Endometrial Ablazyon

Çocuk isteği olmayan kadınlarda endometrial ablazyon da yapılabilir. Ancak çocuk isteği olan kadınlarda bu yöntem uygulanmaz. Bu işlem genel anestezi altında uygulanır ve radyofrekans koter, krio veya laser ile rahim iç tabakasının ortdan kaldırılmasıdır. Başarı şansı çok yüksektir. İşlem yapılmadan önce rahim iç tabakası hastalıkları ekarte edilmiş olmalıdır. Bu tedavide amaç kanamayı tamamen kesmek olsa da adet zamanlarında çok az miktarda kanama olması mümkündür.

Endometrial Ablazyon

Endometrial ablazyon işleminin şematik görünümü

Endometrial ablazyon, endometriyum olarak adlandırılan rahim iç tabakasının cerrahi olarak yok edilmesi işlemidir. Uzun ve şiddetli adet kanamasının tedavisi için diğer yöntemler yararlı olmadıysa endometrial ablazyon uygulanır.

Endometrial ablazyon, gebelik şansını tamamen ortadan kaldırdığından çocuk sahibi olmak isteyenlerde uygulanmaması gereken bir yöntemdir.

Eğer rahimde spiral var ise ablazyon öncesinden spiral çıkarılmış olmalıdır.

Rahim içince yer kaplayan oluşumlar, kanser olmasa bile ablazyon ile tedavi edilmeye çalışılmamalıdır.

Ablazyon tedavisi uygulanan 10 kadından 9’u tedavi sonrası adet görmez veya yok denecek kadar az adet görür. Ancak uzun yıllar sonra adet kanamaları geri gelebilir, hatta yine şiddetli olabilir. Eğer kanama yine şiddetli hale gelmişse rahimin ameliyatla alınmasından (histerektomi) başka çare kalmamış demektir.

İşlemden birkaç hafta önce rahim iç tabakasını inceltmek için ilaçlar kullanılmaya başlanır. İşlemden önceki gece ise vajen sterilizasyonunu sağlamak ve rahim ağzını gevşeterek işlemi kolaylaştırmak için ilaç kullanılması gerekebilir.

Endometrial ablazyon, hastanede uygulanması gereken bir yöntemdir. Rahim sinirleri, sıcak, soğuk ve elektriksel işlemleri hissetmez. Endometrial  ablazyon da bu üç teknikten biriyle yapılır. Yine de işlemin uyutularak yapılması tercih edilmelidir. İşlem sonrası kasık ağrısı hissedilmesi doğaldır.

Endometrial ablazyon yöntemleri

  • Elektrocerrahi. İşlem, histeroskop denilen ve rahim içini görmeye yarayan alet ile yapılır. Önce rahim iç tabakası histeroskop ile muayene edilir. Sonrasında koter uçları ile rahim iç tabakası koterize edilerek etkisiz hale getirilir.
  • Balon ablazyon. Rahim içine yumuşak, lateks balon yerleştirilir. Sonrasında balonun içine sıcak su doldurularak rahim iç tabakası işlevsiz hale gelene kadar bekletilir.
  • Bipolar radyofrekans ablazyon. Rahiç içine kısa dalga enerji veren bir metal prob veya membran yerleştirilip rahim iç tabakası işlevsiz hale getirilir.
  • Kriyoablazyon. Rahim içine yerleştirilen bir prob ile rahim iç tabakası dondurularak işlevsiz hale getirilir.

Endometrial ablazyon sırasında zaman zaman sorunlar ortaya çıkabilir. Hatta çok nadiren ciddi zarar gören hastalar da olmuştur. Kimi zaman rahim içine yerleştirilen aletler rahimi delip çevredeki kalın barsak, mesane, damarlar gibi organlara zarar verebilir veya kanamaya neden olabilir. İşlem için kullanılan sıvı zaman zaman kaın içinde göllenip yanıklara neden olabilir. İşlem için rahim içine verilen sıvı damar içine kaçarak kanın tuz oranında bozulmalara ve bu yolla metabolik sorunlara neden olabilir.

Endometrial ablazyon, yalnızca rahim iç tabakasını işlevsiz hale getirir. İşlemden sonra hala rahiminiz vardır. Diğer bir deyişle işlem gebe kalmanızı zorlaştırsa da gebeliği tamamen önlemez. Bu nedenle gebelikten korunmaya devam etmelisiniz.

Eğer menopozda iseniz ve hormon tedavisine ek olarak rahim iç tabakasını kanserden korumak için progesteron kullanıyorsanız endometrial ablazyondan sonra da kullanmaya devam etmelisiniz. Endometrial ablazyon rahim iç tabakası kanserini tedavi etmez ve oluşmasını önlemez, hatta ablazyondan sonra oluşabilecek rahim iç tabakası kanserlerinin tanısı eskisinden daha zor olacaktır.