Duktal Karsinoma İn-situ (DCIS)

Sorularla

Duktal karsinoma in situ nedir?

Duktal karsinoma in situ (DCIS), meme kanserinin erken evresidir. Sütü meme ucuna taşıyan kanalların içinde oluşur.

Meme kanseri gelişimi

En erken evre meme kanserine in situ kanser denir. İn situ kanser, tümörün ilk oluştuğu yerin içinde kaldığı ve yakındaki dokulara yayılmadığı anlamına gelir.
İn situ kanserin en yaygın şekli duktal karsinoma in situdur (DCIS). DCIS, sütü meme ucuna taşıyan kanallar olan meme kanallarının içinde oluşur.
Lobüler karsinoma in situ (LCIS) gerçek bir kanser olarak kabul edilmez. Gelecekte kanser gelişimi için bir risk faktörü olarak kabul edilir. LCIS, sütün yapıldığı meme lobüllerindeki anormal hücreleri ifade eder.
Meme kanseri meme kanallarının veya lobüllerinin ötesine yakındaki dokuya yayıldığında lokal invaziv kanser olarak adlandırılır.
Tümörler kan ve lenf damarları yoluyla meme dışındaki bölgelere yayıldığında metastatik kanser olarak adlandırılır.

Bazı kanserler oluştukları bölge dışına yayılmaz. DCIS sadece kanalda oluşmuş ve diğer dokulara yayılmamıştır. DCIS genellikle tedavi edilebilir.

DCIS’in belirtileri nelerdir?

DCIS genellikle belirtilere neden olmaz, bazen memede kitle veya meme ucundan kan gelmesi hissedilir.

DCIS tanısı nasıl konur?

DCIS genellikle mamografide saptanır. Mamografide kireçlenme denilen küçük noktalar veya yoğunluk denilen bir gölge olarak görünür. Şüpheli görünen bir alan varsa, büyütme görüntüleri adı verilen daha ayrıntılı mamografiler çekilecektir. Bu şekilde meme dokusu ve şüpheli alan yakından incelenir.

Mamografiniz şüpheli bir alan gösteriyorsa, biyopsi yapılır. Meme dokusu örnekleri alınıp patoloji laboratuvarına gönderilir. Biyopsi iğne kullanılarak yapılabileceği gibi cerrahi işlemle de olabilir. İğne biyopsisi güvenli veya doğru bir şekilde yapılamıyorsa, eksizyonel biyopsi olarak da adlandırılan cerrahi biyopsi yapılır.

İğne biyopsisinde şüpheli alan X-ışınları ile saptanır. Numune almak için bir iğne ile ciltten girilir. O noktaya küçük bir metal klips konur. Bu şekilde, daha sonra aynı nokta kolayca bulunabilir.

DCIS nasıl tedavi edilir?

DCIS için ilk tedavi seçeneği cerrahidir. Ameliyat türü, tümörün boyutuna ve yerine bağlıdır. DCIS memenin küçük bir bölgesinde bulunuyorsa, meme koruyucu cerrahi kullanılarak memeyi kurtarılabilir. DCIS geniş bir alanı kaplıyorsa, tüm meme mastektomi ile çıkarılır.

Meme kanserini tedavisinde lumpektomi ve mastektomi

Mastektomide etkilenen tüm meme alınır. Lumpektomide ise tümör ve çevresindeki sağlıklı dokunun küçük bir kısmı çıkarılır. Genellikle, lumpektomi olan kadınların ameliyattan sonra ışın tedavisi alması gerekir. Mastektomi olacaksanız memenin yeniden yapılıp yapılmayacağını ve ne zaman yeniden yapılandırılacağını doktorunuza danışmalısınız. Burada gösterilen rekonstrüksiyon türü, cerrahların bir memeyi yeniden yapılandırmasının sadece bir yoludur.

  • Lumpektomi, meme koruyucu cerrahi, kanseri ve çevresindeki sağlıklı doku bölümünü çıkarmak için yapılan cerrahidir. Bu ameliyatta meme korunur. Ancak genellikle ameliyattan sonra kanser nüksünü önlemek için radyasyon tedavisi uygulanır. Meme koruyucu cerrahi ve radyasyon uygulananlar, mastektomi geçirenler kadar uzun yaşarlar. Yine de, meme koruyucu cerrahi geçiren kadınların, mastektomi geçirenlere göre kanser nüksü olasılığı biraz daha yüksektir.
  • Mastektomi, tüm memeyi çıkarmak için yapılan ameliyattır. Mastektomi sonrasında memeyi yeniden yapılandırmak için ameliyat uygulanabilir.

Ameliyattan sonra başka bir tedavi gerekli mi?

Ameliyat sonrası kanser nüksü riskini azaltmak için ek tedaviler uygulanabilir. Bu tedaviler, kanserden ölüm riskini tek başına ameliyattan daha fazla azaltmaz. Ancak nüks riskini azaltırlar.

  • Radyasyon tedavisi (RT). Genellikle meme koruyucu cerrahi sonrası önerilir, ancak nüks riski yoksa uygulanmayabilir. DCIS tedavisinde mastektomi yapılanların RT’ye ihtiyacı yoktur.
  • Hormon tedavisi. Belli hormonların, (östrojen ve/veya progesteron) meme hücrelerine etki etmesini engelleyen ilaçların kullanılmasıdır. Bu tedavi, tümörleri östrojen reseptörleri (ER), progesteron reseptörleri (PR) veya her ikisi pozitif bulunanlarda yararlı olur.

Tedaviden sonra ne olur?

Tedaviden sonra kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını görmek için düzenli olarak kontrole gelmeniz gerekir. Yılda bir kez mamografi ve yılda en az iki kez meme muayenesi olmalısınız. Ayrıca yeni bir meme kitlesi veya ağrısı gibi kanser nüksünü düşündüren belirtileri de izlemelisiniz. Herhangi bir yeni belirti hissederseniz muayene için gecikmeyin.

Kanser nüks ederse ne yapılır?

DCIS tekrarında yeni gelen kanserin daha ağır olma olasılığı vardır. Kanser tekrarlamışsa, yeniden ameliyat olmanız gerekecektir. Daha önce meme koruyucu cerrahi ve radyasyon geçirdiyseniz, aynı bölgeye yeniden radyasyon alamayacağınız için mastektomi yapılır. Kanser invaziv bir kanser olarak tekrarlarsa daha yoğun tedavi uygulanır.

Ameliyat sonrası nasıl olacak?

DCIS’li kadınların çoğu tedaviden sonra kısa sürede iyileşirler. Hormon tedavisi görüyorsanız, hormon ilaçlarınızı belirtildiği şekilde almanız çok önemlidir. İlaçlardan herhangi bir yan etkiniz varsa muayene olmalısınız. Hormon ilacı kullananların düzenli aralıklarla kadın hastalıkları ve doğum muayenesi de olması gerekir.

Tedavi uygulanırken şunları bilmelisiniz.

  • Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olma ihtimali var mı? Belirtileri azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  • Tedavinin dezavantajları nelerdir?
  • Tedavinin alternatifi var mı?
  • Tedaviyi yaptırmazsam ne olur?
Posted in: