Emzirme Neden Önemli

Emzirme

Bebeğimi emzirmeli miyim?

Bebeğinizi en az 1 yıl süre ile emzirmelisiniz. İlk 6 ay anne sütü bebeğin tüm gereksinimini karşılar. Doğumdan 4-6 ay sonra tüm bebekler ek gıdaya başlar.

Emzirmenin sizin için uygun olup olmadığına emin olmayabilirsiniz ama emzirme anne ve bebekler için en uygun seçenektir. Gün geçtikçe daha fazla anne emzirmenin yararlarını öğreniyor ve bebeğini sütü ile besliyor. Özellikle ailesinde ya da çevresindekiler bebeğini emzirmemişlerse anneler emzirmeye daha mesafeli yaklaşabiliyor. Unutmamalısınız ki emzirmek mama vermekten daha kolaydır. Belki de iş hayatına dönünce emzirmeye devam edemeyeceğinizden endişeleniyorsunuz. Oysa iş hayatında da bebeğinize kendi sütünüzü verebileceğiniz olanaklar var.

Emzirmenin hem size hem bebeğinize yararları var. Emzirme kısa sürse bile yararlıdır. Ayrıca bu yararlar emzirmeyi bıraktıktan sonra da devam edecektir. Sağlık için yararları bir yana emzirmek bebeğinizle aranızda mükemmel bir sevgi bağı kurmanızı sağlar.

Emzirmeye karar vermeniz çok iyi. Bu yazıda bu konuda endişelerinize yanıt bulacaksınız.

Süt nasıl üretilir?

Süt, memedeki süt bezleri tarafından üretilir. Süt bezleri gebelik boyunca süt üretimi için hazırlanır.

Süt Salgılama

Doğum yaptığınızda hormonlarınız memelerde süt üretimini başlatır. Doğumdan sonraki ilk günlerde az miktarda ve kolostrum adı verilen ağız sütü üretilir. Kolostrum, yenidoğanın tüm besin gereksinimlerini karşılar. Süt üretimi doğumdan 2-3 gün sonra artacaktır.

Yeterli sütüm olur mu?

Sağlığınız iyi ise yeterli sütünüz olacaktır. Bebek her emdiğinde ve memeyi boşalttığında süt üretilir. Birkaç hafta içinde günlük süt üretiminiz 700 ml’ye çıkacaktır.

Süt üretiminde sorun yaşamanıza neden olan bazı şeyler

  • Yeterli sıklıkta emzirmemek
  • Emzirme sırasında bebeğinizin yeterli süt çekememesi
  • Yorgun, hasta veya yoğun baskı altında olmanız
  • Aldığınız bazı ilaçlar
  • Sigara içmeniz
  • Geçirdiğiniz bazı meme ameliyatları

Süt üretiminiz yetersiz veya bebeğinizi emzirmekte zorlanıyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Emzirmeye ne zaman başlamalıyım?

Emzirmeye doğumdan hemen sonra başlamak en iyisidir. Ten tene temas bebeğinizin emmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Emzirmeye doğumdan sonra mümkünse en kısa sürede ama en geç ilk saatte başlamak gerekir. Bu sürede tüm bebekler aktif ve emmeye hazırdır.

Doğum sonrası hemen süt verememiş olsanız da emzirmeye devam etmek için halen yapabilecekleriniz var. Örneğin bebeğinize verilmek üzere sütünüzü pompa ile sağabilirsiniz. Pompa ile memenin boşaltılması da süt üretiminin artmasını sağlar.

Meme cerrahisi geçirenler de emzirebilir mi?

Geçirdiğiniz meme cerrahisinin türüne göre emzirme konusundaki şansınız değişir. Ancak her durumda emzirmeyi denemelisiniz. Meme büyütme için ameliyat olanlar genellikle yeterli süt üretebilirler. Meme küçültme ameliyatı olanların süt üretme konusunda sorun yaşama olasılığı daha fazladır. Ancak her cerrahi ve her hasta için genelleme yapmak doğru değil.

Süt vermenin önerilmediği durumlar var mı?

  • HIV gibi bir enfeksiyon hastalığında bebeğe bulaşmasını önlemek için emzirme uygun olmaz.
  • Kanser tedavisi görenlerde
  • Bazı ilaçların kullanımı sırasında. Emzirme sürecinde bazı ilaçlar güvenilir değildir. Ancak ilacınız emzirme sırasında zararlı olmayan başkaları ile değiştirilerek tedavinize devam edilebilir. İlaç kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirin.
  • Yüksek miktarda alkol kullanımı. Alkol aldığınızda az miktarda sütünüze de geçecektir. Emzirme sırasında alınabilecek güvenli alkol miktarı bilinmemektedir. Bu nedenle kullanmamalı veya mümkün olduğunca azaltmalısınız. Ancak alkol alacaksanız günde 1 kadeh şaraptakinden daha fazla almamanız önerilebilir. Alkolü aldıktan sonra 2 saat süt vermeyerek sütten alkolün temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Uyuşturucu kullanımı. Süt veren bir annenin uyuşturucu kullanması bebek için zararlıdır. Dünyanın bazı ülkelerinde esrar kullanımı yasal olmakla birlikte süt ile bebeğe geçişi ve zararları net olarak bilinmemektedir.
  • Bebekte galaktozemi adı verilen bir hastalığın bulunması.

Süt verme konusunda şüphelerinizi doktorunuzla paylaşmalısınız.

Süt vermek için satın almam ya da yanımda bulundurmam gereken bir şey var mı?

Süt vermek için kaçınılmaz olarak bulundurmanız gereken bir şey yok. İleriki günlerde gerekebileceğinden süt pompası satın alabilirsiniz. Elektrikli, pilli veya elle kullanılan pompalar olabilir. Özellikle çalışma yaşamına döndüğünüzde pompaya gereksiniminiz olacaktır. Bebeğinizi emziremediğiniz zamanlarda sütünüzü sağıp saklayarak sonradan bebeğinize verebilirsiniz.

Posted in: