Bebek Cinsiyetinin Oluşması

İnsan hücrelerinde 2’si cinsiyet, 44’ü vücutla ilgili olmak üzere toplam 46 kromozom bulunur. Cinsiyet kromozomları dişi hücrede XX, erkek hücrede XY olarak gösterilir.

Döllenmeye hazır dişi cinsiyet hücresi 22 vücut, 1 cinsiyet kromozomu ihtiva eder (22 + X). Dölleme yeteneğine sahip erkek cinsiyet hücrelerinin bir kismı X cinsiyet kromozomu (22 + X), bir kısmı ise Y cinsiyet kromozomu (22 + Y) taşırlar.

X cinsiyet kromozumu taşıyan dişi cinsiyet hücresi, X cinsiyet kromozomu taşıyan erkek cinsiyet hücresi tarafından döllendiği zaman döllenmiş yumurta dişi (XX), Y cinsiyet kromozomu taşıyan erkek cinsiyet hücresi tarafından döllendiği zaman erkek (XY) cinsiyetine sahip olacaktır.

Görülmektedir ki bebeğin cinsiyetini belirleyen babadır. Zira X veya Y cinsiyet kromozomu taşıyan erkek cinsiyet hücresi babadan gelmektedir.

Döllenme esnasında beliren bebek cinsiyetini doğumdan önce saptamak için yıllar boyunca geniş araştırmalar yapılmıştır.

Bugün, amnion sıvısı içine dökülen bebeğe ait hücrelerin çe-kirdeklerinde cinsiyet kromatini araştırılması ile rahim içindeki bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Dişide mevcut XX cinsiyet kromozomlarından bir tanesi çekirdek zarına yakın olmak üzere koyu bir yoğunluk gösterir ki buna cinsiyet kromatini adı verilir. Bu kromatin, dişide mevcut olup erkek hücrede yoktur. Bu bakımdan bu kromatin’in tesbiti durumlarında bebek dişi, görülemediği durumlarda bebek erkektir.

Cinsiyet belirlemede ultrason kullanımı halen en kolay ve en sık başvurulan yöntemdir.