AGC – Atipik Glandüler Hücreler

Glandüler hücreler serviksin kanalı içinde bulunur. Bu tür hücreler, endometrium (rahim iç tabakası), fallop tüpü veya yumurtalık gibi üreme sisteminin diğer bölümlerinde de bulunur. Smear sonucunda atipik glandüler hücre (AGC) bulunan olgularda; kanser öncesi değişiklikler yüzde 35, rahim ağzı kanseri yüzde 1 ve endometriyal (uterin) kanseri yüzde 3 oranında görülür.

AGC saptana olgularda kolposkopi yapılır.

Rahim kanseri için yüksek risk altında olabileceğiniz endişesi varsa (örneğin, ≥35 yaşındaysanız, ailede rahim kanseri öyküsü varsa veya düzensiz veya ağır adet dönemleriniz varsa veya menopozdan sonra vajinal kanama) rahim zarının (endometriyum) biyopsisi önerilir.

Rahim biyopsisi, muayenehane ortamında yapılır. Pelvik ultrason ile endometrium, yumurtalıklar veya fallop tüpleri de değerlendirilir. Histeroskopi ile endometrium biyopsisi de yapılabilir. Bu, görerek biyopsi alınmasını sağlar.

Rahim ağzında kanser öncülü lezyon (adenokarsinoma in situ) veya kanser (adenokarsinom) riski yüksek bulunmuşsa kolposkopide herhangi bir bulgu olmasa bile, koni biyopsisi adı verilen daha büyük bir servikal biyopsi yapılması gerekir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

Posted in: