Gebeliğin Oluşumu

İstenmeyen Gebelik İçin Panik Olmaya Gerek Var mı

Acil kontrasepsiyonun nasıl uygulandığını anlatmadan önce gebeliğin nasıl oluşabileceğini hatırlatmakta yarar var. Kadında yumurtalıktan ayda bir yumurta çıkar ve sadece iki gün yaşar. Yumurtanın son adet kanamasından 14 gün sonra değil, beklenen adet kanamasından yaklaşık 14 gün önce çıkacağını vurgulamakta yarar vardır. 21 günde bir adet kanaması gören bir kadında yumurta yaklaşık yedinci günde, 35 günde bir adet kanaması gören kadında yumurta yirmi birinci günde kanallarda yolculuğuna başlayacaktır. Psikolojik nedenler, stress, yolculuk, hava değişimi ve yüzlerce diğer faktörün adet kanaması ve yumurtlama düzenini değiştirebileceğini unutmayalım.

Erkekte semenin onda birinde yüz milyon civarında tohum hücresi (sperm) bulunduğunu ve spermlerin kadın vücudunda üç gün yaşayabileceğini belirtelim. Her cinsel ilişkide kadın üreme organlarına boşalan milyonlarca spermden bin tanesi hemen kanallara (fallop tüpleri) ilerler. Spermlerden genellikle sadece bir tanesi yumurtanın içine girerek onu dölleyecek ve gebelik oluşacaktır.

Yumurtlama döneminde cinsel beraberlik yaşayan 35 yaş altı bir kadının bir ay içinde gebe kalma şansının sadece %25’tir. 35 yaş üstünde ise bir kadının bir ay içinde gebe kalma şansı sadece %20 olacaktır. Kısaca gebe kalmak hem çok kolay, hem çok zordur. Çocuk istemeyen kadınların da rahatlıkla gebe kaldıklarını hepimiz biliriz.

Yukarıda değindiğimiz bilgiler ışığında acil durumda istenmeyen gebelikleri onda dokuzuna kadar engelleyebilen acil kontrasepsiyon yöntemleriyle ilgili güncellenen bilgilerden bahsedelim.

Posted in: