Servikal Başlık ve Diyafram

Rahime sperm girişini engellemek için bir bariyer rolü oynarlar. Spermisid (sperm öldürücü) sürülerek kullanılmalıdır.

Hem diyafram hem de servikal başlık, gonore, klamidya ve pelvik inflamatuar hastalık dahil cinsel yolla bulaşan hastalık ve enfeksiyon riskini azaltır. Ancak, HIV enfeksiyonunun yayılmasını engellemezler. HIV enfeksiyonu olduğu bilinen veya HIV ile enfekte olma riski taşıyan kadınların diyafram veya servikal başlığa ek olarak harici prezervatif kullanmaları önerilir.

Diyafram veya servikal başlık kullanımı ile gebelik oranı, hormonal doğum kontrol yöntemlerine (örn. doğum kontrol hapı) kıyasla daha yüksektir.

Servikal Başlık

Servikal başlık (kap), serviks üzerine sıkıca oturan ve emiş gücü sayesinde yerinde kalan küçük plastik bir kubbedir.

Birden fazla boyutta üretilmiştir. Muayene ile hangi boyun kullanılacağı belirlenir ve doktor tarafından reçete edilir. Doğumdan ya da kilo alıp vermelerden sonra ölçüm tekrarlanır.

Doğum yapmış kadınlarda servikal başlık çok iyi bir seçim değildir. Doğum yapanlarda koruma etkinliği düşüktür. Bunun nedeni doğumun serviksin boyutunu değiştirmesidir, bu nedenle başlık da tam oturmayabilir.

Doğum sonrasında servikal başlık kullanmak için rahim ve rahim ağzı normal boyutunu alana kadar 6 hafta beklenmelidir.

Ağırlığınızda 5 kilo veya daha fazla değişiklik olursa servikal başlık boyutu tekrar değerlendirilmelidir.

Başlık, kısmen spermisit ile doldurulur ve serviksin üzerine yerleştirilir. Cinsel ilişkiden 6 saat sonrasına kadar çıkarılmamalı ancak toplamda 48 saatten fazla vücutta kalmamalıdır. Bu süre içinde tekrar cinsel ilişkiye girilirse, tekrar spremisid uygulanmasına gerek yoktur.

Servikal Başlık Kullanımının Yararları

  • Kadınların doğal hormonları üzerinde hiçbir etkileri yoktur.
  • Emziren annelerde süt üretimini etkilemezler.
  • Cinsel ilişkiye girmeden 40 saat öncesine kadar uygulanabilir.

Servikal Başlık Kullanımının Olası Risk ve Yan Etkileri

  • Servikal başlık ile kullanılan spermisid HIV kapma riskini artırabileceği için, sadece tek bir cinsel ilişkiye girilen partnerin varlığında ve iki tarafın da HIV enfeksiyonu riskinin düşük olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
  • Başlık kullanımı vajinal kaşıntı ve kokuya sebep olabilir.
  • Enfeksiyon ve toksik şok sendromu riskinde görülen artışı önlemek için adet dönemlerinde servikal başlık kullanılmamalıdır.
  • Servikal başlık kullanan 100 kadından 16 ila 32’si ilk yıl hamile kalır.

Diyafram

Diyafram, esnek kenarlı, silikon veya kauçuktan yapılmış, yumuşak, kubbe şeklinde bir kaptır.

Diyafram

Diyafram, cinsel ilişkiden önce vajinaya sokulan ve serviksin üzerine yerleştirilen esnek bir zardır. Bu resimdeki delikli diyafram boyutlandırma için kullanılır. Doğum kontrolü için kullanılan diyaframda delik yoktur.

İki çeşit diyafram vardır

  1. Kişiye özel boyutlandırılan diyafram. Boyutu muayene sırasında belirlenir.
  2. Tek kalıp diyafram. Çoğu kadına uyar.

Diyafram kullanımı için doğum sonrasında rahim ve rahim ağzı normal boyutuna ulaşana kadar 6 hafta beklenmelidir.

Diyafram kimler için uygun değildir?

Çoğu kadın diyaframı kullanabilir;

  • Silikon veya sperm öldürücülere alerji veya hassasiyeti olanlar için iyi bir yöntem değildir.
  • Pelvik taban kaslarıyla ilgili sorunlar (rahim sarkması, sistosel, rektosel veya zayıf vajinal tonus); yerleştirme işleminde zorluk oluşturur.
  • Sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde tercih edilmemelidir. Bazı kadınlarda diyafram kullanmak idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu olan (veya enfeksiyon kapma riski yüksek olan) kadınlarda, cinsel ilişki sırasında diyaframa ek olarak partner de prezervatif kullanmalıdır.
  • Toksik şok sendromu öyküsü olan kadınlar diyafram kullanmamalıdır.

Diyafram nasıl kullanılır?

Cinsel ilişkiden önce, kubbenin oyuk kısmı sperm öldürücü krem ​​veya jel ile kısmen doldurulur ve ardından diyafram vajinanın içine, derine yerleştirilir ve rahim ağzı üzerine oturacak şekilde konumlandırılır. Cinsel ilişkiden 6-8 saat sonrasına kadar kalmalıdır ancak toplamda 24 saatten fazla kalmamalıdır. Bu süre içinde tekrar cinsel ilişkiye girilirse, diyafram çıkarılmadan daha fazla spremisid uygulanmalıdır. Sonrasında çıkarmak için tekrar 6 saat beklenmelidir.

Diyafram Kullanımının Yararları

  • Kadınların doğal hormonları üzerinde hiçbir etkileri yoktur.
  • Emziren annelerde süt üretimini etkilemezler.
  • Cinsel ilişkiden saatler öncesinde yerleştirilebilir. Tam saatini öğrenme için kullanım talimatlarını okuyunuz.

Diyafram Kullanımının Olası Risk ve Yan Etkileri

  • Diyafram ile kullanılan spermisid HIV kapma riskini artırabileceği için, sadece tek bir cinsel ilişkiye girilen partnerin varlığında ve iki tarafın da HIV enfeksiyonu riskinin düşük olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
  • Diyafram ve spermisid kullanımı vajinada yanma ve kaşıntı yapabilir. Bazı insanlar spermisidlere, veya kauçuğa alerjik reaksiyon gösterebilir.
  • Diyafram ve spermisid kullanımı idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir.
  • Diyafram kullanımından kaynaklı toksik şok sendromu gözlenmiştir. Riski azaltmak adına diyafram 24 saatten fazla vücutta bulundurulmamalıdır.
  • Diyafram kullanan 100 kadından yaklaşık 17’si ilk yıl içinde hamile kalır.