Yumurtlatma İğnesi

Yumurta gelişimini takiben yumurtanın gelişimini tamamlayarak döllenmeye hazır hale gelmesi için yumurtlatma iğnesi yapılır.

Yumurtalar büyüyerek yüksek miktarda östrojen salgıladığında vücut beynin tabanında bulunan hipofiz bezinden ani bir LH (lüteinizan hormon – yumurtlatıcı hormon) salgısı yapar. Büyümüş olan yumurtalar bu ani LH salgısı ile karşılaştığında yumurta olgunlaşır. Yumurtanın olgunlaşmasının belirtisi, ilk mayoz bölünmesini yapmasıdır. Bu bölünme ile kromozom sayısını yarıya indirip döllenmeye hazır hale gelir. Olgunlaşmış bir yumurtaya mikroskop ile bakılırsa yumurtanın yanında minik bir hücre daha görülür. Yumurtanın kromozomlarının yarısı bu minik hücre ile içinden atılmıştır. Yumurtanın döllenebilmesi için bu aşamayı geçmesi, yani ani LH salgısı olması gerekir.

Yumurta geliştirme işleminin sonunda 18 mm veya üzerinde yumurtalar elde edildiğinde anne adayına LH enjeksiyonu yapılarak yumurtaların olgunlaşması sağlanır. LH, elde edilmesi nispeten zor ve pahalı bir hormon olduğundan yapı olarak LH’a çok benzeyen hCG (insan plasental gonadotropini – gebelik hormonu) enjeksiyonu da yapılabilir. hCG hem aynı işi yapar, hem de elde edilmesi kolay olduğundan çok ucuz bir hormondur.

Yumurtlatma iğnesi yapılmasından ortalama 36-40 saat sonra yumurtlama gerçekleşecektir.

Eğer anne adayına aşılama veya tüpbebek yapılmayacak ise enjeksiyondan 1 gün sonrasından itibaren gün aşırı ilişkide bulunması, enjeksiyondan 2 gün sonra yumurtlama olup olmadığına bakılmak için kontrole gelmesi söylenir.

Eğer anne adayına aşılama yapılacak ise enjeksiyondan 2-3 gün sonra yumurtlama olmuş olacaktır. Aşılama yapılabilir.

Tüpbebek yapılacak anne adaylarında yumurtlama olgunlaştıktan sonra, yumurtlama olmadan yumurtalar toplanmalıdır. Yumurta toplanması işlemi enjeksiyondan 36 saat sonra yapılmalıdır.

Posted in: