Dış Gebelik Cerrahi Tedavisi

Salpingostomi

Dış gebelik küçük ve tüp yırtılmamış ise salpingostomi denilen yöntem denenebilir. Bu metodda tüp tamamen alınmazken içindeki dış gebeliği almak için tüpte bir delik açılır. Bu tüp kendiliğinden iyileşebilir. Ancak salpingostomi olgularının %5-15’inde dış gebelik dokusu içeride kalıp büyümeye devam edebilir. Böyle bir durumda tekrar ameliyat ile tüp alınabilir veya metotreksat ile tıbbi tedavi denenebilir.

Salpingostomi ile dış gebelik ameliyatı

Yumurtalık kanalının kesilmesi yoluyla dış gebeliğin operasyonla tedavisi

Parsiyel Salpinjektomi

Dış gebeliğin olduğu tüp kesiminden bir kısmının çıkarılmasıdır. Segmental rezeksiyon adını da alır. Dış gebeliğin küçük ve tüpün yumurtalığa yakın kısmı (fimbriya) sağlam iken uygulanır. Eğer tüpün çok küçük bir kısmı çıkarılmışsa ileride mikrocerrahi yöntem ile birleştirilebilir.

Parsiyel Salpinjektomi ile dış gebelik ameliyatı

Yumurtalık kanalının bir kısmının çıkarılması ile dış gebeliğin tedavisi

Total Salpinjektomi

Dış gebelik büyük, tüp çok hasarlanmış veya yırtılan tüp aşırı kanıyor ise total salpinjektomi uygulanır.

Total salpinjektomi ile dış gebeliğin tedavisi

Yumurtalık kanalının tamamen çıkarılması yoluyla dış gebeliğin tedavisi

Nadir vakalarda dış gebelik yumurtalığa yerleşmiş ise yumurtalık da kısmen veya tamamen çıkarılabilir.

Dış Gebelikte Laparotomi (Açık Ameliyat) veya Laparoskopi (Kapalı Ameliyat)

Yirminci yüzyılın sonlarına kadar kadın hastalıkları ile ilgili tüm ameliyatlar açık olarak yapılırdı. Açık ameliyatta kimi zaman bikini çizgisi altından kesi (pfannenstiel), kimi zaman da orta hattan kesi (midline incision) yapılır.

Yirmi yıl öncesine kadar dış gebeliğin tedavisi açık ameliyat ile (laparotomi) tüpün tamamen alınması (total salpinjektomi) idi. Günümüzde dış gebelik olgularının çoğuna laparoskopik yaklaşımda bulunuluyor. Tüm avantajlarına karşın tüm dış gebelik olgularında laparoskopi yapılamaz. Yırtılmış ve iç kanamaya neden olan olgularla karın içinde ciddi yapışıklı olan olgularda açık ameliyat yapılması gerekir. Bu gibi durumlarda laparoskopi için inat etmek zararlı olabilir.

Yapılacak ameliyatın şeklinin seçimi doktorun inisiyatifindedir. En doğru kararı, hastayı muayene eden doktor verecektir.

Laparoskopik yöntemde kamera yerleştirmek için göbek deliğine ve operasyon aletlerini yerleştirmek için sağ ve sola iki tane olmak üzere üç tane 1-2 cm uzunlukta kesi yapılır.

Açık ameliyat sonrası işinin ağırlığına göre değişse de ortalama 1 ay sonra işe gidilebilir. Laparoskopi sonrası ise işe dönüş süresi ortalama 1 haftada işe dönülebilir.