6-10 Hafta Ultrason Muayenesi

5. haftada (1 hafta gecikme olduğunda) tranvajinal ultrasonla düzgün gebelik kesesi görülebilir. Kese görülmesi ile dış gebelik olasılığı ekarte edilmiş olur.

6. hafta civarında içinde kalp atımı olan embriyo ile embriyoyu besleyen keseyi (yolk sac) görülebilir. Kalp atımı görülmediyse 1 hafta sonra kontrol edilmelidir.

7. gebelik haftasında üzüm gebeliği olasılığını ekarte etmek, kalp atışlarını gözlemek ve baş popo uzunluğunu ölçerek gebeliğin büyüklüğünü hesaplamak mümkündür.

8. haftada bebek net olarak görüldüğünden çoğul gebelik ekarte edilebilir. Çoğul gebelik durumunda çoğul gebeliğin tipi belirlenir.

Ultrasonda ayrıca rahimde myom, yumurtalıklarda kist türü her hangi bir kitlenin varlığı araştırılır. Rahim ağzının uzunluğu ve şekli de değerlendirilir. Bu gebelik haftalarında vajen içinden (transvajinal yolla) yapılan ultrason karından (transabdominal) yapılana göre daha net bilgi verir.

Anne adayı son adet tarihini bilmese, karıştırsa veya adetleri düzensiz bile olsa ultrason ile gebeliğin büyüklüğü hesaplanabilir. Gebeliğin büyüklüğünü saptamak için gebeliğin 8. haftası ile 10. haftası arasında vajinal, 10. haftası ile 12. haftası arasında karından yapılan ölçümler kullanılır. En sık kullanılan ve yanılma payı en düşük olan ölçüm bebeğin başından poposuna kadar olan boyunun ölçümüdür. Eğer baş popo uzunluğu 84 mm.nin üzerine çıkmışsa artık yanılma payı yükselmiştir. Bu durumda baş çevresi ölçümü ile yapılan hesaplamalar bebeğin büyüklüğünü saptamada yararlı olacaktır.

Posted in: