Özel Durumlarda Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

İyi huylu meme hastalıkları ve ailede meme kanseri olgusu olması durumunda doğum kontrol hapları kullanımı yasak değildir.

Hafif lupusu olan ve antifosfolipid antikorları pozitif olmayan kadınlar doğum kontrol hapları kullanabilir.

Kırk yaş üzerinde kalp damar hastalığı riski artmaktadır. Sağlıklı ve sigara içmeyen kadınlar risk-yarar oranı değerlendirilmek koşuluyla menopoza kadar doğum kontrol hapları alabilirler.

Hipertansif kadınlar, ancak kan basıncı kontrol altında ve 35 yaşından genç olmak, başka bir sağlık sorunu bulunmamak ve sigara içmemek koşullarıyla doğum kontrol hapları kullanabilirler.

Diyabetik kadınlar, ancak 35 yaşından genç olmak ve hipertansiyon, böbrek hastalığı, diyabete bağlı göz hastalığı ve başka bir damarsal hastalıkları bulunmamak, tanı konulalı 20 yıldan fazla olmamak koşuluyla doğum kontrol hapları kullanabilirler.

Depresif hastaların belirtileri doğum kontrol hapları kullanımıyla ağırlaşma sergilememiştir.

Kontrol altında lipid bozukluğu olan çoğu kadın 35 mcg ve altı dozlarda östrojen içeren doğum kontrol hapları kullanabilir. (LDL>160 mg/dl, trlgliserid>250 mg/dl ise ve kalp damar hastalığı risk faktörleri bulunuyorsa alternatif yöntemler uygulanmalıdır.)

Doğum kontrol hapları kullanımı sırasında migren gelişirse doğum kontrol hapları bırakılmalıdır.

35 yaşından büyük şişman kadınlarda damar içi pıhtılaşma riski artışı nedeniyle doğum kontrol hapları dikkatle kullanılmalıdır.

Damar içi pıhtılaşma riski yüksek bir ameliyat geçirecek olan kadınlarda doğum kontrol haplarının cerrahiden en az 4 hafta önce kesilmesi ve alternatif bir yönteme geçilmesi önerilir.

Sağlıklı ve engel olacak bir risk faktörü bulunmayan 40 yaş üstü kadınlar doğum kontrol hapları kullanabilirler. Doğum kontrol hapları perimenopozal semptomların varlığında ek yarar sağlayabilir. Bu yaş grubunda mümkün olan en düşük etinil östrojen dozlu doğum kontrol hapları kullanılması tercih edilir. doğum kontrol hapları kullanmaya başlamadan önce tam bir değerlendirme yapılmalı ve yüksek kilolu olan, sigara içen, hipertansiyonu veya diyabeti bulunan kadınlara doğum kontrol hapları önerilmemelidir.

Ergenlik çağında doğum kontrol hapları dünyada sıkça tercih edilen yöntemlerdendir ve tedavi uyumunu artırmak İçin 28 günlük (plasebo tabletleri de içeren), ara vermeksizin kullanılabilen preparatların tercih edilmesi önerilmektedir. Adolesanlarda karşılaşılan en büyük sorun tedavi uyumsuzluğuna bağlı yüksek gebelik oranlarıdır. Bu oranın %15 kadar yüksek olabildiği bildirilmiştir. Bir çalışmada adolesanların ayda ortalama 3 kez İlaç almayı unuttuğu saptanmıştır. Bu nedenle eğitim ve danışmanlık çok önem taşımaktadır. Hap kullanımı özenle anlatılmalı ve sık takip önerilmelidir. Haplar özellikle düzenli adet görmek isteyen ve düzenli kullanımı ihmal etmeme konusunda motive olan gençlere önerilmelidir. Ergenlik çağında kemik mineral yoğunluğunu korumak İçin östrojenin 30 mcg altında olmaması önerilir.