Emzirme İçin Gerek Duyduğunuz Bilgiler

Gelişmekte olan bazı ülkelerde anne sütü verme oranı ve emzirme süresi giderek azalmakta, anne sütünün yerini mamalar almaktadır.

Annelerin, bebeğini emzirme kararını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar arasında hastanelerin ve sağlık mesleğinden olanların öneri örnekleri, toplumsal tutumlar, bilgi düzeyi, emzirmede karşılaşılan güçlükler, anne sütü yerine geçebilecek besinleri alım gücü, mamaların kolay sağlanabilir olması ve reklamları, işverenlerin tutumu ve idari politikalar sayılabilir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin sağlığı bakımından en tehlikeli zaman memeden kesme devresidir. Emzirme gibi memeden kesme de size sorumluluk yükler. Bebeğin ne zaman ve nasıl memeden kesileceğini bilmek, ek besinlere düzenli geçiş bilinci çocuğunuzun beslenme bozukluklarını önemli ölçüde azaltabilir. Bu yolla kansızlık, kemik gelişiminin yetersizliği, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artması ve ölümler önlenmiş olur.

Öte yandan emzirme sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar konusunda bilgi açığı ya da kuşkularınız varsa giderilmeli ve sürekli yakın destek sağlanmalıdır.

Kısa bir süre sonra süt vermeyi kesen annelerin belirttikleri en yaygın neden sütün azlığıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün dokuz ülkede (İsveç, Macaristan, Filipinler, Etiyopya, Nijerya, Şili, Guatemala, Zaire, Hindistan) emzirme üzerine yaptığı incelemede ortaya çıkan sonuçlara göre sütün yetmemesinin gerek emzirmenin uzun sürdürüldüğü kırsal kesimde, gerekse genellikle kısa süre emzirilen kentlerde anneler tarafından temel neden olarak gösterilmesi ilginçtir.

Doğum anından başlayarak anne sütünün arttırılması çabalarının yoğunlaştırılması ve anneye benimsetilmesi gereği ortadadır.

Kadınlar, bebekleri ile başarılı bir emzirme ilişkisi kurma sanatını kaybediyorlar. Emzirme doğallığını öylesine yitiriyor ki, meme başında ağrı, yara, şekil bozukluğu, emme güçlükleri gibi emzirme sorunları ile başa çıkmak güçleşiyor. Bu sorunlar, eğer anneler anlayış gösterir ve bunlarla nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirlerse çözümlenir. Emzirme bir başka yetenek, beceri gibi öğrenilebilir. Ancak, bir çok anne için emzirmeden vazgeçmek, emzirmeye çabalamaktan daha kolay gelmektedir.

Bu bölümde yukarıda değindiğimiz konulara basit, net, kolay anlaşılır bilgiler bulunmaktadır. Pek çok uluslararası kuruluşun yayınlarını derlediğim bu bölümü ülkemiz gerçekleri ve kişisel deneyimlerimi de göz önünde tutarak toplumumuz özelliklerine uyan bir yapıda yazdım.

Pratik Öneriler

Bebeğinizi memeye nasıl tutacağınızdan emin olmayabilirsiniz. Öte yandan bebeğiniz, meme başını ağzına nasıl alacağını bilemeyebilir. Bebeğinizi emzirmeniz pratik yönlerini bilirseniz çok kolaydır. Bazı temel noktaları bilmeniz zorunlu olup bebeğiniz meme başını doğru alamazsa, pek çok sorun ortaya çıkabilir.

Bebeğinizi ne sıklıkla emzireceğiniz, ek içecek ve yiyecekler konusunda bilgiler, meme başı çatlağı, ağrılı meme, süt yetersizliği, gereğinden çok süt, meme sarkması gibi konularda öneriler işinizi kolaylaştırır. Basit gibi görünse de tüm bu bilgilere gereksiniminiz vardır.

Biyolojik Destek

Emzirmede başarılı olabilmeniz için gerekliliğine inanmanız zorunludur. Bunu anlamı yapabileceğinize inanmanız, onun sütünüze gereksinimi olduğu hatta gerek dııyduğu temel besinlerin sütünüzde olduğunu bilmeniz, sütün gelmesi ve artması için çabalamayı istemeniz gerektiğidir.

Doğum sonrası ilk hafta, önceki dönemlere oranla çok hassas ve duygusal yönden çok yüklü olacaksınız. Bebeğinize sütünüzle birlikte sevginizi de aktaracaksınız. Diğer yandan kolaylıkla moral çöküntüsüne girebilirsiniz. Çocuk bakımı ve sorumluluklarınız yönünden kuşkularınız olabilir ve çevrenizdeki kişilerin fazlasıyla etkisi altında kalabilirsiniz. Basit bir güçlük durumunda biri size sütün gerçekten yeterli mi? derse kolayca kuşkuya düşebilir, paniğe kapılabilir ve emzirmeyi terk etmeye hazır bir duruma gelebilirsiniz. Annelik görevine alışabilmeniz ve üstlenebilmeniz için çevrenizde nazikçe sizi destekleyebilecek kişilere gereksiniminiz vardır. Bu kişiler yakın akrabalar, eşiniz veya sağlıkçılar olacaktır.

En iyi, en değerli desteğin eşinizden gelen destek olduğunu unutmayın.

Öte yandan tüm sağlık personelinin size yardım ve yüreklendirmesi temel ilke olmalıdır. Sağlıkçılar anahtar kişilerdir. Önerileri; kibar, sevecen yaklaşımları anneye çok büyük destek sağlar. Emzirmenize olumsuz etkileri anlatabilecek en etkin kişilerdir.

Posted in: