Qlairista

Qlairista
Qlairista içindeki farklı renkte hapların hormon içerikleri

Her bir kutuda 28 film kaplı tablet bulunmaktadır. Kullanım sırası ile

Qlairista, bir yenilik olarak etinil östrojen yerine estradiol valerat bulundurur. Estradiol valerat, vücudumuzda bulunan östrojene daha fazla benzeyen bir eşdeğeridir.

Qlairistanın içinde progesteron eşdeğeri olarak dienogest bulunur.

Qlairista, en düşük dozlar ile istenen etkiyi tam olarak oluşturabilmek için günlük dozları farklı olan haplardan oluşur.

Qlairista özellikle adet kanaması şiddetli olan kişilerde doğum kontrolü için tercih edilebilecek bir haptır.

Hap mümkün olduğunca her gün aynı saatte ve kutuda belirtilen sıra ile kullanılmalıdır. Kutu bitiminde ara vermeden yeni kutuya başlanmalıdır.

Her şeye rağmen bir sorun mu var? Güvenli kürtaj içi tıklayın…

Qlairistaya ilk kez başlama

  • Önceden hormonal bir yöntem kullanmayan kadınlarda adetin ilk gününde başlanır.
  • Önceden doğum kontrol hapı, vajinal halka veya yapıştırma kullananlarda son hapın bitiminden hemen sonraki gün ilaca başlanır.
  • Önceden yalnızca progesteron içeren hap kullananlarda son hapın ertesi günü, progesteron içeren rahim içi araç kullananlarda aracın çıkarıldığı gün, üç aylık enjeksiyon kullananlarda enjeksiyon zamanı geldiğinde ilaca başlanır.. İlk 9 gün kondom ile korunmak gerekir.
  • Kürtaj veya düşüğü takiben hemen, doğum veya üç aylıktan büyük düşüğü takiben 21 gün sonra kullanımına başlanır. Gebelik riski varsa adet olmayı beklemek gerekir.

Hap Unutma

  • Beyaz tabletler ilaç içermez. Unutulduysa o tablet çöpe atılır ve önemsenmez.
  • Diğer tabletler etken madde içermektedir. Almayı unuttuğunuzu 12 saat içinde farkederseniz hiç bir şey olmamış gibi ilacı alıp sonraki haplara kendi saati gelince devam edilmelidir. Koruma etkisi azalmaz.
  • Kutunun ilk 17 ilacından biri 12 saatten daha fazla geciktiyse korunma etkisi azalır. Dokuz gün boyunca ek bir yöntemle korunmak gerekir. Alınmamış olan hap farkedilir edilmez alınmalıdır. Diğer hapın saati gelmişse aynı anda iki tablet alınabilir. Devam eden tabletler saatinde alınmaya devam edilmelidir. Aynı gün ikiden fazla ilaç alınmamalıdır.
  • Kutunun 18-24. ilaçlarından biri 12 saatten daha fazla geciktiyse korunma etkisi azalır. Dokuz gün boyunca ek bir yöntemle korunmak gerekir. Kutu bırakılıp yeni bir kutuya hemen başlamak gerekir.
  • Kutunun 25. den sonraki ilaçlarından birini 12 saatten fazla geciktirdiyseniz hiç bir şey olmamış gibi ilacı alıp sonraki haplara kendi saati gelince devam edilmelidir. Koruma etkisi azalmaz.
  • Eğer yeni kutuya başlamayı unuttuysanız veya kutunun 3-9. günleri arasında 1 veya daha fazla tableti almayı 24 saat veya daha fazla geciktirdiyseniz hamilelik riski olabilir. Unutulan tablet kutunun sonuna ne kadar yakınsa gebelik riski o kadar fazladır. Yeni kutuya başlarken kanama olmamışsa gebelik açısından kontrol olmak gereklidir.
Şiddetli gastrointestinal rahatsızlıklarda (örn., kusma veya diyare) emilim tam olmayabilir ve ek kontraseptif yöntemler kullanılmalıdır.
Eğer etkin tableti aldıktan sonraki 3-4 saat içinde kusma olursa, bir sonraki tablet mümkün olduğu kadar çabuk alınmalıdır.

Doğum kontrol haplarından beklenen etki, gebeliğin önlenmesidir. Doğum kontrol yöntemi kullanılırken 100 ay (adet dönemi) boyunca rastlanan gebelik oranına pearl indeksi denir. Qlairistanın pearl indeksi 0,79 bulunmuştur. Ancak gebe kalanlardan bazılarının ilacın zamanında kullanmadığı saptanmıştır. Bu durumda ilacı zamanında ve düzgün kullanan kişilerde ilacın başarısızlığına bağlı pearl indeksi 0,42 bulunmuştur. Yöntemin başarısı 35 yaşın üstündeki kadınlarda daha fazla bulunmuştur. Bu, 35 yaşından sonra doğurganlığın zaten azalmış olmasına bağlanmıştır.

İlacı kullanırken düzenli bir adet kanaması olması beklenir. Qlairista kullanan kadınlarda adet kanamaları diğer tüm doğum kontrol haplarında olduğu gibi azalmıştır. Kullanım süresi uzadıkça adet kanaması azalması daha belirgin hale gelir. Hatta yıllar içinde lekelenme ile geçen veya kanama olmayan adet dönemleri görülebilir. Qlairista kullanan kadınlarda ortalama adet süresi 4,5 gün olup kadınların %20’si hiç adet görmeyebilmektedir. Adet kanaması genellikle ilaç içeren son hapın alındığı gün, yani 26. hap alındığında başlar.

İlaç alanlarda adet dışı günlerde kanama veya lekelenme çok önemli bir sorundur. Tüm doğum kontrol ilaçları gibi qlairista ile de ilk kutuda adet ara kanama görülme oranı çok yüksektir. Kullanım süresi uzadıkça ara kanama görülme oranı çok azalır.

Qlairista kullananların %79,5’i yöntemden memnun iken %0,9’u hiç memnun olmamıştır.%2,5’u kanama düzensizliği nedeniyle yöntemi bırakmıştır.

Qlairistada ilaçlardaki dozların belirlenmesi için tekrarlanan ve ilaç dozlarının kademeli olarak değiştirildiği çalışmalara yapılmıştır.

Qlairistanın 1990 yılında başlayan çalışmalarında denenen bifazik ve trifazik rejimler gebeliği başarıyla önlemiş olmakla birlikte kanama düzensizliği çok fazla görülmüştür. Bu sorunu çözmek için etinil östradiol dozları yüksek başlanıp kanama durdurulduktan sonra giderek düşürülmüş, progesteron dozlar düşük başlanır giderek artırılarak yumurtlama olması önlenmiştir.

Östradiol valerat barsaklardan hızla emilerek karaciğerde doğal östrojen olan 17 beta östradiole dönüşür. Oysa diğer doğum kontrol ilaçlarında bulunan etinil östradiolün 17 beta östradiole dönüşmesi çok daha yavaştır. Bu nedenle 2 mg östradiol valerat 20 mikrogram etinil östradiol ile etki açısından aynı olduğu halde yan etkileri çok daha düşüktür.

Piyasada 2 mg dienogest; 30 mikrogram etinil östradiol ile birlikte farklı doğum kontrol haplarının, 1 veya 2 mg estradiol valerat ile menopoz tedavisi ilaçlarının ve tek başına endometrioz tedavisi ilaçlarının içinde bulunmaktadır. Dienogest, etkili bir antiandrojendir. Yani erkeklik hormonu etkilerini önler.

Qlairistanın gebeliği önleme konusunda en büyük etkisi yumurtlamayı önlemesidir. Bunun dışında başka etkiler de ortaya çıkar. Rahim iç tabakası kalınlığı azalır. İlaca başlamadan önceki son adet döneminde rahim iç tabakası kalınlığı 10 mm iken qlairista alınan dönemlerde 6,5 mm’ye inmiştir. Diğer yandan spermlerin rahime geçişini sağlayan rahim ağzı salgısının sıvılaşması olayı qlairista ile ortadan tamamen kalkmıştır.

Etinil östradiol içeren doğum kontrol haplarına kıyasla qlairistada daha az olmakla birlikte yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunun kesin göstergesi olmamakla birlikte qlairistanın kan kolestrol sonuçlarında olumlu etkiler yaptığı bulunmuştur.

Qlairistanın yan etkileri

  • Enfeksiyon ve enfestasyonlar (%35)
  • Üreme sistemi ve meme rahatsızlıkları (%20). Uzun süren ve düzensiz adet kanaması (%5), memede rahatsızlı hissi (%5), sivilce (%5)
  • Gastrointestinal şikayetler (%15) . İshal (%5)
  • Sinir sistemi bozuklukları (%15). Baş ağrısı (%10)
  • Nazofarenjit (%15)

Qlairista bırakma nedenleri

  • Düzensiz ve uzun süren adet kanaması (%1,5)
  • Sivilce (%1,1)
  • Baş ağrısı (%0,7)
  • Kilo artışı (%0,6)
  • Depresyon (%0,4)

Doğum kontrol ilaçlarının ek yararları

  • Dış gebelik oluşumunu önleme
  • Yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltma
  • Kansızlığı önleme
  • Adet ağrısını önleme

Perakende satış fiyatı Ocak 2013 tarihinde 23.57 TL’dir.