Ergenlikte Beslenme Sorunları

Ergenlik dönemindeki hızlı gelişim süreci düzenli beslenmeyi gerektirir. Ancak beslenme sorunları da bu dönemde sık görülür. En sık görülen beslenme sorunları; anoreksiya nevroza, bulimiya nevroza, aşırı zayıflık ve obezitedir. Bunlarda genellikle vücut şekline fazla odaklanma vardır.

Anoreksiya Nevroza (Yemek Yememe Hastalığı): Zayıf olmalarına rağmen, kendilerini aşırı şişman algılamaları nedeniyle kilo alma veya şişmanlıktan korkma, kendi bedenini beğenmeme, kilo alımında (normal büyüme gelişme sürecinde almaları gereken kiloda) yetersizlik veya kilo kaybı vardır. Çoğunlukla kız ergenlerde görülür ve beraberinde adet görmeme olur. Tedavisi zordur ve hastanede takibi gerekir.

Bulimiya Nevroza (Yediğini İsteyerek Kusma Hastalığı): Tekrarlayan tıkanırcasına yeme atakları ve ardından kendi kendisini kusturma şeklinde görülür. Kilo almayı önlemek için kendisini kusturmaya zorlarlar. İdrar söktürücü, ishal yapıcı veya kusturucu ilaç kullanırlar. Aşırı egzersiz ve dönem dönem yememe olur.

Obezite (Aşırı Şişmanlık): Fazla yemek yeme sonucu gelişir. Obezite gelişmesinde ve sıklığında; ailesel ve hormonal özellikler, beslenme alışkanlıkları, psikolojik sorunlar ve sosyo-ekonomik durum etkilidir. Kızlarda daha sıktır.
Aşırı Zayıflık: Kilonun boya göre orantısız düzeyde az olmasıdır. Ergenlikte fiziksel ve cinsel gelişim bozukluklarına, vücut direncinin düşmesine neden olur.