Siğil Virüsünün Bulaşması

Cinsel yolla bulaşan bu hastalığın etkeni Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir mikroptur.

Human Papilloma Virus (HPV) çok bulaşıcı olduğundan toplumda sık görülür. Toplumun ortalama %15’i bu virüsü taşımaktadır. Yaşamı boyunca bir kadının virüsü alma olasılığı %75’dir.

Bulaşma

Mikrop esas olarak cilt ve mukoza hücrelerini tercih eder. Deriden vücut sıvıları ile bulaşır. Her tür cilt teması ile bulaşabilir. Cinsel bölgedeki siğil virüsü de genellikle cinsel temas ile bulaşır. Ancak cinsel bölgeye bulaşan siğil virüsü tipleri, tırnak dipleri de dahil pek çok yerde saptanmıştır. Bu nedenle elle cinsel organa dokunulması, oral veya anal seks ile de bulaşması mümkündür. Anne vajinasında virüs bulunduğunda doğum sırasında bebeğin solunum yollarına bulaşabilmektedir. Bebeğin solunum yollarında siğillerin oluşmasına laringeal papüllomatozis denir. Havlu, iç çamaşırı, tuvalet gibi doğrudan temas eden ortamlarla virüsün bulaşabileceği düşünülür. Ancak kesin olarak bilinmemektedir.

Hiç cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda da siğil virüsünün bulunabildiği gösterilmiştir. Amerika’da 148 tane bakire üniversite öğrencisi kızın iki yıl süren tetkiklerinde %7,9 oranında siğil virüsü ile enfekte oldukları saptanmıştır. Bu kişilerde cinsel ilişki dışında genital temasların virüs bulaşmasına neden olduğu düşünülür.

HPV taşıyan bir kişi ile cinsel ilişkiden sonra virüsün bulaşma olasılığı %40 civarındadır. Özellikle siğilleri olan bir partner ile tek cinsel birliktelikten sonra virüs bulaşma olasılığı hemen hemen %100’dür. Siğillerin bulunmadığı, ancak virüsü taşıyan birinde ise bulaşma olasılığı tek cinsel ilişkide %5 civarındadır. Anal ilişki ile virüsün bulaşma riski daha yüksektir.

Karşılaştıracak olursak, taşıyıcı bir kişi ile tek ilişkiden sonra klamiya bulaşma riski %20, belsoğukluğu bulaşma riski %50, frengi bulaşma riski %60 ve yumuşak ağrılı ülser hastalığı bulaşma riski %80’dir.

Erken yaşlarda virüs alma riski daha fazladır. Enfeksiyonların çoğu cinsel yaşamın ilk 3 yılı içinde bulaşmaktadır. Virüs bulaşmasının en sık olduğu yaşlar 20-24 arası olarak saptanmıştır. Bunun nedeni, erken yaşlarda vajina cildinin daha hassas olmasıdır.

Virüsün bulaşması ile siğillerin çıkması arasındaki süre, 3 hafta ile 8 ay arasında değişir. Genellikle 2-3 ay içinde siğiller ortaya çıkar.

Posted in: