Endometriozis Belirtileri

Adet Ağrıları (Dismenore)

Çoğu kadın, şiddetli olmayan adet ağrılarını normal kabul eder. Adet ağrıları şiddetli olduğunda dismenore adını alır. İlk adetler ağrısızdır. Endometrioziste adet ağrıları ilk adet kanamasından en az 3 yıl sonraki adetlerde ortaya çıkmaya başlar.

Adet Ağrısı (Dismenore)

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni)

Endometriozis olgularında, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kasık ağrıları ortaya çıkabilir. Derin cinsel temas sırasında endometriozis etkisi ile vajina ile arasında yapışıklık oluşan yumurtalık gerilerek ağrı oluşturabilir. Vajina ile rektum arasındaki duvar veya rahimi bel omurlarına bağlayan sakrouterin bağlar içinde bulunabilen derin endometrioz nodüller oluşturabilir. Bu nodüller de hassas olup cinsel ilişki sırasında ağrı yapabilir.

İnfertilite

Endometriozis, gebe kalma şansını azaltır. Endometriozis olgularının yarısı infertil iken, infertilite olgularının da %50’sinde endometriozise rastlanmaktadır. Sağlıklı bir çiftin bir ay korunmasız, düzenli ilişki sonrasında gebelik elde etme olasılığı %20 civarında iken endometriozis hastalarında bu oran %2-5 arasındadır. Şiddetli endometriozis olgularında, %2’nin de altındadır. Endometriozis infertilite ile sıkı bağlantılı olduğu halde her endometriozis hastası infertil değildir. Örneğin tüp bağlama için ameliyat edilen hastalarda endometriozise rastlanabilmektedir.

Endometriozis olgularında infertilitenin nedenlerine dair bazı şüpheler olmakla birlikte neden kesinleştirilebilmiş değildir. Özellikle yapışıklıkların olmadığı hafif ve orta endometrioziste, neden infertilite olduğu bilinemiyor.

  • Rahim ve yumurtalıkların anatomisini bozar
  • İnflamasyon, bağışıklık sistemi ve hormonal değişiklikler ile karın içinde biyolojik ortamı bozup döllenmeye elverişsiz hale getirir.
  • Yumurtalık kanalı fonksiyonlarında bozulma,
  • Döllenememe ve embriyonun rahime yerleşememesi
  • Yapışıklıklar tüpleri kapatarak sperm ve yumurtanın transferini önler
  • Kanal yumurtlanan yumurtayı yakalayamayabilir de.