Spiralin Dezavantaj Risk ve Yan Etkileri

Adet kanamanız daha şiddetli, uzun ve ağrılı olur. Bu bir yan etki değil beklenen bir etkidir ve çok normaldir. Özellikle takıldıktan sonraki ilk üç ayda adet kanaması şiddetli, uzun süreli olur. Adet dışı kanamalar görülebilir. Bu sorun birkaç ay içinde ortadan kalkabilir. Sıradan ağrı kesiciler, ağrı ve kanama miktarını azaltır. Eğer spiral takılmadan öncesinde adetleriniz şiddetli veya uzun sürüyor ise hormonlu spiral tercih edilmelidir. Hormonlu spiral ile takılmadan sonraki üç ay içinde kanamalar görülse de sonunda kanama neredeyse yok denebilecek kadar azalır.

Hormon içeren spirallerin takılmasından sonraki ilk üç ayda hormon rahim içi ile sınırlı kalmaz, kan dolaşımına da geçer. Bu nedenle hormonlu spiral takılan kadınlarda ilk aylarda baş ağrısı, bulantı, memelerde gerginlik ve mood değişiklikleri gibi hormonal etkilere rastlanabilir.

Spiral, jinekolojik muayene ile takılır.

Spiral sizi gebelikten korur ama cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Bu nedenle riskli cinsel ilişkilerde kondom da kullanmak gerekir.

Spiralin ciddi komplikasyonları nadir görülür. Ciddi sorunların çoğu spiral takılırken veya kısa süre sonrasında ortaya çıkar.

Çok az sayıda kadında spiral yerinden kayarak vajinaya düşebilir. Özellikle gençlerde, şiddetli kanaması olanlarda ve doğumdan hemen sonra takılanlarda spiralin kayma riski daha yüksektir. Spiral rahim ağzı kanalından görülecek kadar kaymış ise etkili olmayacak ve kanamaya neden olacaktır. Çıkarılıp yenisinin takılması gerekir.

Spiral takılırken rahim delinerek karın boşluğuna geçebilir. Özellikle spiral takılmadan önce ultrason muayenesi yapılmayanlarda rahim delinmesi riski daha yüksektir. Bu sorun ortalama 1000 uygulamadan birinde görülür. Bu durum farkedildiğinde spiral hemen çıkarılır.

Spiral, enfeksiyon riskini artırmaz. Ancak tedavi edilmeyen enfeksiyonların ilerleme ve karın zarı iltihabına (PID) dönüşme riski artar. Spiral kullananlarda karın zarı iltihabı riskinde hafif artma olur.  Spiral takıldığı sırada haberiniz olmayan bir cinsel yolla bulaşan hastalığınız varsa karın zarı iltihabı riskiniz de daha yüksek olacaktır. Eğer cinsel yolla bulaşan hastalık riski taşıyorsanız spiral takılmadan önce bu konuda araştırma yapılması iyi olur.

Spiral oldukça etkin bir yöntem olmasına karşın nadir de olsa gebelik görülebilir. Spiral ile birlikte ortaya çıkan gebeliğin devamını istiyorsanız, rahim ağzından görüldüğü taktirde iplerinden tutarak çıkarırız. Gebelik, çıkarılmayan spiral ile birlikte devam ediyorsa düşük ve enfeksiyon riski yüksektir. Ancak spiral ile birlikte gebeliklerde dış gebeliğe daha sık rastlanır.

Posted in: