Rutin Kadın Doğum Kontrolü (Check up)

Rutin Kontrol Edilmesi Gerekenler

Doğum Kontrol

Sizin için en uygun olan doğum kontrol yöntemini seçmek için bilgi alın. Doğum kontrol hapları, spiral, kondom…

Kanser Taraması

Rahim Ağzı Kanseri Taraması

  • İlk cinsel ilişki sonrası yılda 1 smear;
  • 3 kez smear sonucu normal ve riskli durum yok ise 3 yılda bir smear.
  • Risk grubunda ise yılda 1 smear.

Risk grubu için Rahim ağzı kanseri sayfamızı inceleyiniz.

  • Kolposkopi: Rahim ağzı bölgesinin biyomikroskop ile incelenmesidir. Smear için alternatif bir yöntemdir. Rahim ağzı bölgesi normalin 15 katı büyüklükte incelenerek kanser taraması yapılır. Muayene esnasında alınan görüntüler, hasta tarafından monitörden izlenebilir. Dünya sağlık örgütü, kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin başlangıç aşamasında belirlenip kolayca tedavi edilebilmesi için sağlıklı her kadının yılda bir kez kolposkopik muayeneye tabi tutulmasını önermiştir.
  • Smear: Rahim ağzı ve vajinadan alınan hücrelerin lam üzerine yayılarak patoloji uzmanı tarafından incelenmesidir. Rahim ağzı kanserine erken tanı konması için kullanılan bir tanı yöntemidir. Dünya sağlık örgütü tarafından yılda bir kez yapılması önerilmiştir. Bu uygulama ile kadınların en sık görülen kanseri olan rahim ağzı kanseri, kadın ölüm nedenleri arasından çıkarılmış olur.

Meme Kanseri Taraması

Meme kanseri taraması

Meme kanserinin tarama programı

Kadınlarda en sık görülen kanser tipidir.

Yüksek risk içeren durumlar

  • Yaş. 40 yaşında %4, 80 yaşında %12,5 görülür.
  • İlk adet yaşı
  • İlk doğum yapma yaşı
  • BRCA 1 ve BRCA 2 geni varlığı
  • Ailede meme kanseri olması
  • Yüksek riskli, iyi huylu meme hastalığı

Mamografi: Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda yılda bir kez yapılan mamografi ile memede çok küçük boyuttaki kanserler bile saptanabilmektedir. Bu yöntemin düzenli uygulanması kadınlarda meme kanseri nedenli ölümleri ortadan kaldırmaktadır. Bu konuda yaklaşımlar hızla değişmkle birlikte ilki en geç kırkbeş yaşında olmak üzere yıllık mamografi kontrollerine başlanmalıdır.

Aşağıdaki durumlarda daha erken yapılabilir.

  • Daha önce meme kanseri geçirmiş olmak
  • Birinci derece akrabalarda meme kanseri bulunması
  • Birden fazla sayıda akrabada meme veya meme ve over kanseri saptanmış olmak.

Yumurtalık Kanseri Taraması

Vajinal ultrasonografi: Rahim ve yumurtalıkların görüntülenmesi için kullanılan en gelişmiş ultrasonografi yöntemidir. Özellikle menopoz sonrası yaşlarda rahim kanserine erken tanı konabilmesi için rahim iç tabakasının incelenmesi ve yumurtalık kanserlerinin erken tanı alması için yumurtalıkların görüntülenmesinde en tercih edilen yöntemdir. Gebeliğin ilk üç ayında gebeliğin en erken tanısı ve bebeğin ayrıntılı incelenmesini sağlar.

Kolorektal Kanser Taraması

50 yaşından sonra yılda 1 kez gaitada gizli kan bakılmalıdır.

Aşılar (Bağışıklama)


HPV (Siğil Virüsü), kızamıkçık, tetanoz aşıları hakkında bilgi alın…

  • Hepatit B. Hepatit için hastalığı veya taşıyıcılığının saptanması için antijen bakılır. Bağışıklık ise yüzey antikoru ile tespit edilir. Aşılı olmayan kişilerde antijen ve antikor bakılmalı, her ikisi negatif ise aşılama yapılmalıdır. Aşısız olan kişilerde özellikle çok partnerli kişiler geldiği anda antjen ve antikor bakılmalıdır.
  • Grip aşısı. Her yıl grip aşısı bir önceki yılın salgın yapan suşları kullanılarak yeniden hazırlanır. Bu yüzden salgın mevsiminden önce tüm toplum aşılanmalıdır.

Genel Sağlık Taramaları

Hipertansiyon Taraması

Yirmi yaş üzerinde 2 yılda bir kez bakılmalıdır.

Tansiyon taraması

Hipertansiyon taramasında tarama sıklığı ve sınır değerleri

Diyabet Taraması

Açlık kan şekeri. Sekiz saat açlıktan sonra bakılır. Su içmek, şekersiz çay veya şekersiz kremasız kahve içmek testin yapılması için engel değildir. Üç yılda bir kez yapılmalıdır. Gebeliğinde şeker hastalığı saptananlarda yılda bir kez yapılmalıdır.

45 yaş üzerinde 3 yılda bir kez bakılmalıdır.

Diyabet taraması

Diyabet taramasında kullanılan kriterler

Osteoporoz Taraması

Kemik dansitesi ölçümü: Menopoz ile birlikte başlayan kemik yıkımının sonucunda menopoz sonrası dönemde kemik kırığı riskinde artış olmaktadır. İleri yaşlarda sık görülen kalça kemiği kırıkları kadınlarda önemli bir ölüm ve sakatlanma nedenidir. Menopoz sonrası dönemde yapılan kemik dansitesi ölçümleri kırık riskini belirleyerek tedavi edilmesini sağlayacaktır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Taraması


Klamidya, gonore (bel soğukluğu), genital herpes (uçuk) taramaları hakkında bilgi alın…

AIDS Taraması

HIV araştırması. HIV, AIDS hastalığına neden olan virüstür. Şu durumlarda bakılmalıdır.

  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı olanlar,
  • Rahim ağzı kanseri saptanan kişiler ve
  • Gebelik veya gebelik öncesi kontrolünde

Cinsel Sağlık


Ağrılı cinsel ilişki, cinselliğe ilgi veya yanıtınızı etkileyen hormonal değişiklikler ve cinselliğin farklı formları konusunda bilgi alın…

Ağırlık Kontrolü


Vücut kitle indeksinizi öğrenin, kilo kontrolü konusunda bilgi alın…

Adet Döngüsü


Premenstrüel sendrom (Adet öncesi gerginliği – PMS), dismenore (ağrılı adet), şiddetli adet, adet düzensizliği konusunda bilgi alın…

Gebelik Öncesi Danışma


Anne olmayı planlıyorsanız gebelik öncesi danışmanlık almakta yarar var. Ağırlık, tıbbi ve aile öykünüz, kullandığınız ilaçlar, yaşam şekliniz ve geçmişteki gebelikleriniz önemlidir.

Diğer Durumlar


Menopoz belirtileri, idrar kaçırma, gebe kalma zorlukları konusunda bilgi alın…

Yüksek Kolesterol Taraması

Yirmi yaş üzerinde beş yılda bir kez bakılmalıdır.

Kolesterol tarama

Kolesterol taramasında kullanılan kriterler

Tam İdrar Tetkiki

Bakteriürü araştırmak için yapılır. Sorunu olmayan hanımlarda yılda bir kez yapılmalıdır. Bazı durumlarda altı ayda bir yapılabilir. Şeker hastalığı olanlarda ve yılda üç defadan daha sık idrar yolu enfeksiyonu olanlarda.

Kan Sayımı

Basit bir testtir. Laboratuvarın çalışma prensiplerine de bağlı olarak parmak veya koldan alınan kanda bakılabilir. Bakılması için aç olunması gerekmez. Günün her hangi bir saatinde bakılabilir. Yılda bir kez bakılmalıdır. Bazı durumlarda yılda iki kez bakılabilir. Şiddetli adet görme sorunu yaşayanlar ve daha önce kansızlık tedavisi görmüş olanlar.

Posted in: