Meme Başı Çatlaklarında Lanolin

Emziren bazı anneler, ilk günlerde meme başında çatlak ve yara oluşumu tarzında sorunlar yaşarlar. Meme başı yaralanmalarının sebebi sıklıkla bebeğin meme ucunu yanlış kavramış olmasıdır. Bebeğinizin ağzına meme başını nasıl vereceğinizi iyice öğrenmelisiniz. Bebeğiniz aslında doğumda meme almayı bilir. Ancak bebeğin yalancı meme veya biberon gibi doğal olmayan şeyleri emmesi onun anne memesini alma şeklinde bozulmalara neden olur.

Meme başı cildinin kendi ürettiği dışında nem alması, daha kolay zedelenebilir olmasına neden olur. Bu açıdan sabun, şampuan, ıslak mendil ve yağ bazlı olmayan kremlerin kullanımı meme başı çatlaklarının oluşumunu kolaylaştırabilir. Bu yüzden meme başı çatlaklarını önlemek için yağ bazlı bir krem kullanılması önerilir.

Yara tedavisi için yaraların kapatılması çok uzun yıllardır kullanılab bir yöntemdir. Lanolinin meme ucu yaralarını tedavi etmek için yaptığı da tam olarak budur. Yaranın yağ bazlı bir madde ile kaplanması, kabuklanmasını önleyecektir. Yağlı bir madde ile kaplanan çatlak meme ucunda ağrı hissi azalır.

Lanolin, meme başı çatlaklarını önlemek ve tedavi etmek için kullanılabilen doğal ve etkili bir maddedir.

İnsanlık tarihinin yazı ile belirlenmiş ilk yıllarından beri lanolin kullanılmaktadır. Antik Mısır’da yaşayanlar, lanolini kalıp halinde başlarının üzerinde taşırlardı. Sıcak hava ve güneş ışığı etkisi ile eriyen lanolin, cilde yumuşak ve pürüssüz bir görüntü verirdi. Tıbbi yayınlarda da lanolin ile ilgili pek çok şey anlatılmıştır.

Lanolin kelimesi, yün anlamına gelen lana ve yağ anlamına gelen oleum kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Kimyasal olarak yağdan zengin bir balmumudur. Doğada koyunların postunu yağmurdan korumak için yağ bezleri tarafından üretilir. Kullanım için de koyun postundan kesilen tüylerden elde edilir. Tüy ağırlığının ortalama %2-4’ü lanolindir.

Buradan da anlaşılabildiği gibi lanolin tamamen doğal ve sağlığa zararsız bir maddedir. Ancak doğal haliyle kokulu bir madde olduğundan kullanım öncesi ileri derecede saflaştırılması gerekir. Meme başı için kullanılacak bir lanolinin katkı veya koku maddesi içermemesi gerekir.

Lanoline allerji çok nadir görülen bir durumdur. Allerjinin temel nedeni, lanolin içindeki alkollerdir. Birçok hanım, yün allerjisi olduğunda lanoline de allerjisi olup olmadığını merak eder. Yün allerjisini oluşturan temel madde yün boyaları olduğundan bir kişide yün allerjisi olması lanolin allerjisi olacağını göstermez.

Bulaşıcı hastalıkları önlemek için pek çok koyun ilaçlamaya tabi tutulur. Bu ilaçların lanoline geçmemesi için, meme ucu kremi yapılacak olan koyunlar pek az ilaçlanır.

Meme ucu için kullanılan lanolinin emzirmeden önce silinmesine gerek yoktur. Çünkü bu amaçla üretilmiş lanolin kokusuz, tadsız, koruyucu madde, antioksidan veya koruyucu içermez.

Meme ucu çatlaklarını önlemek veya oluşmuş olanları tedavi etmek için her emzirmeden sonra

  • Meme başının temizliği için ılık su kullanın. Duş jeli, sabun veya şampuan kullanmayın.
  • Meme başını hava ile değil, temiz, kuru ve yumuşak bir bez ile kurulayın.
  • Meme ucunu sıkarak çok az sütü meme çevresine sürüp kurumasını bekleyin
  • Yağ bazlı bir kremi meme başına yumuşak hareketlerle sürün veya göğüs pedinin orta kısmına sıkın.
Posted in: