Ergenlikte Ortopedik Sorunlar

Duruş (Postür): Kişinin ayakta duruş şeklidir. İyi bir postür, kas ve iskelet sisteminin kişinin vücudunu travmalara karşı en iyi şekilde koruyacak bir denge halidir. Fiziksel ve duygusal (emosyonel) stresler ayakta duruş şeklini (postürü) olumsuz etkiler. Hızlı uzama, jinekomasti, erken göğüs kafesi gelişimi gibi durumlar ergenlerde duruş bozukluklarına neden olabilir.

İyi bir ayakta duruş şekli için öneriler;

  • Eğitim ve motivasyon (boy aynasında duruşu düzeltme çalışmaları),
  • Germe egzersizleri,
  • Kuvvetlendirme egzersizleri,
  • Düzenli kontroller.

Sırt ve Bel Ağrıları: Ağrının yeri, yoğunluğu, süresi, varsa travma sorgulanmalı, gece ağrıları, ateş, kilo kaybı sorulmalı, vücuttaki diğer bölgelerin rahatsızlıklarından oluşan ağrılar (yansıyan ağrı; idrar ve bağırsak alışkanlıkları, uyuşma karıncalanma, güç kaybı, kızlarda adet sorunları) sorgulanmalıdır.

Omurga ile ilgili sorunlardan genellikle iki tanesi daha sık görülür.

Ergen Skolyozu: Omurganın kıvrılmasıyla birlikte kamburlaşmasıdır. C veya S harfleri şeklinde olabilir.

Ergen Kifozu: Omurganın normal kamburluğunun artmasıdır. En sık göğüs bölgesi omurlarında gözlenir. Vakaların yarısında anormal kamburlaşma (kifoz) bölgesinde ağrı yakınması vardır.

Diz Sorunları: Ergenlerdeki hızlı bacak uzaması, diz bölgesindeki büyüme kıkırdakları (epifiz) ile gerçekleşir. En sık karşılaşılan sorun olan büyüme ağrısı daima akla gelmelidir. Büyüme ağrısı (Osgood Schlatter hastalığı); bacağın büyük kasının (quadriseps) bacak iskeletindeki hızlı uzamaya ayak uyduramaması sonucu kemiğe (tibiaya) yapışan kirişinin (tendon) gerilmesi ve mikropsuz iltihabi (tendinit niteliğinde enflamatuar) bir olay meydana getirmesidir. Dizin bükülmesini gerektiren hareketler ve pozisyonlar (koşma, atlama, futbol, bisiklete binme, halk oyunları gibi), bacağın büyük kasının bu kirişinin gerilimini artırır bu da ağrının artışına sebep olur.

Tanı hekim muayenesi ve dizin yandan çekilen röntgen filmi ile kesinleştirilir. Aşırı diz bükülmesini (fleksiyonunu) gerektiren faaliyetlere kısıtlama getirilir. Fakat sportif faaliyetlere mutlaka devam etmesi önerilir.

Düztabanlık: Ayağın uzun kısmının normal kavisli halini kaybedip düzleşmesidir. Tespiti oldukça basit bir işlemle yapılır. Ayak tabanı komple ıslatılır ve düz bir zemin üzerindeki bir kağıda ıslatılan ayakla basılır. Çıkan şekilde iç kısımda kavisli bir ayak şeklinin olup olmamasına göre tanı konur. Şayet düztabanlık varsa Ortopedi uzmanına yönlendirilir. Sağlıklı ayakkabı tercih edilmelidir.