Ergenlikte Adet Sorunları

Âdet Öncesi Gerginlik (Premenstrual Sendrom): Âdet olmaya yakın dönemde ortaya çıkan ve âdet görmekle hemen ortadan kalkan, fiziksel ve psikolojik şikâyetlerdir. Nedeni tam bilinmemektedir.
Çok hafiften günlük aktiviteleri sınırlandıracak kadar ağır olarak tanımlanan, çok çeşitli şikâyet ve belirtiler bulunabilir.
Bu belirtiler;

  • Duygusal olarak; sinirlilik, depresyon, yorgunluk, kızgınlık, uykusuzluk ya da aşırı uyku hali, kişilik değişiklikleri, konsantre olamama, ağlama ve sosyal yalnızlık,
  • Fiziksel olarak; baş ağrısı, bacak ve göğüslerde şişkinlik, iştah artışı, karında şişkinlik, yorgunluk, adale ve eklem ağrıları sık görülür.

Öncelikle eğitim, stresle başa çıkma yollarının öğretilmesi, düzenli egzersiz (aerobik gibi), vitamin ve mineral desteği (B6 vitamini, kalsiyum, magnezyum, E vitamini, karbonhidrat desteği) önerilmektedir. Şikâyetler devam ederse sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Düzensiz Âdet Kanamaları (Disfonksiyonel Uterus Kanaması): Düzensiz âdet kanaması, rahmin şekil olarak herhangi bir bozukluğunun olmadığı durumda hormonların etkisi ile olan kanamadır.

Düzensiz âdet kanamaları, ergenlik döneminde sık olarak görülmektedir. Yeni âdet görmeye başlayanlarda 1 veya 2 yıla kadar düzensiz kanamalar olabilir. Bunun nedeni ise cinsel gelişmenin henüz tamamlanmamış olması ve buna bağlı yumurtlama olayının düzenli olmaması şeklinde açıklanmaktadır. Bu kanama çok fazla ve uzun sürer ise yaşamı tehdit bile edebilir.