Rh Negatif Kişilerde Gebelik

Temel

Rh-negatif ne anlama geliyor?

Rh veya Rhesus, kırmızı kan hücrelerinde bulunabilen bir proteinin adıdır. Bu protein varsa kan grubu Rh-pozitiftir. Bu protein yoksa kan grubu Rh-negatiftir. Rh pozitif veya Rh negatif kan grubu sağlığınızı etkilemez. Ancak kanınız Rh negatifse ve bebeğinizin kanı Rh pozitifse hamilelik sırasında sorunlar olabilir.

Neyse ki, bu sorunları önleyebilecek ilaçlar var.

Rh pozitif kanınız varsa, bu sayfada tartışılan sorunlar sizin için geçerli değildir.

Kan grubumu nasıl bilebilirim?

Bilmiyorsanız ilk gebelik muayenesinde kan grubunuz için test yapılır.

Rh negatif kanım varsa ne gibi sorunlar olabilir?

Kanınız Rh negatifse ve rahminizdeki bebekte Rh pozitif kan varsa bazı sorunlar olabilir.

Genellikle hamilelik sırasında kanınız bebeğinizin kanıyla karışmaz. Ancak bazen, özellikle doğumda bebek kanı anne kanına karışabilir. Doğum sırasında bebeğin kanının küçük bir miktarı kan damarlarınıza girerse, bağışıklık (enfeksiyonla mücadele) sisteminiz antikor adı verilen proteinler üretir. Daha sonra, gelecekte tekrar hamile kalırsanız, bu antikorlar plasentayı geçip bebeğin kırmızı kan hücrelerine zarar verir. Bu, bebekte anemiye neden olur. Bu olursa, bebek daha fazla kırmızı kan hücresi üretir, ancak bu kansızlığı önlemeye yetmez.

Bebeğimin kan grubunu nasıl bilebilirim?

Bebek doğmadan önce kan grubunu bilmek zordur. Bebeğinizin babasının kan grubunu biliyorsanız, bebeğinizin kan grubunu tahmin edebilirsiniz. Hem sizin hem de bebeğin babasının kan grubu Rh negatif ise bebeğinizin kan grubu da Rh negatif olacaktır.

Bebeğinizin babasının kan grubu Rh pozitif ise bebeğinizin kan grubu Rh negatif veya Rh pozitif olabilir. Ancak kan grubunuz Rh negatifse, bebeğinize Rh pozitif kanı varmış gibi davranılır. Bu şekilde olası problemlerin önüne geçilebilir.

Ayrıca bazı testler yaparak bebeğinizin  kan grubunu doğumdan önce öğrenebilirsiniz.

Rh negatif anne adayını doğumda neler bekler?

Rh negatifseniz, kanınızda bebeğinizin anemisine neden olabilecek antikorların olup olmadığı kontrol edilir.

Kanınızda antikor yoksa ve bebeğiniz Rh pozitifse size kan uyuşmazlığının sorun oluşturmasını önleyen ilaçlar uygulanır. Bu ilaçlar vücudunuzun, bebeğinizin kırmızı kan hücrelerine saldıracak antikor üretmesini engeller. Bu, anemi veya diğer sorunları önleyebilir.

İlacın adı anti-D immün globulindir. Genellikle kas içine enjeksiyon eklinde uygulanır. Üçüncü üç aylık dönemde anti D yapılır.

Bebeğiniz doğduktan sonra, bebeğin kan grubu belirlenir. Bebeğiniz Rh pozitifse, doğumdan hemen sonra size bir doz daha anti-D immün globulin uygulanır. Bebeğiniz Rh negatifse, doğum sonrası anti D yapılmaz.

Rh-negatif olan kişilere, başka nedenlerle de anti-D immün globulin yapılır:

  • Hamilelik sırasında vajinal kanamanız varsa
  • Hamilelik sırasında amniyosentez veya koryon villus örneklemesi yapıldığında
  • Düşük yaparsanız
  • Kürtaj olursanız
  • Dış gebelik olursa

Kanımda antikor varsa ne olur?

Kanınızda antikor varsa, anti-D immün globulinin yararı olmaz. Ancak hamilelik sırasında bebeğinizi izlemek için farklı testler yapılır. Anemi veya başka problemler oluşursa tedavi gerekebilir.

Ya tekrar hamile kalırsam?

Tekrar hamile kalırsanız, aynı tedaviler tekrarlanacaktır. Rh negatif anne adaylarına, kanlarında antikor olmadığı sürece her hamilelik sırasında anti-D immün globulin yapılır.

UpToDate

Posted in: