Aslında kürtaj teknik olarak lokal anestezi ile yapılabilir. Ancak kürtaj, sıradan bir tıbbi müdahale değildir. Yapılan işlemin duygusal yanı da çok önem taşır. Bu anlamda lokal anestezi ile uyuşturulmuş hasta her ne kadar acı duymasa bile yapılan işlem rahatsız edicidir. Bu yüzden genel anestezi tercih edilmelidir.
Kürtaj sırasında anestezinin anestezi uzmanı tarafından verildiğine emin olmalısınız. Anestezi teknisyeni veya hemşirenin verdiği anesteziyi kesinlikle kabul etmeyin.
Burada kullanılan anestezi geçici bir sedasyondur. Tıbbi olarak sedoanaljezi adını alır. Koldan yapılan bir enjeksiyon ile hasta uyur, işlem biter bitmez uyanır. Büyük ameliyatlardaki genel anestezilerle karıştırmamak gerekir. Büyük ameliyatlarda uygulanan narkoz ile solunum durur. Kürtaj için kullanılan anestezide solunum durdurulmaz, boğazdan tüp sokulmaz.
İntravenöz sedoanaljezi için genellikle propofol kullanılır. Eski yıllarda propofol az bulunur ve pahalı olduğundan pentotal kullanılırdı. Bugün anestezi uzmanları her vakada propofol kullanıyor. Neredeyse yanında pentotal taşıyana rastlamak olanaksız.
Anestezi verilen hastaların işlem sırasında ağrı duymaları imkansızdır. İşlem biterken önlem olarak ağrı kesici uygulanır. Kürtaj sonrasında ağrı minimaldir. En fazla adet ağrısı kadar olabilir.
Güvenli bir anestezi için gebelik kürtajına gelirken en az 6 saatlik açlık gereklidir. En az 6 saat hiç bir şey yemeyin, su dahi içmeyin. Oruç tutar gibi. Bu anestezi sırasında kusma ve nefes borusuna aspire etme riskini azalttığı gibi uyanırken bulantı olmasını da önler.
Uyuyarak yani sedasyon ile küretaj olacaksanız işlem sonrası sizi tek başınıza evinize gönderemeyiz. Araç kullanmanız veya bir taksi şoförüne güvenip binmeniz doğru olmaz. Bu yüzden yanınızda güvendiğiniz biri olmalıdır.
Kliniğimizde genel anestezi ile küretaj uygulanmaktadır.