Lohusalıkta Doğum Kontrolü

Doğum Sonrası Dönemde Doğum Kontrolü

Eğer herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız bebek sahibi olduktan çok kısa süre sonra bile hamile kalma ihtimaliniz vardır. Hatta doğum sonrası adet kanamaları başlamadan gebe kalanlar bile vardır. Doğumdan sonraki haftalarda (lohusalık) bir doğum kontrol yöntemi kullanmak, istenmeyen bir gebelik oluşumunu engeller. Böylece planladığınız zaman gebe kalmış olursunuz.

Yeni annelerin çoğu, bir süre tekrar gebe kalmak istemez. İstediği çocuk sayısına ulaşan anneler bir daha gebe kalmamak arzusundadır.

Doğumdan sonraki ilk 2 ay cinsel birliktelik yasaktır. Yasağın bitmesinden sonra cinsel birliktelik başlamadan önce doğum kontrol yönteminizi seçmeli ve uygulamaya başlamalısınız.

Doğum Kontrol Yöntemine Karar Verme Zamanı

Doğum sonu gebe kalmama süresinin kısa olması ve emzirmeye bağlı gebe kalmama süresinin kesin olarak bilinemez. Bu nedenle doğum sonrası ilk muayene sırasında gebeliği önleyici yöntemler konusunda bilgilendirilmeniz çok önemlidir. Doğum yaptıktan sonra bir daha gebelik planlamıyor iseniz kalıcı bir doğum kontrol yöntemi açısından gebelik sırasında bilgi almış olmalısınız.

Doğum sonu gebe kalmama süresi emzirmeyen kadında ortalama 45 gün, emzirenlerde emzirme yumurtlamayı engellediği için daha uzundur. Ancak yine de doğurganlığın ne zaman başlayacağı kesin olarak bilinmez. Yumurtlama ilk adet kanamasından önce de olabilir.

Doğum öncesi dönem, gebeliği önleyici yöntemlere ilişkin stresinizin en az olduğu dönemdir. Bu dönemde gebeliği önleyici yöntemler konusunda düşünme fırsatınız olur. Gebe muayeneleri sırasında kaygılarını paylaşır, soru sorabilirsiniz. Bu dönemde verilecek kararlar çok daha sağlıklı olur. Doğum öncesi danışmanlığın diğer bir özelliği de doğum sonrası hemen uygulanabilecek tüplerin bağlanması gibi yöntemlere fırsat yaratmasıdır. Özellikle tüplerin bağlanması kararı rahat, stresten uzak bir danışmanlık süreci sonucunda verilirse sağlıklı olur ve pişmanlıkların önüne geçilebilir. Doğum sonrası dönemdeki ilk kontrol genellikle doğumdan 5 gün sonra yapılır. Bu muayenede gebeliği önleyici yöntemler konusunda görüşmeli, gerekli bilgileri almalısınız.

Özellikle emzirmeyen kadınlarda yumurtlama erken başlar. Bu nedenle doğumdan sonraki ikinci ayda cinsel ilişki başlamadan önce korunma yöntemine başlanmalıdır.

Lohusalıkta seçilecek doğum kontrol yöntemlerinde dikkate alınan hususlar;

  • Tam emzirme koşullarına uyuyorsanız doğum sonrası en geç 6. aydan itibaren,
  • Tam emzirmiyorsanız; doğum sonrası mümkün olduğunca erken bir dönemde etkili bir korunma yöntemi başlanmalıdır.
  • Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Kullanılacak yöntem hiçbir şekilde emzirmeyi veya bebeğin sağlığını etkilememelidir.
  • Gebelik izlemleri sırasında gebeliği önleyici yöntemler konusunda danışmanlık almış ve yönteminizi seçmiş iseniz yönteme en kısa sürede başlanır.
  • Doğum sonrası dönemde cinsel yaşamın başlaması ve kullanılacak korunma yöntemlerinin ne zaman başlanacağına ilişkin bilgiler mutlaka alınmalıdır.

Lohusalıkta Doğum Kontrol Yöntemini Seçimi

Bebek sahibi olduktan sonra bir doğum kontrol yöntemi seçerken aşağıda sıralananlar hakkında kafa yormanız gerekir

  • Zamanlama. Bazı doğum kontrol yöntemleri çocuk doğduktan hemen sonra kullanılabilir ancak bazı metotlarda ise başlamadan önce birkaç hafta beklemeye ihtiyaç duyulur.
  • Emzirme. Seçilen metodun emzirmeye zararı olmamalıdır. Bazı metotlar emzirmenin yeni başladığı ilk haftalarda tavsiye edilmez çünkü süt üretimini etkileme etkileyebilir.
  • Etki. Hamilelikten önce kullandığınız yöntem hamilelik sonrasında uygun olmayabilir. Mesela sünger ve servikal kap doğum yapmış kadınlarda daha az etkilidir.