ciddi düşme vardır. Bunlar uzun süre bekledikleri taktirde gebelik şansları daha da azalacaktır.

Kendiliğinden gebelik için bekleme süresini belirleyen en etkin değişken anne adayının yaşıdır.

Ne Zaman Doktor Muayenesi

Çok kaba bir tanımla 6 aydan daha uzun süre düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunan kadın halen hamile değilse, çift muayene olmalıdır. Ancak geçmişte

  • Düşükler
  • Gebe kalmada zorluk
  • 35 yaş üzerinde olma
  • Erkek partnerde düşük sperm sayısı

varsa 6 ay dolmadan doktor kontrolünden geçmeniz gerekir.

Genel kurala göre çiftler yardım için başvurmadan önce düzenli ilişkide bulunmaya başlamış olmalı. Gebelikten korunmayan bir çiftin düzenli ilişki ile 1 ay sonunda gebelik şansı %20’dir. Düzenli ilişkiye rağmen aylık gebelik şansı %10’un altında ise doktor kontrolü gereklidir.

İlerleyen her ay gebelik şansı azalarak devam eder.  Çocuk isteği ile geçen süre ne kadar uzun ise gelecek aylarda gebe kalma olasılığı o kadar düşük olacaktır.

Çocuk sahibi olmak isteyen 100 çift olsun.

  1. ayın sonunda bu 100 çiftden 20’si gebedir. 80’i değil
  2. ayın sonunda kalan 80 çiftten 16’sı gebe kalır. 64 tanesi halen gebe değildir.
  3. ay bittiğinde 64 gebeden 13 tanesi daha gebe kalarak geriye 51 çift kalır.
  4. ay sonunda bu 51 çiftten 10 tane daha gebe kalan olur ki geriye 41 tane kalır.
  5. ay bitince 41 çift içinde 8 tane daha gebe kalan olur. Geriye 33 çift kalmıştır.
  6. ay sonunda 33 çiftten 7 tane daha gebe kalan olur ve 26 çiftimiz hala gebe değildir.

Görüldüğü gibi 6 ay sonunda 100 çiftten 74 tanesi gebedir. Bir yılda ise çiftlerin %85’i gebe kalmıştır. İki yılda gebelik oranı %93’e yükselir.

Yaş faktörü de dikkate alınırsa daha detaylı sonuçlar elde edilebilir. Eğer anne adayı 35 yaş veya üzerinde ise ya da çocuk sahibi olmasını zorlaştırabilecek bir sorun saptanmışsa 6. aydan itibaren tedavi altına alınmalıdır.

Örneğin:

  • 25 yaşında bir hanım 13 aydır gebe kalamamış ise gelecek ay gebe kalma oranı %10’un altındadır.
  • 30 yaşında bir hanımın 10 aydır korunmasız ilişkiden sonra gebe kalmadığı taktirde gelecek ayki gebelik şansı %10’un altına iner.
  • 35 yaşında bu süre 6 aydır. Yani 6 aydır çocuk istediği ve korunmadığı halde gebe kalamamış olan 35 yaşında bir kadının gelecek ay gebe kalma olasılığı %10’un altında.

Üremeye Yardımcı Teknikler

Ne olursa olsun, umudunuzu yitirmeyin. Gün geçtikçe üremeye yardımcı yöntemler gelişiyor ve başarı oranı artıyor.

  • Ovulasyon indüksiyonu
  • Aşılama
  • Tüpbebek

Gebelik olasılığınızı hesaplayın. İngilizce hazırlanmış bu sayfada bilgileri girerek 1 yıl içinde herhangi bir tedavi yapılmadan gebe kalma olasılığınızı hesaplayabilirsiniz.